Welke invloed heeft de tijd van de dag op je yoga beoefening?
Welke invloed heeft de tijd van de dag op je yoga beoefening?
december 5, 2019
10 Yogahoudingen Voor Sterkere Voeten en Beter Evenwicht
10 Yogahoudingen Voor Sterkere Voeten en Beter Evenwicht
december 19, 2019

Hoe Yoga Kan Helpen Bij Trauma

Hoe Yoga Kan Helpen Bij Trauma

In het Oosten wordt het belang van de verbinding tussen verstand en lichaam al jaren erkend. De cultuur van het Westen begint dit ook op te merken en te erkennen. Met enorm wat onderzoek om deze link te bewijzen, doen mensen over de hele wereld hun yogabroek aan om hun mentale gezondheid te verbeteren. Bovenop het effect op de mentale gezondheid, wordt deze therapie nu ook gebruikt om trauma-gerelateerde problemen te verbeteren door een combinatie van fysieke beweging en ademhalingstechnieken. In dit artikel lichten we toe hoe yoga je kan helpen bij trauma.

Hoe Yoga Kan Helpen Bij Trauma

Wanneer mensen denken aan het woord trauma denken ze vaak aan een voorval dat jaren geleden gebeurde. Hoewel dit tot op zekere hoogte juist is, wordt trauma beter verklaard als het overblijfsel van het event dat in het lichaam blijft. Na een traumatische ervaring, kan de nasleep nog lang blijven en zich als spanning, oppervlakkige ademhaling en angstige gedachten manifesteren. Vaak zijn mensen die getraumatiseerd zijn bang van deze sensaties en beginnen ze zichzelf los te kopelen van hun fysieke lichaam. Met yoga kan je je ademhaling vertragen en je hartslag onder controle krijgen om stress te verminderen. Door je aan te leren hoe de sensaties in je lichaam aan te voelen, kan deze therapie personen met trauma helpen weer bevriend te raken met hun eigen lichaam.

Is Andere Therapie Belangrijk?

Voor de beste resultaten kan yoga het best gebruikt worden samen met andere vormen van therapie. Sommige mensen vinden dat het helpt om over hun emoties te praten in plaats van er proberen mee om te gaan. Indien je trauma ervaarde, is het normaal om een verdraaide relatie te hebben met je lichaam. Hoewel praat therapie je kan helpen dingen te rationaliseren in je verstand, kan yoga je leren weer van jezelf te houden. Hoewel het belangrijk is om over je gevoelens te kunnen praten is het belangrijkste deel van therapie weer aanleren dat je lichaam van jou is.

Hoe effectief is Yoga als behandeling?

Studies hebben aangetoond dat yoga even heilzaam als meditatie is wanneer het aankomt op het verminderen van traumatische stress symptomen. In sommige gevallen kan hollistische therapie effectiever zijn dan traditionele medicijnen en langdurigere effecten met zich meebrengen. Vele studies gebruikten neuroimaging om een beeld te vormen van het brein voor en na yoga beoefening. Door deze testen was het duidelijk dat het deel van het brein dat zelfbewustzijn bevat geactiveerd wordt door yoga. Na een traumatisch event, sluit het brein deze gebieden vaak af en het is nodig om deze te heropenen om te genezen.

Hoe Yoga Kan Helpen Bij Trauma

Poses om Trauma Los te Laten

Tadagasana

Wanneer we trauma ervaren, kan het diafragma ingedrukt raken. Tadagasana kan gebruikt worden om de borst te strekken en te verlegen zodat het diafragma zoals normaal kan bewegen. Wanneer je dit regelmatig gebruikt, kan dit helpen je adem te bevrijden en je zenuwstelsel te kalmeren.

Om de pose te beoefenen, leg je neer op je rug met je benen uitgestrekt. Druk vervolgens je heupen de mat in en verleng je taille zoveel mogelijk. Reik je armen boven je hoofd uit tot je een zuiging in je buik voelt. Je bent nu in tadagasana. Hou deze asana aan gedurende vijf ademhalingen voor je je armen neerlaat.

Vlinder Pose

Zoals het diafragma is het heupbekken vaak gebonden wanneer we angst ervaren. Als resultaat van onze vecht of vlucht respons, wordt adrenaline vrijgegeven in ons lichaam wanneer we ons bedreigd voelen. Hoewel dit nodig is indien er echt gevaar is, kan het een standaardmodus worden in degenen met trauma. Op lange termijn kan dit de spieren strak maken en het lichaam uitputten. Gelukkig kan de Vlinder Pose je heupen helpen spanning los te laten.

Om deze asana te beofenen, begin zittend. Buig je knieën naar de zijkanten, met je voetzolen samen en je vingers samen rond de tenen. Adem in en druk je bekken neer in de mat terwijl je je ruggengraat uitrekt. Haal je schouders naar beneden en naar achteren en beweeg je borst naar voren. Als laatste, druk je knieën de mat in om meer te rekken. Je bent nu in de Vlinder Houding. Hou deze asana aan gedurende vijf tot acht ademhalingen voor je loslaat.

Brug Pose met Steun

Restoratieve houdingen kunnen trauma verlichten door het zenuwstelsel in evenwicht te brengen. Door je hoofd lager dan je hart te houden, is de Brug Pose met Steun een van de meest effectieve houdingen. Daar de zenuwen van het parasympathisch zenuwstelsel te vinden zijn in de ruggengraat, wordt een yoga blok gebruikt om dit gebied te activeren.
Om de pose te beoefenen, leg je neer op je rug met je knieën gebogen. Hou de zolen van je voeten op de vloer, ontspan je armen en laat ze bij je lichaam neervallen. Vervolgens kun je je kin tegen je borst plaatsen en je heupen van de mat heffen. Als laatste, schuif het blok onder je onderrug en breng je heupen terug naar beneden. Je bent nu in Brug Pose met Steun. Hou deze asana aan gedurende vijf ademhalingen voor je het blok weghaalt. Voor een diepere rekking, oefen de pose met een groter blok.

Halve Kikkerpose met Steun

Deze pose is zeer goed voor genezend trauma, daar deze spanning loslaat en het verstand in evenwicht brengt. De Halve Kikkerpose met Steun opent je heupen, je bekkenbodem en dijen en kan best beoefent worden met een deken of kussen voor de beste resultaten.

Om deze asana te beoefenen, begin op je buik met het deken rechts van je. Plaats vervolgens je handen op elkaar en leg ze onder je hoofd. Buig je rechterknie en breng je rechterbeen naar buiten tot het in lijn staat met je heupen. De binnenkant van je rechterheup zou nu op het deken moeten rusten. Je bent nu in de Halve Kikkerpose met Steun. Voor diepere rekking, trek je knie naar je armpit toe. Hou deze asana aan gedurende 5-8 ademhalingen voor je het aan de andere kant doet.

Samenvattend

Indien je een trauma verwerkt, pik een comfortabele yogamat op en beoefen de poses hierboven. Als je negatieve symptomen ervaart kan je je huisdokter bezoeken voor je enige beslissingen maakt. Yoga kan helpen bij trauma maar in sommige gevallen kan bijkomende behandeling nodig zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *