Yoga brain
Waarom je hersenen van yoga houden
september 11, 2018
Yoga bloating
Yoga tegen een opgeblazen buik
september 26, 2018

Verschillende yogastijlen

yoga types

Soorten yoga

De groei van yoga was in het afgelopen decennium niet meer bij te houden. Dankzij de populariteit van bepaalde stijlen en de trends op sociale media van bloggers en beroemdheden, beschikt elke nieuwe yogini, of zelfs de meer ervaren yogabeoefenaar, over voldoende informatie om alles over de verschillende yogastijlen te weten te komen.

Het concept van gezondheid en welzijn beïnvloedt een groot aantal sectoren in de industrie, waaronder technologie, entertainment, gastvrijheid, eten en drinken, fitness en mode. Omdat er zoveel bestaande yoga soorten zijn als nieuwe manieren om te oefenen, is het essentieel om alle informatie eens op een rijtje te zetten over welk type yoga het beste is voor jou.
Dus trek je beste yoga kleding aan en lees meer over 8 van de meest populaire yogastijlen:

Bikram Yoga

Ontwikkeld door Bikram Choudhury, deze yogaschool, waar lessen worden gegeven in kunstmatig verwarmde kamers, een omgeving die is bedoeld om het klimaat van de geboorteplaats van yoga na te bootsen: India. In een Bikram-klasse zweet je als nooit tevoren terwijl je jezelf een weg baant door een reeks van 26 poses.
Een Bikram-klas heeft steeds dezelfde volgorde, en sommigen noemen het controversieel, omdat Choudhury zijn reeks heeft geregistreerd als handelsmerk en studio’s heeft vervolgd die zich Bikram durven te noemen, maar de poses niet precies onderwijzen zoals hij zegt dat ze zouden moeten. Het is ook enorm populair, waardoor het een van de makkelijkste klassen is om te vinden. De verwarmde omgeving bevordert meer flexibiliteit, ontgifting en preventie van letsels.

Kundalini Yoga

Deze oude vorm van yoga is een uitdaging op zowel fysiek als mentaal vlak. Kundalini neemt de fysieke, mentale en spirituele aspecten van yoga op, waarbij de nadruk ligt op het opwekken van energie aan de basis van de wervelkolom en deze naar boven trekken. Denk naast houdingen ook aan chanting, meditatie en ademhalingsoefeningen.

De houdingen worden samen met bepaalde ademhalingstechnieken uitgevoerd, die je training intensiever maken. De sequenties in Kundalini yoga (genaamd kriyas) worden snel en herhaaldelijk gedaan. Je kunt ook verschillende poses vasthouden terwijl je bewust op een bepaalde manier ademt. Als je een normale yogales hebt geprobeerd en de intensiteit wilt verhogen, kan je eens Kundalini uittesten. Over het algemeen is Kundalini yoga evenveel een spirituele en mentale activiteit als een fysieke.

Hatha Yoga

“Hatha” beschrijft eigenlijk alle fysieke aspecten van yoga. Het is een zeer algemene term die bijna door elkaar gebruikt kan worden met “yoga”. Als je Ashtanga-yoga doet, doe je Hatha. Als je Iyengar-yoga doet, doe je Hatha.

Hatha wordt meestal aanbevolen voor beginners, maar vanwege de trage rek- en ademhalingsoefeningen is het voor iedereen geschikt, of het nu nieuw of geavanceerd is in de yogawereld. Het doel van deze lessen is dat je kunt leren om poses te doen en te onderhouden en je te concentreren op je ademhaling. Hoewel de bewegingen traag zijn, zijn ze een geweldige manier om te trainen en om de stress te verlichten.

Ashtanga Vinyasa Yoga

Voor de meer atletische en gevorderden onder ons is Ashtanga-yoga een goede keuze. Dit soort yoga is meer uitdagend en goed gestructureerd. Ashtanga bestaat uit zes verschillende reeksen, die studenten in hun eigen tempo en zelfstandig kunnen uitvoeren, dus trek je beste yoga broek van Ana Heart aan en start met Vinyasa.

Elke reeks heeft verschillende kenmerken en richt zich op een ander aspect van het lichaam. Om een voorbeeld te geven: de eerste reeks, Yoga Chikitsa genaamd, richt zich op ontgifting, kracht, flexibiliteit en uithoudingsvermogen. Het bestaat uit 75 houdingen en duurt 1,5 tot 2 uur om te voltooien. Er zijn yogastudio’s met begeleide lessen, waarbij de instructeur je door alle houdingen loodst (meestal in de primaire of secundaire reeks). Als je eenmaal de smaak te pakken hebt gekregen, kun je echter zelf verder gaan en oefenen zonder instructies, wat geweldig voelt en heel lonend kan zijn.

yoga basiques

Anusara Yoga

Anusara is een moderne interpretatie van Hatha Yoga, die pas in 1997 is gecreëerd door de Amerikaanse yogadocent John Friend. Een unieke reeks beknopte biomechanische aligneringsprincipes, de ‘Universele Beginselen van Alignering’ genoemd, worden toegepast op elke asana in een Anusara-klasse, en bewegingen worden gecoördineerd met ademhaling.

De docenten zijn getraind om op goede en duidelijke manieren aligneringen met hartthema’s in je oefeningen te integreren, zodat studenten in elke klas met een nieuwe ervaring beloond worden. Het thema is verweven met de ademhaling- en pose-instructies om de poses van binnenuit tot stand te brengen.
De combinatie van het hartthema en de aligneringselementen cultiveren de verbinding tussen fysieke yogahoudingen en de grotere spirituele doeleinden van yogabeoefeningen.

Iyengar Yoga

Dit is een puristische stijl van yoga, genoemd naar oprichter B.K.S. Iyengar. Rekwisieten zoals blokken, riemen, harnassen en planken worden gebruikt om je in een perfecte positie te krijgen en hebben deze stijl de bijnaam ‘furniture-yoga’ gegeven. Geschikt voor alle leeftijden en niveaus. Bij Iyengar yoga draait het allemaal om een nauwkeurige pose en een doelbewuste volgordebepaling. Staande houdingen worden met klem benadrukt en worden vaak voor langere perioden vastgehouden.

Een van de voordelen van Iyengar yoga is het versterken en in balans brengen van het lichaam, verbetering van het evenwicht, herstel van een blessure en opbouw van de lichaamskracht.

Dharma Yoga

Dharma Yoga is gebaseerd op het onderricht en de praktijk van de beroemde yogameester Sri Dharma Mittra uit New York. Hij bestudeerde in de jaren zestig rechtstreeks verschillende yogatechnieken van zijn Guru (Sri Swami Kailashananda a.k.a.Yogi Gupta). Hij heeft deze kennis verfijnd door bijna een halve eeuw Dharma Yoga te beoefenen en te onderwijzen (met gecertificeerde leraren over de hele wereld).

Dharma Yoga is een sierlijke, maar uitdagende vorm van yoga, die de nadruk legt op een goede gezondheid, een heldere geest en een vriendelijk hart. De methode vlecht veel traditionele yogalessen samen om alle studenten dichter bij het doel van zelfrealisatie te brengen (absolute kennis van het ware zelf verkrijgen).
De essentiële eigenschappen van Dharma’s leer worden door de Shiva Namaskar Vinyasa aan de studenten meegedeeld, een vloeiende reeks die zowel fysiek als mentaal uitdagend is. De beoefenaar ontwikkelt kracht door middel van een reeks evenwichtsoefeningen, wendingen, buigingen van de rug en inversies, waardoor Prana, de vitale levenskracht, vrijelijk door de wervelkolom kan stromen en diep in alle gebieden van de fysieke, metabole, intuïtieve en gelukzalige lichamen kan uitstralen.

Restorative yoga

Restorative yoga is een ontspannende vorm van yoga met slechts een handvol houdingen, die gedurende langere tijd worden vastgehouden met behulp van steunpunten, zoals zachte kussens, dekens en oogzakken, om je lichaam echt over te geven. Poses op de yogamat, die in deze speciale categorie van ‘herstel’ vallen, hebben een bijzonder vermogen om ons gevoed en uitgerust te laten, omdat ze het parasympathische zenuwstelsel stimuleren, waardoor onze stressniveaus en de daaruit voortvloeiende symptomen van stress afnemen.

Deze yogastijl kan gunstig zijn voor mensen die worstelen met verschillende aandoeningen, zoals slapeloosheid, astma, migraine en chronische pijn. Het is bekend om bloeddruk en hartslag te verlagen, spierspanning te verminderen, vermoeidheid te bestrijden, immuniteit te verhogen, de spijsvertering te verbeteren, flexibiliteit te vergroten en de geest te kalmeren en met de concentratie te helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *