benefits yoga
De voordelen van yoga in je dagelijkse leven
juli 31, 2018
Yoga diet
Hoe Yoga je dieet beïnvloedt
augustus 7, 2018

Yoga voor kinderen

yoga children

Tegenwoordig zoeken veel volwassenen hun heil in het beoefenen van yoga, en naarmate er meer onderzoek gedaan wordt, wordt de oude kunst ook steeds populairder bij kinderen. Of je nu geïnteresseerd bent in de geweldige gezondheidsvoordelen die de praktijk te bieden heeft of klaar bent om je kleintjes een paar nieuwe poses te leren, in dit artikel bespreken we waarom yoga voor kinderen een fantastisch idee is en de vele voordelen die er zijn.

Is het veilig voor kinderen om yoga te doen?

Een van de dingen waar ouders veel belang aan hechten is de veiligheid van hun kind. Nu er vandaag in de samenleving zo’n overdadig debat plaatsvindt over de negatieve en positieve kanten van zelfs de meest alledaagse activiteiten, is het geen verrassing dat je je een beetje ongemakkelijk voelt als je je kleintje introduceert voor iets nieuws. We laten je echter graag weten dat de vele onderzoeken die zijn uitgevoerd om de voordelen van yoga op kinderen te beoordelen hebben bewezen dat de praktijk in feite zeer nuttig is als de oefeningen correct wordt uitgevoerd. Zoals met alles nieuw het geval is, is het misschien nuttig dat je best aan yoga begint met behulp van een leraar als je jezelf nog niet zelfverzekerd voelt. Belangrijk is ook om ervoor te zorgen dat je kind geschikte yoga kleding heeft, zoals een yoga legging en een yogamat.

Voordelen van Yoga voor kinderen

Meer flexibiliteit en kracht

Kinderen zijn gezegend omdat ze worden geboren met een ongelooflijke flexibiliteit. Naarmate we ouder worden, zouden we allemaal wel willen om de flexibiliteit van onze kindertijd te behouden. Het beoefenen van yoga vanaf een jonge leeftijd is iets dat kan helpen om flexibel te blijven. De spieren trainen om soepel en sterk te blijven vanaf het begin, kan alleen maar voordelen hebben. Sterkere spieren zorgen voor een verhoogde immuniteit en zo genees je ook sneller van blessures.

Verhoogt de concentratie

Zelfs bij volwassenen leert yoga zelfdiscipline aan en bevordert ze de concentratie. Dus om kinderen al vroeg genoeg de kans krijgen om verschillende poses aan te leren in een verschillend tempo, leren ze dat concentratie en zelfbewustzijn handige hulpmiddelen zijn voor als je je doel wilt bereiken.

Meer zelfrespect

De overtuigingen die uiteindelijk bijdragen tot ons zelfbeeld als volwassene, worden vaak gevormd in de vroege kinderjaren. Het vieren van de kleine successen die door yoga worden behaald, leert kinderen dat ze grote dingen kunnen doen als ze hun gedachten erop richten. Het tonen van kracht en evenwichtigheid die door yoga is aangeleerd, kan wonderen doen voor hun zelfvertrouwen, en het bouwt een gevoel van eigenwaarde voor het latere leven.

Biedt hulp voor stressmanagement

Door middel van yoga leren kinderen hun stress op een positieve manier van zich af te zetten, in een rustige, acceptabele omgeving. Zoals met elke vorm van lichaamsbeweging, draagt yoga bij aan de afgifte van endorfines door het hele lichaam, waarnaar gewoonlijk wordt verwezen als “gelukkige hormonen”. Het vrijkomen van deze positieve chemicaliën in het lichaam als je aan lichaamsbeweging doet betekent dat je stemming er ook op zal verbeteren. Je kind op een positieve manier met stress en frustraties leren om te gaan, kan van pas komen in hun verdere ontwikkeling.

Stimuleert vriendelijkheid en niet-oordelen

De manier waarop de media ons tegenwoordig bombardeert met afbeeldingen van onrealistische ‘perfecte lichamen’ kan iedereen, zelfs kinderen, raken. Studies hebben aangetoond dat meer dan 50% van de meisjes in de leeftijd van 6 tot 8 jaar hun lichaam willen veranderen zodat ze er kunnen uitzien als de airbrush-supermodellen op de televisie. Door deel te nemen aan een yogasessie voor kinderen laat je ze zien dat iedereen anders is en dat die verschillen gewaardeerd moeten worden. Ze zullen beseffen dat, hoewel iedereen er van buiten anders uitziet, iedereen van binnen hetzelfde is.

Leert discipline en verantwoordelijkheid

Zoals met elke nieuwe vaardigheid, is yoga niet iets dat je van de ene op de andere dag kunt leren. De reis die ze zullen maken wanneer ze de verschillende poses leren, zal laten zien dat voor succes gewerkt moet worden en om resultaten te zien in wat dan ook, moet je blijven volhouden. Het aanleren van toewijding op jonge leeftijd kan naast algemene levensvaardigheden nuttig zijn in relaties en andere verantwoordelijkheden.

yoga children

Poses voor beginners

Boog Pose

Om te beginnen, lig plat op je buik. Buig langzaam beide knieën, breng je benen omhoog achter je rug. Til vervolgens de borst van de vloer en reik beide armen naar de tenen, hou je voeten vast. Je bent nu in de Boog Pose. Hou 15 seconden vast voordat je je voeten loslaat en de benen weer terug naar de grond laat zakken.

Brug Pose

Begin deze pose op je rug, buig de knieën terwijl je je voetzolen de grond raakt. Ontspan je armen, laat ze voorzichtig naar de zijkant van je lichaam vallen. Hou je kin tegen je borst en til vervolgens de billen op en ga van de vloer af, waardoor er een brug ontstaat. Je bent in de Brug Pose. Hou 15 seconden vast voordat je terug naar beneden gaat en je met je billen terug de mat raakt.

Kat Pose

Begin de pose met op je handen en voeten te gaan staan. Zorg ervoor dat je armen zich direct onder de schouders bevinden en begin langzaam je rug te ronden, alsof je het middelste gedeelte naar het plafond wil duwen. Hou deze houding vast met je kin tegen de borst gedrukt gedurende 15 seconden of zolang je je comfortabel voelt.

Kind Pose

Begin deze pose geknield op de vloer, terwijl je op je hielen zit. Breng je voorhoofd langzaam naar de grond, totdat het comfortabel voor je op je knieën rust. Ontspan je armen langs de zijkant van je lichaam en voel de strekking over je hele rug. Dit is de Kind Pose. Hou 15 seconden vast terwijl je een paar keer diep ademhaalt om je verder uit te rekken.

Rust Pose

In elke yogales voor kinderen is de rusthouding is een populaire keuze. Het enige dat je hoeft te doen, is op je rug gaan liggen, je armen langs de zijkant ontspannen terwijl je je benen gestrekt houdt. Je bent in Rust Pose. Neem de tijd om je te concentreren op je ademhaling, tot je er blij van wordt. Deze pose heeft alles te maken met rust en reflectie, dus moedig je kind aan om hier wat tijd voor te nemen.

Yoga voor kinderen kan een uitstekende vorm van lichaamsbeweging zijn om dagelijks te doen. Je leert je kinderen niet alleen om sterk te zijn, maar ook discipline en concentratie. Je toont hen dat het gezond is om elke dag rustig wat tijd voor jezelf te nemen. Zodat je kind opgroeit als een volwaardig individu dat volledig in balans is met zichzelf en zijn omgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *