yoga types
Verschillende yogastijlen
september 20, 2018
Yoga winter
De voordelen van winteryoga
oktober 3, 2018

Yoga tegen een opgeblazen buik

Yoga bloating

Prikkelbare darmsyndroom en andere spijsverteringproblemen komen steeds vaker voor, en voor sommige mensen helpt moderne geneeskunde gewoon niet meer. Tegenwoordig zijn er veel mensen die hulp zoeken in alternatieve therapieën om hun symptomen te verlichten – een van de meest populaire is yoga. Het is geen geheim dat yoga onze gezondheid ten goede kan komen, maar kan het helpen om een opgeblazen gevoel te verminderen? Om eenvoudig te antwoorden, ja het kan. In dit artikel onderzoeken we hoe de holistische behandeling kan bijdragen aan de spijsvertering en bespreken we precies hoe mensen hun opgeblazen buik met yoga verminderen.

Hoe kan Yoga een opgeblazen buik verminderen?

Het lijdt geen twijfel dat spijsverteringsproblemen worden verergerd door stress. Of je nu last hebt van prikkelbare darmsyndroom, maagzweren, of je bent gewoon een beetje geconstipeerd, regelmatig aan yoga doen kan helpen om onaangename symptomen te verlichten – dat opgeblazen gevoel. Zoals elke oefening kan het ontspannen van je lichaam door yoga de constipatie verlichten. Bepaalde houdingen kunnen voedsel en afvalproducten helpen om sneller door je systeem te laten gaan en bieden een milde verlichting van het ongemak dat gepaard gaat met constipatie en een opgeblazen gevoel.

Slecht 20 minuten aan yoga doen elke ochtend kan de gastro-intestinale bloedsomloop voor de rest van de dag verbeteren. Dit vermindert niet alleen het gas, maar het helpt het lichaam ook om voedsel beter te absorberen, waardoor individuen meer voedingswaarde uit hun maaltijden krijgen. De meeste yogahoudingen bevatten ritmische ademhaling; dit ontspant lichaam en geest, waardoor je de rest van je dag stressvrij kunt doorgaan. Eenvoudig gezegd betekent minder stress een gelukkiger en beter spijsverteringsstelsel, dus elke ochtend in je yogabroek staan kan een wereld van verschil maken om dat opgeblazen gevoel weg te werken.

Studies hebben aangetoond dat de voordelen van yoga voor het spijsverteringsstelsel vergelijkbaar zijn met die van een lichaamsmassage. Door de darmen te strekken en te bewegen, worden voedsel en afvalstoffen gestimuleerd om sneller te bewegen, waardoor op lange termijn de symptomen zullen afnemen.

Tips vooraleer te beginnen

Hieronder onderzoeken we een aantal houdingen die geweldig zijn om het opgeblazen gevoel te verminderen. Lees goed deze tips en trucs om een maximaal voordeel te halen uit elk van de houdingen.

  • Doe aan yoga in de ochtend: door de poses te oefenen in de ochtend zal je spijsverteringsstelsel volop kunnen profiteren van alle voordelen voor de rest van de dag. Bovendien als je ’s ochtends oefent ben je voor de rest van de dag vrij om te doen wat je wilt en kan je je beter concentreren op iets anders dat je hebt gepland.
  • Doe het op een lege maag: deze houdingen worden het beste uitgevoerd op een lege maag – nog een reden om aan de slag te gaan zodra je wakker wordt. Als je klaar bent, neem dan de tijd om te ontspannen en geniet van een gezond ontbijt.
  • Drink een glas water: drink indien mogelijk een glas water voordat je begint – vooral als je ’s morgens aan yoga doet. Als je vóór het begin een glas water drinkt, zorg je ervoor dat je lichaam gehydrateerd is en klaar is en klaar om te beginnen.
  • Wacht 15 minuten voordat je gaat douchen: wacht na de yoga minstens 15 minuten voordat je gaat douchen. Dit zal het lichaam de tijd geven om te kalmeren.

Yoga bloating

Poses om een opgeblazen buik te verminderen

Windverlichtende yoga pose

Het is niet verwonderlijk dat de windverlichtende pose geweldig is om dat opgeblazen gevoel weg te werken. Om te beginnen, ga op je rug liggen op de yoga mat. Eenmaal comfortabel, trek je je knieën voorzichtig tegen je borst en schud je langzaam van links naar rechts om je onderrug te masseren. Strek na een paar seconden je linkerbeen terwijl je je rechterbeen tegen je borstkas houdt. Beweeg je rechter dij om hem voorzichtig op de grond te laten rusten. Je bevindt je in de windverlichtende yoga pose. Adem 8 tot 10 keer diep in en uit voordat je van kant wisselt.

Twisting Child yoga pose

De Twisting Child yoga houding is ideaal voor een betere bloedsomloop en spijsvertering. Voor het beste resultaat, probeer de Twisting Child Pose met een paar yogablokken onder je handen. Om te beginnen, kniel op je yogamat en laat je handen op de grond voor je rusten. Ga op je hurken zitten en strek je armen naar voren om de zijkanten van je romp te verlengen. Beweeg vervolgens beide handen naar je linkerknie. Als je wat blokken bij de hand hebt, plaats er dan een onder je hoofd om je nek op één lijn te houden. Je bevindt je nu in de Twisting Child yoga pose. Adem 8 tot 10 keer diep in en uit voordat je van kant wisselt.

Burrito yoga pose

Om de Burrito Pose in te oefenen, moet je een deken of handdoek bij de hand hebben. Om de houding wat aangenamer te maken, kun je ook een kussen gebruiken. Om te beginnen, rol je je deken op in de vorm van een burrito of een worst, zodat deze ongeveer 5 inch in diameter is. Lig vervolgens zachtjes neer op je buik en plaats de opgerolde deken direct onder je navel. Om de ruggengraat recht te houden, plaats je je kussen of een blok onder je voorhoofd. Je bevindt je nu in de Burrito Pose. Blijf een paar minuten in deze houding liggen, zodat je lichaam helemaal in het deken versmelt.

Kat/koe yoga pose

De Kat/koe pose is ideaal om je buik te strekken en om je workout mee af te maken. Ga op handen en voeten zitten, hou je handen direct onder je schouders en je knieën onder je heupen. Beweeg vervolgens langzaam je rug naar achteren en trek je navel naar het plafond. Je bent in Kat pose. Na een paar seconden breng je je navel naar beneden in de richting van de mat en buig je je rug in de tegenovergestelde richting naar voren. Je bevindt je in Koe pose. Blijf gedurende een paar minuten wisselen tussen deze twee, denk eraan om steeds goed te ademen.

Samenvatting

Of je nu lijdt aan prikkelbare darm syndroom of je bent gewoon een beetje opgeblazen na het eten van bepaald voedsel, het oefenen van deze houdingen voor slechts 20 minuten elke ochtend kan het opgeblazen gevoel en andere vormen van spijsverteringsongemakken sterk verminderen. Om het beste uit deze houdingen te halen, is het essentieel om flexibele yoga kleding te dragen. Voor wie op zoek is naar een lichte top, raden we het Karl Asymmetric T-shirt van Ana Heart aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *