yoga children
Yoga voor kinderen
augustus 3, 2018
Yoga holiday
Het beoefenen van yoga op vakantie
augustus 14, 2018

Hoe Yoga je dieet beïnvloedt

Yoga diet

Hoewel veel mensen ervoor kiezen om ongezond voedsel te consumeren, hebben mensen een natuurlijk instinct om een gebalanceerd, gezond dieet te volgen. Als je iemand bent die het gemakkelijk vindt om signalen van lichaam en geest te negeren, kan het nuttig zijn om aan yoga te doen, maar zorg er altijd voor dat je de juiste yoga kleding draagt voor maximaal comfort. Onze Kravitz Mesh Leggings bijvoorbeeld zorgen voor voldoende bewegingsvrijheid. Regelmatig aan yoga doen kan helpen om deze natuurlijke instincten te verbeteren, en uiteindelijk te veranderen wat we kiezen om dagelijks te eten.

Voordat je beslist wat je in je winkelmandje stopt, is het belangrijk om rekening te houden met het doel van eten. We eten om lichaam en geest energie te geven, zodat de rest van ons systeem goed kan functioneren. Verse groenten en fruit zitten boordevol essentiële vitamines en mineralen. Ervoor zorgen dat we de aanbevolen hoeveelheid van fruit en groenten consumeren, zal niet alleen onze gezondheid verbeteren, maar ook ons algehele welzijn. In dit artikel gaan we dieper in op de verbanden tussen yoga en voeding en geven we een reeks hints en tips om maximaal van onze maaltijden te profiteren.

Wat moet je eten?

Hoewel de traditionele yoga geen speciaal dieet vereist, worden beoefenaars aangemoedigd om met mate te eten en natuurlijk voedsel te consumeren. Vaak wordt aan degenen die aan een geavanceerde vorm van yoga doen geadviseerd om een vegetarisch dieet te volgen. Studies hebben aangetoond dat een plantaardig dieet de harmonie tussen lichaam en geest kan bevorderen terwijl het eten van vlees in verband wordt gebracht met een toename van spanning en woede. Er wordt ook beweerd dat een vegetarisch dieet de goesting voor ongezond voedsel kan verminderen, waardoor het gemakkelijker wordt voor individuen om gezonde eetgewoonten te behouden.

Idealiter zouden yogi’s een puur dieet moeten volgen. Meestal bestaat deze uit verse groenten en fruit, melk, volle granen, noten en zaden en peulvruchten. Binnen de yogagemeenschap staan deze voedingsmiddelen bekend als ‘Sattvisch’. Om maximaal te kunnen profiteren moet het dieet een combinatie zijn van rauwe en gekookte producten. Deze voedingsmiddelen zijn licht verteerbaar en voorzien het lichaam van alle noodzakelijke voedingsstoffen om te overleven. Bovendien wordt aangenomen dat ze de vitaliteit verbeteren, en zorgen voor helderheid van geest en gemoedsrust; dit aspect is belangrijk binnen yoga, omdat beoefenaars zich voldoende moeten kunnen concentreren en reflecteren. Van bepaalde voedingsmiddelen, waaronder vlees en vis, wordt gedacht dat ze de geest vertroebelen en rusteloos maken. Binnen de yogagemeenschap worden deze voedingsmiddelen vaak aangeduid als ‘Rajasik’. Voedingsmiddelen die verouderd, verwerkt of bevroren zijn, staan bekend als ‘Tamasisch’ voedsel. Er wordt van uitgegaan dat voedsel uit deze categorie het energieniveau verlaagt en luiheid aanmoedigt. Voedingsmiddelen die niet goed gekookt of gekauwd zijn, kunnen ook in deze categorie vallen.

Als de meerderheid van onze voeding bestaat uit Sattvische voedingsmiddelen, kunnen we beginnen met het reinigen en vernieuwen van het spijsverteringsstelsel. Om maximaal voordeel uit voedingsmiddelen te halen kies je best voor eten dat gemakkelijk verteerbaar is zodat je vitale energie kan besparen voor andere taken in het lichaam.

Yoga diet

Hoeveel moet je eten?

Hoewel het vaak gebruikelijk is om te eten tot we ons verzadigd voelen, heeft onderzoek aangetoond dat het beter is om de maag alleen voor de helft te vullen. Op deze manier kan een kwart van de maag gebruikt worden voor water of vloeistoffen en het resterende kwart is vrij voor de spijsvertering. Het is belangrijk om voldoende ruimte vrij te hebben voor de spijsvertering, omdat de maag voldoende ruimte nodig heeft om het voedsel te karnen.

Simpel gezegd wordt er aangemoedigd om genoeg te eten om honger te stillen zonder dat je je zwaar of lui begint te voelen. In eerste instantie kan het moeilijk lijken om te weten wanneer de maag halfvol is – maak je geen zorgen, dat is normaal! Het uitproberen van hoeveel je zou moeten eten zal een beetje met vallen en opstaan gaan. Wanneer je eet, moet je er rekening mee houden hoeveel voedsel je gebruikt voordat je verzadigd bent. De volgende keer probeer je dan die hoeveelheid te halveren. Dit moet dan de hoeveelheid zijn die je maag nodig heeft om halfvol te zijn. Vasthouden aan ongeveer dezelfde hoeveelheid elke keer zou genoeg ruimte in de maag moeten laten voor water en spijsvertering.

Belangrijk is dat je tijdens het doen welke oefening dan ook losse kleding draagt om het comfort te vergroten en flexibiliteit mogelijk te maken. Ons Karl Asymmetric T-shirt geeft je bijvoorbeeld voldoende ruimte om te bewegen en je ontspannen te voelen.

Wanneer moet je eten?

Indien mogelijk, zou je je maaltijd elke dag op hetzelfde tijdstip moeten eten. Hierdoor wordt het lichaam aangemoedigd om spijsverteringssappen op een bepaald moment vrij te geven, zodat ze klaar zijn voor wanneer het voedsel je systeem binnenkomt. Omdat de spijsverteringsuitscheiding vrijkomt voordat je je eten consumeert, is het belangrijk om geen maaltijden over te slaan – anders worden de ongebruikte spijsverteringssappen opgeslagen als overtollig vet. Probeer indien mogelijk lokaal, vers voedsel te eten in plaats van geïmporteerde producten. Als je dit doet, moet je je dieet van seizoen tot seizoen aanpassen, maar dit hoeft niet per se slecht te zijn. Een andere goede tip is om nooit te eten als je van streek bent of gestrest bent. Je emoties beïnvloeden je spijsvertering, dus het is belangrijk om alleen te eten als je je gelukkig en ontspannen voelt. Langzaam eten met voldoende kauwen zal een rustige spijsvertering bevorderen.

Focus op het strikt noodzakelijke om te overleven

Yoga moedigt beoefenaars aan om alleen het voedsel te consumeren dat nodig is om te overleven. Het handhaven van een uitgebalanceerd dieet van Sattvische voedingsmiddelen zal ervoor zorgen dat het lichaam de essentiële voedingsstoffen krijgt. Het eten van een combinatie van rauwe en gekookte producten wordt ook geadviseerd.

Het spijsverteringsstelsel is een van de belangrijkste delen van ons lichaam, dus het is belangrijk om het gelukkig en gezond te houden. Een slechte gezondheid van de spijsvertering kan leiden tot een verscheidene slopende gezondheidsproblemen, dus het is raadzaam om er goed voor te zorgen als we dat kunnen. Bewust zijn van de connectie tussen yoga en dieet kan ons aanmoedigen om betere eetkeuzes te maken, waardoor we een balans tussen onze mentale en fysieke gezondheid kunnen bereiken.

Samenvatting

Regelmatig aan yoga doen kan onze natuurlijke instincten stimuleren om gezond te eten. Een uitgebalanceerd dieet van verse groenten en fruit, melk, volle granen, noten en zaden en peulvruchten zullen het lichaam helpen optimaal te functioneren en onze spijsvertering te reinigen en te vernieuwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *