Yoga athletes
Yoga voordelen voor atleten
december 5, 2018
Yoga migraine
Yoga poses tegen migraine
december 19, 2018

Yoga beoefenen in groepsverband

Yoga group

Vandaag de dag zijn groepslessen de meest populaire manier om yoga te beoefenen. Tijdens een groepsles wordt een groep studenten onderwezen door een enkele instructeur. Normaal gesproken staat de instructeur vooraan in de les en zal elke student zijn of haar bewegingen nadoen. Omdat een aantal studenten tegelijkertijd worden onderwezen, zijn groepslessen betaalbaarder dan privélessen. Hoewel er geen één-op-één begeleiding is, kan de instructeur je toch helpen om elke asana te perfectioneren en te voorkomen dat je jezelf verwondt. Voor je eerste groepsles heb je alleen een comfortabele yoga kleding nodig. In dit artikel gaan we dieper in op groepsyoga.

Voordelen van groepsyoga

Beter betaalbaar

Zoals eerder vermeld, zijn groeps yogalessen betaalbaarder dan privélessen. Dit komt omdat een aantal studenten tegelijkertijd worden onderwezen, zodat de instructeur minder per persoon in rekening kan brengen dan bij een één-op-één les. Hoewel er voordelen zijn voor privélessen, zijn groepslessen ideaal voor degenen die gewoon het vak willen leren. Als je fysieke beperkingen hebt, bespreek deze met je instructeur voordat de les begint; op deze manier kunnen ze je helpen om elke houding aan te passen aan jouw specifieke behoeften. Hoewel ze geen individuele begeleiding kunnen bieden, staat de instructeur klaar voor alle vragen of vragen die je hebt. Bovendien zullen ze ervoor zorgen dat je elke asana correct oefent. Na je te hebben laten zien hoe je de houding moet oefenen, zal de instructeur zich een weg banen door de klas en de vorm van elke student controleren. Niet alleen zal de correcte vorm je in staat stellen om het meeste uit elke houding te halen, maar het zal ook voorkomen dat je jezelf tijdens het proces verwondt.

Maak nieuwe vrienden

Een ander voordeel van groepsyoga is het sociale aspect. Als je een wekelijkse les bijwoont, maak je gegarandeerd een stel nieuwe vrienden. Hoewel elke student er om een andere reden is, is iedereen er om zijn doel te verwezenlijken. Jezelf omringen met gemotiveerde individuen zal je helpen om ook gemotiveerd te blijven. Naast het helpen van elkaar tijdens de les, maken yogi’s altijd tijd voor een babbeltje. Als er geen tijd is in de sessie, kiezen sommige studenten ervoor om elkaar buiten de studio te ontmoeten. Of je nu na de les een kopje koffie drinkt of in het weekend samenkomt voor een drankje, je hebt gegarandeerd een geweldige tijd met gelijkgestemden.

Yoga group

Uitrusting is voorzien

In een groepssessie moet je alleen jezelf meenemen! In de regel is alle uitrusting die je nodig hebt aanwezig. De studio heeft normaal gesproken een voorraad yoga matten, blokken en bolsters voor studenten om te gebruiken in de sessies. Het is echter de moeite waard om te controleren of ze deze dingen aanbieden voor je eerste klas. Af en toe kan de studio er de voorkeur aan geven om je eigen rekwisieten mee te nemen; dit is vaak het geval voor grote klassen, omdat er misschien niet genoeg gemeenschappelijke uitrusting aanwezig is. Als je ook thuis oefent, is de kans groot dat je toch je eigen voorraad hebt. In dit geval kan het het beste zijn om je eigen uitrusting mee te nemen om er zeker van te zijn. Sommige yogi’s nemen liever hun eigen matten mee, omdat gemeenschappelijke matten onhygiënisch kunnen zijn. Met alle beestjes in deze tijd van het jaar, zal een eigen schone mat ervoor zorgen dat je niets oppikt.

Probeer verschillende stijlen

Het mooie van groepsyoga is dat je verschillende stijlen kunt uitproberen. De meeste studio’s bieden een gevarieerd aanbod van verschillende lessen, gaande van dynamische vinyasa flow tot langzame restauratie. Als je lid bent van een studio, kun je alles uitproberen wat ze te bieden hebben. Dit is ideaal voor nieuwelingen, vooral voor hen die niet zeker weten welke stijl het beste bij hen past. Als je besluit dat je een paar verschillende klassen leuk vindt, kun je ze de hele maand door afwisselen of gewoon allemaal bijwonen!

Leren van andere yogi’s

Een groepsles geeft je de mogelijkheid om te leren van andere yogi’s en van je instructeur. Als de leraar bezig is met een andere leerling, vraag dan de persoon naast je om advies. Zelfs als ze zelf onzeker zijn, is een gesprek voeren nooit een slechte zaak. Samen onzeker zijn is altijd beter dan alleen onzeker zijn!

Hoe werkt een groepsklas?

Als je denkt om een groepsles bij te wonen, vraag je je je waarschijnlijk af hoe het allemaal werkt. Hoewel elke les anders is, is de basisstructuur van elke sessie vergelijkbaar. Als dat mogelijk is, ga dan 10 minuten van te voren naar de studio. Op deze manier kun je je instructeur voor aanvang van de les bijpraten en je mat klaarleggen. Als iedereen er klaar voor is, demonstreert de instructeur een paar oefeningen om op te warmen. Leerlingen kunnen deze vervolgens oefenen door de beweging van de leraar na te doen. Vervolgens is het tijd om naar de belangrijkste houdingen te gaan. Afhankelijk van de stijl van de les kunnen de asana’s snel of langzaam zijn. Als je ergens niet zeker van bent, kijk dan eens rond in de klas naar de andere leerlingen. Merk op hoe zij de asana beoefenen en volg het voorbeeld. Als je nog steeds in de war bent, wacht dan tot de instructeur langskomt en vraag haar om hulp. Als de hoofdasana’s klaar zijn, zal de sessie meestal eindigen met een paar minuten van bezinning. In veel lessen worden de studenten aangemoedigd om Lijk Pose te oefenen en zich te concentreren op hun ademhaling. Gedurende deze tijd kun je nadenken over de sessie of je ogen sluiten en ontspannen voordat je naar huis gaat.

Samenvatting

Of je nu een ervaren yogi bent of een complete beginner, groepsyoga kan je helpen om je praktijk te verbeteren. Veel studio’s bieden lessen aan op basis van je vaardigheden; er kan bijvoorbeeld een beginnerscursus, een tussenklas en een ervaren les zijn. Als je onzeker bent, begin dan altijd met de beginnerscursus en werk jezelf opwaarts. Als de studio uitrusting levert, hoef je alleen maar een fles water en comfortabele yogakleding mee te nemen. Tijdens de koudere maanden adviseren wij je om een yoga hoodie mee te nemen om je warm te houden tijdens de sessie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *