yoga children
Yoga voor kinderen
augustus 3, 2018

De voordelen van yoga in je dagelijkse leven

benefits yoga

Het aantal mensen dat aan yoga doet staat op een historisch hoogtepunt in de VS. Steeds meer en meer mensen plukken de vruchten van deze holistische therapie. Yoga heeft een groot aantal gezondheidsvoordelen te bieden zoals vermindering van stress en vermoeidheid en een versterkt immuunsysteem. Verschillende asana’s worden dagelijks beoefend door een groot aantal yogi’s. In dit artikel verkennen we enkele van de vele voordelen van yoga in het dagelijkse leven. Voordat je begint met lezen is het aan te raden om een goede yogabroek aan te trekken om maximale flexibiliteit te garanderen.

Verbetert je fitnessniveau

In deze tijd van het jaar willen de meeste mensen hun conditie verbeteren. Of je nu een complete beginner bent op gebied van sporten of als je al regelmatig aan het trainen bent, met yoga kan je enorm veel aan je fitnessniveau veranderen. Met zoveel verschillende stijlen die er zijn, kan je beter een beetje onderzoek doen om te zie welke stijl het beste bij jou past. Hot yoga is een populaire keuze bij iedereen die hoopt om af te vallen en wordt het best beoefend in een temperatuur van meer dan 40 graden. Een hot yoga sessie stimuleert het lichaam om gifstoffen uit het lichaam te verwijderen en een groot aantal calorieën te verbranden in slechts 45 minuten. Naast het vergroten van je fysieke conditie, is regelmatig aan yoga doen ook heel goed voor je geestelijke gezondheid. Voor het beste resultaat, probeer eens een les bij te wonen en bestudeer de verschillende houdingen, ademhalingstechnieken en meditatie.

Gewichtsverlies

Zoals eerder vermeld, yoga is populair onder degenen die hopen om gewicht te verliezen. Terwijl hot yoga geweldig is om dit doel te bereiken, zijn er ook andere opties als een hete, vochtige studio niet jouw ding is. Bijvoorbeeld, klassen met een mix van dans en yoga zijn ideaal voor het verbranden van calorieën! In de meeste grote steden vind je vast wel een dansyoga-studio. Naast het beheersen van je gewicht door calorieën te verbranden, kan yoga ook de manier waarop we naar voedsel kijken gaan veranderen. Door regelmatig te oefenen, worden we meer afgestemd op onze lichamen. Dit stelt ons op zijn beurt in staat om gevoeliger te worden voor het soort van voedsel dat ons lichaam nodig heeft, en moedigt ons aan om gezonder en evenwichtiger te eten.

Verbetert het zelfvertrouwen en vermindert angst

Het beoefenen van yoga is geweldig voor lichaam en geest en kan een perfecte stap zijn om je zelfvertrouwen te vergroten. Een diepe ademhalingstechniek, bekend als yogische ademhaling, kan ervoor zorgen dat je je lichaam leert om kalm te blijven en je algehele welzijn daadwerkelijk te verbeteren. Ritmische ademhaling is een natuurlijke manier om het lichaam te helpen ontspannen in momenten van angst of paniek. Dus neem een paar keer diep adem als je wordt geconfronteerd met een stressvolle situatie. Dit kan je echt helpen om je lichaam in balans te houden en je meer controle te geven. Yoga vereist dat je sterke poses met je lichaam creëert, en ook dat je fysieke autoriteit leert, wat je op natuurlijke wijze kan helpen meer vertrouwen in jezelf te krijgen.

Zorgt voor innerlijke rust

Wanneer we ons gestrest of angstig voelen, kan een bezoek aan een vredige, gelukkige plek ons echt helpen te ontspannen. Hoewel dit allemaal goed en wel is,heb je soms toch een time-out nodig om een prachtige locatie kan bezoeken in het midden van een werkdag. Gelukkig kan yoga ons helpen om innerlijke vrede te vinden zonder dat je het kantoor hoeft te verlaten. Een van de meest effectieve manieren om een hectische geest tot rust te brengen, is om yoga poses en diepe ademhalingsoefeningen te doen. Hiermee ben je in staat om te ontsnappen wanneer het nodig is, ook al is het maar voor een paar minuten.

Verbetert het immuunsysteem

We zijn allemaal op zoek naar manieren om ons immuunsysteem te verbeteren, vooral in de koude wintermaanden. Gelukkig kan yoga de lymfatische circulatie van je immuunsysteem verbeteren, waardoor je eventuele vervelende bugs die de ronde doen, kunt vermijden. Door een reeks dynamische flows stimuleert yoga het lymfevocht dat door je lichaam stroomt. Terwijl dynamische houdingen het beste werken, kunnen statische houdingen ook de stroom van het lymfevocht ten goede komen, zolang je maar al je spieren aanspant. Voor het beste resultaat, neem diep adem tijdens de asana’s voor een betere bloedstroom.

yoga definition

Verbetert je relaties

Of je nu hoopt dichter bij je partner, familie of zelfs simpelweg je vrienden te komen, de holistische praktijk kan wonderen verrichten binnen alle soorten relaties. Wanneer je kalm en tevreden bent, kan de geest zich effectiever focussen op gevoelige relaties. De opgebouwde spanning in het lichaam zal lichter worden en door regelmatig aan yoga te doen voorkom je dat je je eigen stress op zal projecteren op de mensen die het dichtst bij je staan.

Verhoogt de energieniveaus

Aan het einde van een werkweek kunnen zelfs de eenvoudigste taken vermoeiend lijken. Door elke dag slechts een paar minuten yoga te beoefenen, kun je je energiegehalte drastisch verbeteren, zodat je je zelfs na een hectische dag verfrist en verjongd voelt. Sterker nog, diepe ademhalingstechnieken kunnen overal gedaan worden – zelfs op kantoor!

Verbetert de flexibiliteit

Verbeterde flexibiliteit is misschien wel een van de meest voor de hand liggende voordelen van yoga. De meeste asana’s rekken een bepaalde spiergroep uit en maken die spieren op hun beurt sterk, soepel en flexibel. Sterke, flexibele spieren helpen je om de juiste lichaamshouding te behouden gedurende heel de dag, ongeacht of je nu staat, loopt of zelfs slaapt.

Beter slapen

Yoga is ideaal voor mensen die lijden aan slapeloosheid. Regelmatige beoefening van yoga kan je helpen om beter te slapen. Naast het aanmoedigen van het lichaam om sneller in slaap te vallen, helpt yoga je om langer te slapen en zelfs sneller terug in slaap te vallen als je ’s nachts wakker geworden bent. Studies hebben aangetoond dat yoga slapeloosheid bij alle soorten mensen kan verminderen. Bijvoorbeeld, zwangere vrouwen die bewust yoga beoefenen bleken beter te slapen en ’s nachts minder wakker te worden dan degenen die dat niet doen.

Samenvatting

Of je nu een beetje vakantiegewicht hoopt te verliezen of je bent meer energetisch wilt worden, doe mee met een yogales in jouw buurt om van alle voordelen te genieten. In de koudere wintermaanden is het belangrijk om voor elke sessie een warme lichaamstemperatuur te hebben. Om spierblessures te voorkomen, is het de moeite waard om een comfortabele yogasweater mee te nemen naar de klas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *