De Yoga Boom in Westerse Geneeskunde
De Yoga Boom in Westerse Geneeskunde
november 28, 2019
Hoe Yoga Kan Helpen Bij Trauma
Hoe Yoga Kan Helpen Bij Trauma
december 12, 2019

Welke invloed heeft de tijd van de dag op je yoga beoefening?

Welke invloed heeft de tijd van de dag op je yoga beoefening?

Yoga heeft altijd een hechte band gehad met het verloop van de dag en de bewegingen van de zon en de maan. Traditioneel wordt de Zonnegroet uitgevoerd bij het opkomen van de zon, terwijl de meer restoratieve asana’s in de avond uitgevoerd worden worden. Wanneer je besluit wanneer te oefenen moet je het doel van je yoga in het oog houden. Als je je wil ontspannen en meer in jezelf kijken, is ’s avonds oefenen het best. Indien je wil verfrissen en je je jonger wil voelen, beoefen je best in de ochtend. Indien je tijd hebt, probeer naar de studio te gaan voor het werk. Pak je kleren de avond voordien in in een ruime yoga tas om kostbare tijd te besparen in de ochtend. In dit artikel kijken we welke invloed de tijd van de dag heeft op je yoga beoefening.

Ochtend

Wanneer je wakker wordt is je verstand in een overgangstoestand. Je hoofd zit vol met taken voor de dag, je bent nog wat slaperig. Yoga oefenen in de ochtend kan je helpen je verstand te ordenen voor de komende werkdag. In plaats van duizenden gedachten die door je hoofd vliegen, kan je je verstand ordenen en focussen op wat het belangrijkst is. Op deze manier start je de dag kalm met je verstand onder controle.

Buiten het ordenen van je gedachten kan yoga ook je fysieke lichaam resetten. Gedurende de nacht kunnen giffen opbouwen in het lichaam. Yoga kan gebruikt worden om deze los te laten en de circulatie, het bloed en de zuurstof weer op gang te brengen. Pranayama praktijken zoals Bhastrika of Kappalabhati kunnen gebruikt worden om energie op te wekken in het lichaam en de sinussen te reinigen. Nadi Shodana, of Alternerend neusvleugel ademhaling, is een fantastische manier om het verstand te balanceren en een staat van ontspannen focus te bereiken. Indien je je wat traag voelt als je wakker wordt, probeer de Zonnegroet sequentie. Dit helpt je energie opwekken en je circulatie verbeteren.

Midden van de ochtend

Tegen het midden van de ochtend kan je je vaak moe, zwaar of lethargisch voelen. Met dit in gedachten is een langere beoefening ideaal indien je de tijd hebt. Afhankelijk van je energieniveau ga je misschien liever voor tragere reeksen. Maar het is belangrijk om een reeks die wat meer uithoudingsvermogen vereist te kiezen. Hoewel dit misschien wat moeilijker is zal je je tegen het einde beter voelen!

Zorg dat je niet in een sleur raakt wanneer het aankomt op oefenen in het midden van de morgen. Hoewel routine belangrijk is, probeer andere soorten beoefening uit in plaats van bij een enkele te blijven. Niet alleen houdt dit dingen interessant, maar dit levert ook de meest effectieve resultaten op.

Lunchtijd

Yogische teksten leggen uit dat goede vertering belangrijk is voor gezondheid en welzijn. Je kan het gezondste dieet op de planeet hebben, indien je digestieve systeem niet juist werkt zal je je nog altijd slecht voelen. Om de voedingsstoffen te absorberen, moet je digestieve systeem effectief werken.

Yoga beoefenen is een prachtige manier om je vertering op gang te brengen. Combineer een twist of achteroverbuigende pose met een pose die de kernspieren aanpakt om je systeem te helpen de vitamines en mineralen in je eten op te nemen. Surya Bhedana of ‘activatie van het juiste kanaal’ kan ook voordelig zijn. Deze oefening zorgt dat je door het rechter neusgat ademt om de Pingala Nadi te activeren. Dit subtiele kanaal loopt doorheen het lichaam en is gelinkt aan vertering, hierdoor kan Surya Bhedana je vertering verbeteren.

Yoga tijdens de lunch kan ook je bewustzijn verhogen. Gedurende een drukke dag kom je misschien in de verleiding om aan je bureau te eten of je lunch helemaal over te slaan. Je vermijdt dit best zoveel mogelijk! Voor de beste vertering heb je tijd nodig om je te onstpannen terwijl je eet. Indien dit niet mogelijk is, zorg dat je enkele keren diep ademhaalt voor je eet.

Welke invloed heeft de tijd van de dag op je yoga beoefening?

Namiddag

Velen van ons zijn bekend met de namiddag slump. In veel culturen is het normaal om te rusten en te herladen na de lunch. Indien een dutje geen optie is, probeer tien minuten yoga te doen. Onderzoek toont aan dat ons circadisch ritme een natuurlijke dip neemt in de namiddag. Gedurende deze tijd kan rusten of een dutje doen je hersenpower, je welzijn en je fysieke weerstand verhogen.

Yoga Nidra is de beste stijl om in de namiddag te gebruiken. Wanneer je deze juist gebruikt kan je het lichaam helpen onstpannen en herladen, en kan het verstand een nieuwe staat ingaan. Dit laat je toe de rest van de dag aan te gaan met focus, energie en enthousiasme.

Avond

Indien je de hele dag aan je bureau hebt doorgebracht is de avond een perfect moment voor een bewegende yoga reeks. Meteen na het werk oefenen kan je helpen je werk en vrije tijd te scheiden. Het type praktijk dat je doet is aan jou. Voor de beste resultaten, kies iets dat focus vereist en het verstand aangrijpt, maar niet als ‘werk’ aanvoelt. Op deze manier heb je iets om naar uit te kijken na een lange dag op het kantoor.

In plaats van hetzelfde te oefenen uit gewoonte, kijk hoe je je voelt voor je begint. Indien je uitgeput bent na een lange dage, probeer een langzame Hatha sequentie om je te helpen ontspannen. Indien je wat opgespannen bent, probeer een Mixed Movement of Vinyasa-les om de spanning los te laten.

Nacht

Specifieke types yoga zijn best om ’s nachts te beoefenen. Indien je verstand vol zit na een drukke dag op het kantoor, probeer een Pranayama reeks om het verstand voor te bereiden op de nacht. Iets zo simpel als traag, abdominaal ademen kan enorm helpen, vooral als je het regelmatig doet. Je concentreren op je ademhaling kan je zenuwstelsel kalmeren en je helpen ontspannen voor je naar bed gaat. Indien je meer comfort nodig hebt, probeer een restoratieve reeks om het lichaam en verstand in een diepe staat van relaxatie te brengen.

Samenvattend

Deze richtlijnen zullen je helpen ontdekken hoe de tijd van de dag je yoga praktijk beïnvloedt, maar het is belangrijk om te onthouden dat jij jezelf het beste kent. Luister naar je lichaam en ontdek wat er het best voor je werkt. Wanneer je ook oefent, het is belangrijk de juiste uitrusting te hebben. Een yoga broek en een yoga t-shirt laten het lichaam toe te rekken zonder restrictie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *