Yoga family
Yoga met familie
oktober 18, 2018
Yoga back pain
Yoga voor Ischias
november 2, 2018

Wat zijn Pranayama’s in yoga?

Yoga pranayama

Pranayama’s zijn ademhalingsoefeningen in yoga. Deze zijn gemaakt om het lichaam van fysieke en emotionele obstakels te ontdoen, de ademhaling vrij te maken en de levensenergie die ook wel vaak ‘prana’ wordt genoemd te doen stromen. Na verloop van tijd kan de stress van het moderne leven fysieke en energetische obstakels in het lichaam veroorzaken. Wanneer deze zich manifesteren, wordt onze ademhaling onbewust minder diep, waardoor uiteindelijk de pranastroom wordt beperkt. Er wordt ook gedacht dat het dragen van lossere kleding kan helpen om het lichaam te ontspannen en te voorkomen dat het strak en gespannen aanvoelt. In dat geval draag je best geschikte yoga broeken of een losse top, zoals onze Val Strappy-tanktop.

Via pranayama’s werken individuen aan het vrijmaken en reguleren van hun ademhaling en laten ze de prana vlotjes door het lichaam stromen. Men denkt dat door dit te doen het lichaam beter kan ontspannen en genezing te bevorderen, naast het opnieuw in balans brengen van de ademhaling en de levensenergie. In dit artikel verkennen we pranayama’s meer in detail, bespreken we enkele van de meest populaire technieken en de voordelen die deze te bieden heeft.

Effecten en voordelen

Lichamelijk kunnen pranayama’s worden gebruikt om de ademhalingsorganen te versterken. Door de juiste technieken te leren, kunnen individuen de lagere, middelste en bovenste delen van de adem onderzoeken. Deze kennis stelt hen vervolgens in staat om de inademing, retentie en uitademing van de ademhaling te reguleren. Regelmatig pranayama’s beoefenen zal het parasympathische systeem stimuleren; deze stimulatie gaat de overstimulatie tegen die wordt veroorzaakt door de Fight or Flight-reactie.

Onze ademhalingspatronen variëren afhankelijk van onze emotionele toestand; als we bijvoorbeeld boos zijn, ademen we op een andere manier in dan wanneer we opgewonden zijn. Vanwege de nauwe band tussen onze ademhaling en emoties, kunnen we onszelf energie geven of kalmeren door onze ademhalingstechnieken te veranderen. Met dit in gedachten, kan het regelmatig oefenen van pranayama’s ons helpen om bewust onze emotionele toestand te veranderen door te ademen.

Populaire Pranayama’s en hun voordelen

Ujjayi ademhaling

Ujjayi-ademhaling wordt meestal gedaan in Ashtanga Vinyasa-klassen om warmte en stabiliteit in het lichaam te creëren. Deze pranayama kan ook Victorious Breath of Ocean Breath worden genoemd. Vaak kan Ujjayi-ademhaling individuen helpen om bij elke houding hun tijd te nemen en ze eraan te herinneren dat een goede ademhaling belangrijker is dan een geïdealiseerde vorm ervan. Het kan nuttig zijn om deze ademhalingstechniek toe te passen na een reeks vermoeiende houdingen om de hartslag te verlagen. Met dit in gedachten is Ujjayi-ademhaling met name nuttig tijdens Vinyasa flow lessen. Zoals elke bewuste ademhaling, kan Ujjayi worden gebruikt om het bewustzijn van onze ademhaling te vergroten. Bovendien kan het beoefenen van Ujjayi-ademhaling ons leren onze volledige longcapaciteit te gebruiken. Door dit te doen, in plaats van niet diep ademhalen, zal een betere zuurstoftoevoer naar de hersenen mogelijk zijn.

Nadi Shodhana

Nadi Shodhana, of alternatieve neusgatademhaling zoals het soms wordt genoemd, is een van de beste pranayama’s om lichaam en geest te kalmeren. Deze ademhalingstechniek helpt de Ida en Pingala, twee van de belangrijkste energiekanalen in het lichaam, in evenwicht te brengen. Nadi Shodhana kan simpel beschreven worden als een techniek die de adem in evenwicht houdt door beide neusgaten. Meestal is een neusgat iets meer geblokkeerd dan het andere. Omdat het geblokkeerde neusgat minder zuurstof binnen krijgt dan het andere, kan ons ademhalingspatroon uit evenwicht raken. Het beoefenen van Nadi Shodhana zorgt ervoor dat beide zijden van de hersenen de hele dag door een gelijke hoeveelheid zuurstof krijgen. Naast de duidelijke voordelen die deze pranayama met zich meebrengt, is het ook goed om de geest te ontspannen en ons hele systeem in evenwicht te houden. De ademhalingstechniek kan ook de concentratie verbeteren, zodat we ons beter op onze dagelijkse activiteiten kunnen concentreren.

Yoga pranayama

Kapalabhati

Kapalabhati wordt ook vaak ‘Skull Shining Breath’ genoemd. Het doel van deze pranayama is om de ademhalingswegen te reinigen door een sterke, snelle uitademing. Met behulp van de buikspieren moet de adem zo snel mogelijk worden uitgeademd, kort daarna gevolgd door een natuurlijke inademing. Van deze techniek wordt gedacht dat ze de bloedsomloop naar de hersenen verbetert, wat op zijn beurt de geest zal activeren – vandaar de bijnaam ‘Skull Shining’. Bovendien stimuleert Kapalabhati het spijsverteringsstelsel door de buikspieren en de spijsverteringsorganen te masseren.

Agni Sara

Agni Sara of Fire Breath, lijkt op Kapalabhati. Het focust ook op een krachtige uitademing, en biedt een aantal vergelijkbare voordelen voor de buikspieren en spijsverteringsorganen. In tegenstelling tot Kapalabhati wordt Agni Sara echter vaak beoefend met één neusgat tegelijk. De pranayama is langzamer, waardoor het voor beginners gemakkelijker is om mee te doen.

In sommige yogalessen wordt Agni Sara bijna net zo aangeleerd als Kapalabhati. Meestal wordt de pranayama echter geleerd door volledig uit te ademen en vervolgens een keelslot aan te brengen, in het Sanskriet aangeduid als Jalandhara Bandha. Zodra het keelslot is aangebracht, wordt studenten geleerd om het abdomen samen te trekken en uit te zetten tijdens het uitademen. Van deze techniek wordt gedacht dat ze de energieniveaus verhoogt en de spijsverteringsorganen reinigt. Om het proces nog comfortabeler te maken, draag je best de Mansfield Easy yoga BH; een van de favorieten van Ana Heart.

Nauli

Nogmaals, Nauli lijkt op Kapalabhati. Deze krachtige pranayama richt zich op het masseren van de buikspieren en -organen. Om Nauli te oefenen, begin in een staande positie met je handen op je dijen. Adem vervolgens zoveel mogelijk uit door de mond. Zodra je je longen hebt leeggemaakt, begin je de buikspieren te samentrekken; focus op het contracteren van de rectus abdominis spieren eerst om een boog in het midden van de onderbuik te vormen. Ga vervolgens door met het samentrekken van de linker rectus abdominis-spieren en vervolgens naar rechts, waardoor uiteindelijk een kolkende beweging in je bovenlichaam ontstaat.

Hoewel Nauli lijkt op Kapalabhati en Angi Sara op een manier, is de praktijk een beetje lastiger te beheersen. Met dit in gedachten kan deze pranayama het beste worden beoefend door meer geavanceerde personen – meestal degenen die de twee voorgaande pranayama’s met gemak kunnen uitvoeren. Wanneer Nauli op de juiste manier wordt beoefend, kan het een sterke pranayama zijn met een reeks positieve voordelen voor het hele abdominale gebied. In het bijzonder helpt de techniek om de spieren en zenuwen te masseren en te versterken, de spijsvertering en het voortplantingssysteem te verbeteren.

Samenvatting

Of je nu een complete beginner bent of een ervaren yogi, pranayama’s integreren in je dagelijkse yogalessen heeft een groot aantal voordelen voor lichaam en geest. Als je problemen ondervindt bij het beheersen van een van de technieken, overweeg dan om naar een lokale yogaschool te gaan. Daar zal een ervaren yoga-instructeur je kunnen helpen met de pranayama’s om ervoor te zorgen dat je ze correct beoefent. Zorg ervoor dat je vóór de dag van je les geschikte yogakleding hebt om in te oefenen. Een lichte yoga top zorgt ervoor dat je lichaam voldoende zuurstof krijgt. De beste optie is de Val Strappy Tank Top van Ana Heart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *