Yoga group
Yoga beoefenen in groepsverband
december 14, 2018
yoga poses emulate animals
Yoga poses gebaseerd op dieren
januari 10, 2019

Yoga poses tegen migraine

Yoga migraine

Alleen migraine patiënten zullen de pijn en het ongemak dat gepaard gaat met de vreselijke aandoening echt begrijpen. Veel meer dan alleen maar een kloppende hoofdpijn, een migraine brengt vaak afkeer van licht, misselijkheid en ziekte, en ondraaglijke pijn. Helaas wordt migraine vaak veroorzaakt door onze levensstijl en omstandigheden – waarvan sommige onvermijdelijk zijn. Echter, op weg naar de yogamat kan de geduchte toestand op afstand gehouden worden. In dit artikel bespreken we yoga voor migraine.

Wat is migraine?

Voordat we beginnen, laten we eerst bespreken wat migraine is. Het is het best te omschrijven als een neurologische aandoening die terugkerende hoofdpijn veroorzaakt, variërend van een matige tot hoge intensiteit. Typisch, is de pijn ofwel op de helft van het hoofd of aan één kant. De duur van de aanval kan variëren van uren, tot dagen of soms zelfs weken. Veel patiënten ervaren een grote afkeer van licht en geluid en kiezen ervoor om zich op te sluiten in een donkere, rustige ruimte. Andere symptomen zijn braken, misselijkheid en hoofdpijn die wordt verergerd door lichamelijke activiteiten.

Poses voor migraine

Kind pose

Een van de meest comfortabele poses aller tijden is Kind pose. Het is ideaal voor mensen die lijden aan migraine. Eenmaal in positie vereist de houding weinig tot geen beweging. Met dit in gedachten wordt je hoofdpijn niet verergerd door beweging. Voor de beste resultaten, ontspan je nek en schouders in de asana. Om Kind pose te oefenen, begin je te knielen op je mat. Adem vervolgens diep in en leun achterover op je hielen. Terwijl je uitademt, loop op je handen voor je uit totdat je borst de mat raakt. Als het comfortabel is, rust je je voorhoofd op de mat en ontspan je je armen aan de zijkant. Dit is Kind pose. Houd de asana ongeveer 30 seconden vast voordat je langzaam weer opstaat.

Voorwaarts buigen

Voorwaartse buiging helpt om je bloedsomloop te stimuleren zonder veel moeite te doen. Wanneer je last hebt van migraine, kan de bloedcirculatie de broodnodige verlichting bieden. Om de asana te beoefenen, moet je rechtop op je mat gaan staan. Vervolgens buig je door de heupen en laat je je bovenlichaam langzaam naar de grond zakken. Om te voorkomen dat je pijn verergert, zorg ervoor dat je langzaam beweegt. Houd je benen recht, laat je armen en hoofd losjes naar de grond hangen. Je bent in voorwaartse buiging. Houd de asana ongeveer 30 seconden vast voordat je jezelf langzaam terug naar een staande positie brengt.

Benen tegen de muur

Als je je ziek, moe of futloos voelt, is een inversie zoals benen tegen de muur ideaal. Tegen de zwaartekracht in zal je bloedsomloop gestimuleerd worden zonder dat je je hoofd hoeft te bewegen. Om de asana te beoefenen, plaats je de kortste kant van je yogamat tegen een muur. Wanneer je de mat op zijn plaats zit, ga dan met je gezicht naar de muur gericht zitten. Ga zachtjes achterover leunen en strek beide benen tegen de muur. Zorg ervoor dat je billen de muur bijna aanraken en dat je benen dicht bij elkaar zijn. Je kunt je handen op je buik of op de mat leggen. Je bent in benen tegen de muur pose. Sluit je ogen en ontspan, en houd de houding ongeveer 1 minuut vast.

Neerwaartse hond

Een andere grote houding voor migraine patiënten is de neerwaartse hond. Vaak komt een migraine voort uit strakke spieren in de rug, schouders of nek. Naast het stimuleren van de bloedsomloop, rekt de asana de rug en schouders uit om de opgehoopte spanning los te laten.

Yoga migraine

Om de asana te oefenen, moet je rechtop staan in een gemakkelijke yoga broek met je voeten op schouderbreedte uit elkaar. Hangend in de taille, laat je je romp langzaam naar voren zakken tot je lichaam een driehoek vormt. Je handen en voeten moeten nu stevig op de grond staan. Als je schouders of hamstrings te strak aanvoelen voor de houding, probeer dan je knieën iets te buigen om de houding gemakkelijker te maken. Spreid je vingers uit om je evenwicht te bewaren, beweeg je hoofd naar voren totdat het tussen je bovenarmen zit. Je bent nu in neerwaartse hond. Voor het beste resultaat, adem diep in en hang je hoofd zachtjes tussen je schouders.

Hoofd naar knie pose

Bij migraine hebben sommige mensen moeite om uit bed te komen. Gelukkig kan hoofd naar knie pose geoefend worden vanuit het comfort van je slaapkamer. Beter nog, je kunt tijdens de hele houding blijven liggen. Om de asana te beoefenen, begin je met plat op je rug te liggen. Buig voorzichtig beide knieën en plaats je voeten op de grond. Til vervolgens je rechterbeen van de mat en trek je knie in je borst. Als het helpt, kun je je handen gebruiken om je knie op zijn plaats te houden. Strek je linkerbeen langzaam en leg het op de mat. Gebruik je vingertoppen om de tenen van je rechtervoet voorzichtig vast te pakken. Probeer, indien mogelijk, je rechterbeen recht te trekken. Als je het niet helemaal recht kunt maken – geen paniek! Zolang je een rek door je enkel en kuit voelt, doet de asana zijn werk. Je bent in hoof naar knie pose. Houd de positie 30 seconden vast voordat je de tegenoverliggende zijde opnieuw doet.

Brug pose

Voor migraine patiënten zijn ziektedagen onvermijdelijk. Ziekteverlof kan echter stressvol zijn, vooral in drukke periodes. Helaas zal de bezorgdheid over alles wat je zou moeten doen je migraine alleen maar erger maken. Door de borst, het hart en de schouders te openen, kan brug pose je stressniveaus verminderen en angsten verminderen. Om de houding te oefenen, ga op je rug liggen met je knieën gebogen. De voetzolen moeten op de grond blijven liggen. Ontspan vervolgens je armen en laat ze naar de zijkanten van je lichaam vallen. Tot slot, steek je je kin in je borstkas en til je de bodem en rug van de vloer om een brug te maken. Je bent in brug pose. Houd 30 seconden vast voordat je jezelf weer naar beneden laat zakken tot op de mat.

Samenvatting

Als je een migraine voelt aankomen, moet je deze in de bovengenoemde volgorde stoppen. Als je je onwel voelt, is het belangrijk om zo comfortabel mogelijk te zijn. Met dit in je achterhoofd, pak je een knusse yoga hoodie en een paar baggy sweatpants om in te oefenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *