Yoga easiest poses
Wat zijn de gemakkelijkste yogahoudingen om te doen?
maart 27, 2019
Yoga poses help everyone
Yoga Poses Die Iedereen Helpen
april 26, 2019

Yoga en het Ego

Yoga Ego

Wanneer het tijd is voor yoga, moeten we proberen onze zorgen, voooroordelen en ego’s achter te laten. Om een echt yogisch leven te leiden, moet je je ego actherlaten en jezelf naar een zinvol en spiritueel ego-vrij leven bewegen. Dit is spijtig genoeg gemakkelijker gezegd dan gedaan. Voor velen is ons ego een constante metgezel, die ons als een schaduw volgt. Maar, met veel oefening en toewijding, kan je je ego loslaten voor je je yoga broek aandoet. In dit artikel gaan we dieper in op yoga en het ego.

Wat is het Ego?

Voor we ons ego achter ons laten, is het belangrijk om te weten wat het is. Het ego wordt het best omschreven als een positief of negatief beeld van jezelf. In de meeste gevallen omvat het ego positieve en negatieve aspecten. Het ego bevat ons zelfvertrouwen, onze zelfwaarde en zelfrespect en heeft vele verlangens, zoals prestige, rijkdom en succes.

Als je regelmatig yoga doet heb je misschien al gehoord van de term egoïsme, of Asmita. Waar het op neer komt, is een vasthouden aan wat het ego wilt. Dit vasthouden stopt Samadhi – de staat van gelukzaligheid en volledigheid met het Goddelijke. Om innerlijke vrede te bereiken, moeten we dit vasthouden verbreken en afstand nemen van ons ego. Yoga beoefenen is een prachtige manier om met Asmita te breken. Tijdens asana oefeningen, kan het ego proberen te wedijveren met andere studenten om de beste in de les te worden. Op dit verlangen ingaan is egoïsme. Om ons te bevrijden van ons ego, mogen we niet op dit verlangen ingaan. In plaats daarvan moeten we naar ons innerlijke luisteren en ons concentreren op wat ons lichaam nodig heeft.

Wanneer we yoga beoefenen zonder egoïsme, kunnen we ons hoofd klaar houden en echt van de voordelen van de traditionele praktijk genieten. Van hier uit kunnen we de verlangens van ons ego observeren en beoordelen om een beter begrip van ons Zelf te krijgen.

Hoe Kunnen We Het Loslaten?

Onthoud dat Jij Niet Je Ego Bent

De eerste manier om je ego los te laten is om te herinneren dat je ego je niet definieert. Hoewel de meeste mensen dit wel weten, is het makkelijk om dit te vergeten eens je op de mat staat, vooral als je competitief bent ingesteld. Onthoud dat yoga niet gaat om competitie, maar om het innerlijke. Tijdens yoga, laat jezelf naar dit gevoel van bewustwording leiden en aanvaard dat je meer dan je ego bent.

Yoga Ego

Oordeel of Vergelijk niet

Eens je het ego probeert los te laten, probeer niet te oordelen of vergelijken. Yoga is niet zoals vele andere sporten en is niet competitief. Vergelijk jezelf niet positief noch negatief tegenover anderen. Je bent hier voor jezelf en je doel is om je eigen beofening te verbeteren. Als je andere studenten wil observeren, is dat helemaal ok. Zolang je het doet met bewondering en medeogen.

Speel Geen Slachtoffer

Het volgende punt op de lijst is om geen slachtoffer te spelen. Laat je ego geen excuses maken voor je beoefening. Neem de mentaliteit aan dat er geen goede of slechte dagen zijn, elke dag is anders. In plaats van excuses te maken voor slechte boefening, toon jezelf wat medeogen.

Hoewel medeogen voor jezelf belangrijk is, laat jezelf niet in zelfmedelijden verzinken. Als je begrensd wordt door een letsel, pas je beoefening aan tot je volledig genezen bent. In plaats van je begrenzingen te betreuren, apprecieer de houdingen die je nog wel effectief kan beoefenen. Om ons ego los te laten, moeten we onze sterke kanten apprecieren en onze zwakkere punten accepteren.

Aanvaard je Echte Zelf

Je ego laten gaan gaat om het aanvaarden van je eigen zelf. Je ego groeit alleen wanneer het een identiteit voor jezelf creëert die anders is dan je echte zelf. De ‘echte jij’ is de versie van jezelf die universeel is en niet verandert met de omstandigheden. Het ego bloeit en versterkt je andere identiteit door je je gescheiden van anderen te laten voelen door competitie en vergelijking. In plaats van jezelf te vergelijken met anderen, wees open voor de positieve energie van je lesgenoten en de instructeur. Wanneer je dit kan doen, kan je genieten van het krachtige gevoel van eenheid.

Wees Dankbaar

Wanneer we de rol van slachtoffer vermijden, worden we soms martelaren, vooral als we als ouders de noden van onze kinderen voor onze eigen noden zetten. Yoga kan een fantastische manier zijn om wat self-care te beoefenen, en regelmatig oefenen kan enig gevoel van martelaarschap weghouden. Onthoud dat je geluk hebt dat je yoga kan beoefenen en wees er dankbaar voor. Apprecieer ook de steun van je familie, wat je toelaat om yoga een deel van je leven te maken.

Maak van Yoga niet Je Ego Identiteit

Zelfingenomen beoefenaars maken van houdingen poses en boefenen yoga met een gevoel van superioriteit. Hoewel ze effectief asana beoefenen, doen ze niet aan yoga. Beoefenaars van dit kaliber moeten zich scheiden van hun ego. Yoga is een goede manier om zelfrespect op te bouwen en de aanwezigheid van yoga in je leven kan je een gevoel van verbondenheid geven. Maar het is nog altijd belangrijk om van yoga niet je ego identiteit te maken. Maak tijd om jezelf te verbinden met je universele leven en hou je echte zelf in gedachten. Hoewel yoga een belangrijk deel van je leven is, definieert het je niet. Wanneer je je ego hebt losgelaten, voel je hetzelfde voor jezelf of je op de yoga mat staat of niet.

Samenvatting

Om een puur yogisch leven te leiden, moet je je ego loslaten. Meer over yoga en het ego leren zal je leren om dit effectief te doen en deze mentaliteit te behouden, op of naast de yoga mat. Wanneer je het ego gestild hebt, zul je andere yogis met een authentiek ‘Namaste’ kunnen begroeten echt van de les kunnen genieten met liefde, respect en medeogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *