Yoga retreat
De beste yoga retraites ter wereld
november 27, 2018
Yoga group
Yoga beoefenen in groepsverband
december 14, 2018

Yoga voordelen voor atleten

Yoga athletes

Tegenwoordig doen atleten wereldwijd aan yoga. Terwijl training in de sportschool zijn vruchten afwerpt, richten fitnessapparaten zich vaak op specifieke spiergroepen en worden andere spieren over het hoofd gezien. Yoga, echter, richt zich op het hele lichaam met behulp van lichaamsgewicht training. In tegenstelling tot gewone krachttraining, gebruikt lichaamsgewicht training je eigen gewicht als weerstand; dit betekent dat je alleen een yogamat en wat ademende yoga kleding nodig hebt. Door sterke, flexibele spieren te ontwikkelen, helpt yoga atleten om blessures te voorkomen en de hersteltijd te versnellen als er zich een overbelasting of verstuiking voordoet. Dit is echter niet alles wat yoga kan doen. In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen van yoga voor atleten.

Beter je lichaam begrijpen

Yoga helpt atleten om naar hun lichaam te luisteren. Na verloop van tijd helpt de beoefening ons om meer in harmonie te komen met ons fysieke en emotionele lichaam. Dit helpt atleten om overbelasting van hun spieren te voorkomen en om te weten wanneer ze hun lichaam rust moeten geven. Daarnaast kunnen atleten ook voelen wanneer ze sneller of harder moeten werken. In wezen leert yoga atleten om naar hun lichaam te luisteren en de signalen ervan te begrijpen.

Verbeterde focus

Yoga leert ons ook om ons te focussen. Tijdens een wedstrijd is het belangrijk dat atleten in het heden blijven. Yoga leert ons om ons te concentreren op het heden en voorwaarts te gaan zonder dat we afgeleid worden.

Meer kracht

Zoals eerder vermeld, helpt yoga atleten om kracht over het hele lichaam op te bouwen. Terwijl veel vormen van lichaamsbeweging kracht opbouwen op slechts één of twee gebieden, versterkt yoga het hele lichaam. Als je regelmatig yoga beoefent, kan het effect net zo goed zijn als naar de de sportschool gaan.

Minder stress

Sporters hebben vaak last van stress en angst – vooral als ze professioneel met elkaar concurreren. Gelukkig is yoga een geweldige manier om het lichaam en de geest te kalmeren wanneer dat nodig is. Herstellende yogahoudingen kunnen atleten helpen om tot rust te komen na een stressvolle wedstrijd of om de nacht ervoor de broodnodige slaap te krijgen. Daarnaast leert yoga ons hoe we op de juiste manier kunnen ademen. Het gebruik van een goede ademhalingstechniek kan helpen om angst en stress te verlichten. Beter nog, het zijn eenvoudige en subtiele oefeningen die overal beoefend kunnen worden.

Hoger energieniveau

Het is belangrijk voor elke sporter om een hoog energieniveau te hebben. Hoewel er geen magische manier is om vermoeidheid na een race te voorkomen, kan yoga de bloedtoevoer verbeteren om het lichaam goed zuurstofrijk te houden. Door het lichaam van zuurstof en voedingsstoffen te voorzien, kan een betere doorbloeding atleten energie en beter uithoudingsvermogen geven wanneer ze dat het meest nodig hebben.

Meer flexibiliteit

Om blessures te voorkomen, is het belangrijk dat sporters flexibel zijn. Met behulp van asana’s rekt yoga de spieren uit om ervoor te zorgen dat ze zacht, soepel en beweeglijk zijn. Flexibele spieren voorkomen niet alleen blessures, maar herstellen ook sneller als er toch een blessure optreedt.

Yoga athletes

Poses voor atleten

Boot Pose

De Boat Pose versterkt de core en de heupen en wordt regelmatig beoefend door sporters. Om de asana te beoefenen, zit je op je yoga mat met gestrekte benen. Leg je handen op de grond achter je heupen met je vingers naar je voeten gericht. Strek je armen door je handen in de mat te duwen. Leun vervolgens achterover en til je voeten van de vloer. Je rug moet recht worden gehouden en je schenen moeten parallel met de mat zijn. Til tot slot je armen op tot ze op één lijn liggen met je schouders. Je bent in Boot Pose. Om de rek te vergroten, trek je je kin in je borst. Houd de asana 30 seconden vast terwijl je diep ademhaalt.

Cobra Pose

Cobra Pose is een andere favoriet onder sporters, ideaal om de flexibiliteit te vergroten. Om de houding te oefenen, begin je met op je buik te liggen. Houd de tip van je voeten op de grond, strek je benen zo veel mogelijk uit. Plaats je handen direct onder je schouders en breng je ellebogen terug naar je lichaam. Strek vervolgens beide armen en til je borst van de grond. Ten slotte span je je billen aan en duw je staartbeen in de mat. Je bent in Cobra Pose. Om de stretch te vergroten, trek je je schouderbladen naar beneden en naar achteren. Houd de houding ongeveer 30 seconden vast terwijl je diep ademhaalt. Als je klaar bent, laat je de pose los en laat je je lichaam naar de mat zakken.

Dolfijn Pose

Dolfijnroos, een aanpassing van de Neerwaartse Hond, helpt bij het opbouwen van kracht in de bovenarmen. Om de asana te beoefenen, ga je op handen en voeten zitten. Je knieën moeten direct over je heupen zijn en je schouders moeten op één lijn liggen met je polsen. Houd alles in lijn, laat je bovenlichaam zakken en rust je onderarmen op de mat. Houd je armen op de mat en raak je handpalmen tegen elkaar aan. Krul vervolgens je tenen onder je tenen en til je knieën langzaam van de vloer weg. Verleng je staartbeen en trek je achterwerk naar het plafond toe. Je lichaam zou nu een omgekeerde ‘V’-vorm moeten vormen. Ervaren beoefenaars kunnen hun benen recht houden, maar beginners kunnen het makkelijker vinden om te oefenen met gebogen knieën. Druk tenslotte je onderarmen in de grond en trek je schouderbladen terug. Je bent in Dolfijn Pose. Om je nek niet te kwetsen, is het belangrijk om je hoofd tussen je bovenarmen te ondersteunen in plaats van het doelloos te laten hangen. Houd de asana ongeveer 1 minuut vast terwijl je diep ademhaalt.

Samenvatting

Of je nu probeert om lichaamskracht op te bouwen of je meer geïnteresseerd bent in het vergroten van je flexibiliteit, yoga kan je helpen om je doel te bereiken. Welke sport je ook beoefent, yoga is goed voor alle soorten sporters – zowel fysiek als mentaal. Als je een beginner bent in yoga, kan het de moeite waard zijn om een lokale les bij te wonen. Daar kan een gekwalificeerde instructeur je adviseren over de beste asana’s om te gebruiken. Vergeet niet om in je eerste sessie een fles met vers water en een comfortabele yoga mat mee te nemen. Om ervoor te zorgen dat je niet te warm of te koud wordt, is het een goed idee om lagen te dragen. Probeer een trui te dragen over een lichte yoga top, waardoor je hem kunt uitdoen als het te warm wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *