yoga couple
Yoga voor koppels: samen yoga doen
augustus 30, 2018
yoga types
Verschillende yogastijlen
september 20, 2018

Waarom je hersenen van yoga houden

Yoga brain

Sommige mensen kiezen ervoor om zich te concentreren op hun lichamelijke gezondheid, maar het is bewezen dat ook een goede mentale gezondheid van groot belang is. We leven in een tijd waarin stress en angst dagelijkse kost zijn, en iedereen op zoek is naar een manier om zijn geestelijke gezondheid te verbeteren. Een uitstekende manier om dit te bereiken is om aan yoga te doen. Of je nu het verouderingsproces wilt tegengaan of je geheugen wilt verbeteren, in dit artikel leggen we uit hoe yoga je kan helpen om je brein gezond te houden. Maar voordat we van start gaan, is het belangrijk dat je de juiste yoga kleding aantrekt om het maximale effect te bereiken, zoals een lichte yoga top. De dunne stof zorgt voor een ademend effect waardoor je lichaam voldoende zuurstof krijgt en je lichaam en hersenen in topconditie blijven.

Helpt om het verouderingsproces tegen te gaan

Hoewel veel mensen zich zorgen maken over de fysieke tekenen van veroudering, is mentale veroudering ook iets waar velen zich zorgen over maken. Vooral de oudere generatie heeft er onder te lijden. Gelukkig kan normale yogabeoefening bepaalde symptomen van hersenveroudering helpen voorkomen.

Onderzoek heeft aangetoond dat holistische therapie kan voorkomen dat de hersenen met de jaren krimpen. Door het gebruik van MRI-scans hebben recente onderzoeken een verband aangetoond tussen yoga en een groter hersenvolume. Oudere personen die enkele jaren yoga hadden beoefend, hadden grotere hersenvolumes dan degenen die dat niet hadden gedaan. Hoewel het verschil prominenter is bij oudere mensen, werd de correlatie tussen yoga en hersenvolume ook getoond bij jongere personen. Gemiddeld was het verschil het duidelijkst in het gebied van de hersenen dat te maken heeft met positieve emoties en de ontspanningsrespons. Voor de deelnemers die regelmatig aan yoga deden, bleken deze delen van de hersenen gezonder en beter geconserveerd.

Verlicht stress

Slechts een paar minuten per dag aan yoga doen kan een geweldige vorm van stressverlichting zijn. Yoga poses, ademhalingstechnieken en meditatie zijn allemaal gemaakt om die opgebouwde stress los te laten. Leren hoe je ze correct kunt uitoefenen, kan wonderen doen voor onze mentale gezondheid. In tijden van stress kan de geest soms in overdrive gaan. Door middel van yoga kunnen we leren hoe we onze geest beter kunnen focussen, zodat we ons beter kunnen concentreren op één ding tegelijk. Als we eenmaal hebben geleerd hoe we deze techniek kunnen gebruiken, kan deze op elk moment en op elke plaats worden gebruikt voor onmiddellijk de angst weg te nemen.

Elke yoga-pose zal een diepe ademhaling bevorderen, zelfs de meest eenvoudige poses! Zelfs als je gewoon een simpele zijwaartse buiging met je armen boven je hoofd oefent, zal je ademhaling regelmatiger worden, wat je onmiddellijk zal doen ontspannen. Voor het beste resultaat, begin de zijwaartse buiging door in te ademen. Ten tweede, hou je adem in terwijl je beide armen naar rechts buigt. Hou deze houding een paar seconden vast voordat je uitademt en breng je lichaam terug naar het midden.

Helpt bij een overprikkeld zenuwstelsel

Door middel van een reeks langzame bewegingen en diepe ademhalingstechnieken wordt aangenomen dat bepaalde yogastijlen het parasympatisch zenuwstelsel activeren. Door dit proces te activeren, kunnen praktijkbeoefenaars de effecten van de vecht-of-vluchtreactie verminderen. Naast het gezond houden van de hersenen door het zenuwstelsel te kalmeren, wordt verondersteld dat deze activering ook de lichamelijke gezondheid verbetert.

Verbetert je bloedsomloop

Door verschillende asana’s en ademhalingsoefeningen verbetert yoga de bloedstroom door het lichaam. Niet alleen zal dit je tijdens de wintermaanden warm houden, maar het zal ook de hoeveelheid zuurstofaanvoer in je cellen vergroten, waardoor ze optimaal kunnen functioneren. Naast het gezond houden van je hersenen, zal voldoende oxygenatie het heldere denken bevorderen en vervelende symptomen zoals wazig zijn en terugkerende hoofdpijn voorkomen.

Er wordt wel eens beweerd dat yoga poses in een gedraaide positie vooral nuttig kunnen zijn voor het verbeteren van de bloedstroom. Verdraaide posities zorgen voor voor een opeenstapeling van bloed; wanneer de wending wordt losgelaten, wordt het bloed weer in je systeem losgelaten en levert dat vers, zuurstofrijk bloed voor de organen. Een ruime yogabroek doet natuurlijk ook wonderen!

Yoga brain

Voor een betere focus

Onderzoek heeft aangetoond dat yoga-oefeningen de coördinatie, reactietijd, geheugenfunctie en zelfs je IQ-niveau kunnen verbeteren! Door yoga beoefenaars aan te moedigen zich op het heden te concentreren, kan meditatie een geweldige manier zijn om ook gefocust te blijven. Mediteren gedurende slechts vijf minuten elke ochtend zal je helpen om minder afgeleid te zijn door je gedachten en geven je de gelegenheid om de hele dag gefocust te blijven.

Gaat slapeloosheid tegen

Naast stimulatie is voldoende ontspanning belangrijk voor een gezond stel hersenen. Weg van de stress en de drukte van het dagelijks leven, yoga laat je geest genieten van een welverdiende rusttijd. Dit is niet alleen gunstig voor het zenuwstelsel, maar volledige ontspanning is ook geweldig voor je geestelijke gezondheid. In een ontspannen toestand kan je lichaam dieper slapen, waardoor je hersenen de tijd hebben om te ontspannen en te verjongen, klaar voor de volgende dag.

Maakt gelukkiger

Onderzoek heeft aangetoond dat yoga je fysiek gelukkiger kan maken. Het is bewezen dat het de serotoninespiegels in het lichaam aanzienlijk verhoogt, maar regelmatige oefeningen kunnen ook gunstig zijn voor mensen met depressie. Beter nog, er wordt beweert dat het niveau van het stresshormoon cortisol verlaagt. Zoals bij de meeste vormen van fysieke activiteit, zorgt het regelmatig beoefenen van asana’s ervoor dat endorfines in het lichaam vrijkomen. Deze worden vaak aangeduid als de ‘happy hormonen’. Een toename van endorfines zorgt ervoor dat je je gelukkiger en stressvrij voelt, klaar om de rest van de dag met een glimlach tegemoet te gaan.

Samenvatting

Of je nu probeert om tekenen van mentale veroudering te voorkomen of je wilt de symptomen van angst en stress verlichten, kan elke dag een beetje aan yoga doen je hersenen op een gezond peil houden. Voor diegenen die geïnteresseerd zijn in het bijwonen van een les yoga, is het misschien de moeite waard om een ruime yogatas mee te brengen. Met genoeg ruimte voor je mat, waterfles en eventuele extra kleding, kun je met een tas van goede kwaliteit je spullen gemakkelijk van en naar de klas vervoeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *