yoga knees safe
Hoe houd je je knieën veilig tijdens yoga?
januari 31, 2019
Baby yoga
De vier hoofdbandhas
februari 14, 2019

Wat is Raja Yoga?

Yoga raja

Terwijl sommige yogastijlen puur voor te oefening worden gedaan, richten anderen zich op het emotionele en spirituele lichaam in plaats van het fysieke lichaam. Raja yoga is ontworpen om beide te bevorderen, maar richt zich vooral op emotionele en spirituele ontwikkeling. Volgens de voorloper van Raja Yoga, Patanjali, is het doel van de oefeningen het verenigen van beoefenaars met het hogere zelf. Het woord ‘Raja’ betekent ‘Koning’ en het woord ‘Yoga’ betekent ‘verbinding’ of ‘vereniging’. Hierdoor wordt Raja vaak aangeduid als ‘Royal Yoga’. Voor het eerst beoefend in 300 voor Christus, werd de stijl gebruikt door een aantal verschillende koningen. In feite schreef Koning Bhoja, de elfde eeuwse koning, een invloedrijk en informatief boek over de praktijk. Men gelooft dat deze tekst heeft bijgedragen aan de toename van Raja’s populariteit. In tegenstelling tot de traditionele Hatha wordt Raja zelden beoefend in het Westen. Het vinden van een Raja les kan moeilijk zijn, dus sommige yogi’s kiezen ervoor om deze stijl thuis te oefenen. Als je geïnteresseerd bent in het leren van deze techniek, trek dan je yoga broek aan en blijf verder lezen!

Het achtvoudige pad van yoga

Raja Yoga is gebaseerd op het ‘Achtvoudig pad van Yoga’. Gecreëerd door Patanjali, kunnen de acht wegen samen gebruikt worden om een pad naar zelfbeheersing te vormen. Als de wegen op de juiste manier worden gebruikt, wordt gezegd dat de wegen ‘Samadhi’ creëren – het Sanskriet woord voor ‘Harmonie’. In tegenstelling tot Hatha richt Raja zich op meditatie en ademhalingstechnieken in plaats van fysieke houdingen. Hieronder verkennen we de acht wegen verder.

1 en 2. Yama en Niyama

De eerste wegen zijn Yama en Niyama. Deze worden vaak gezien als de belangrijkste geboden van Raja. In de vertaling uit het Sanskriet betekent het woord ‘Yama’ ‘controle’ en ‘Niyama’ betekent ‘niet-controle’. Yama en Niyama zijn in wezen de do’s en don’ts van de stijl. Yama leert ons om ons te onthouden van diefstal, geweld, hebzucht, hebzucht, oneerlijkheid en seksueel wangedrag. Niyama stimuleert netheid, tevredenheid, zelfonderzoek en toewijding aan het hogere zelf.

3. Asana

Het woord ‘Asana’ vertaalt zich in ‘houding’. Sommige denkstijlen geloven dat dit een instructie is om fysieke houdingen te oefenen, maar Raja interpreteert het woord een beetje anders. In Raja wordt ‘Asana’ geïnterpreteerd als elke nog steeds gebruikte houding om meditatie te vergemakkelijken.

4. Pranayama

Vanuit het Sanskriet vertaalt Pranayama zich in ”adem” of ‘levensenergie’. In Raja leert Pranayama yogi’s hoe ze hun fysieke en spirituele energie kunnen controleren. Veel beoefenaars zien Pranayama als de staat waarin de energie wordt omgekeerd. In plaats van uit het lichaam te stromen, moedigt Raja de energie aan om naar binnen te reizen naar het hogere zelf.

5. Pratyahara

Deze weg richt zich op concentratie. In Raja leren beoefenaars hoe ze hun spirituele energie kunnen gebruiken als deze eenmaal is omgekeerd.

6. Dharana

Dharana gaat over de balans van het innerlijke bewustzijn. Totdat beoefenaars Dharana hebben bereikt, wordt verondersteld dat hun innerlijke bewustzijn onstabiel is.

7. Dhyana

Dhyana concentreert zich op absorptie. Raja leert studenten dat het regelmatig mediteren hen in staat stelt de kwaliteiten van meditatie te absorberen. Wanneer de studenten Dhyana hebben bereikt, zullen ze in staat zijn om vrij te mediteren zonder zich te hoeven concentreren.

8. Samadhi

De laatste weg is Samadhi. Vanuit het Sanskriet vertaalt dit in ‘eenheid’. Samadhi kan worden bereikt door ons ego te verspreiden in ons innerlijk bewustzijn. Volgens yoga-teksten zijn we klaar om ons te verenigen met het hogere zelf wanneer Samadhi is bereikt.

Yoga raja

Voordelen van Raja

Zoals elke vorm van yoga biedt Raja een aantal voordelen. Bij regelmatig gebruik kan de stijl zowel het fysieke als het emotionele lichaam genezen. Hieronder gaan we dieper in op enkele van de meest populaire voordelen. Vergeet hiervoor ook niet de perfecte yoga kleding uit te kiezen.

Verlicht stress en angst

Regelmatig gebruik van de praktijk kan helpen om stress en angst te verlichten. Terwijl sommige stijlen dit bereiken door middel van ademhalingstechnieken, gebruikt Raja ook meditatie. Door dit te doen, kunnen yogi’s hun geest in een staat van permanente rust houden. In tegenstelling tot fysieke houdingen, kan meditatie overal worden beoefend – zelfs wanneer je onderweg bent. Als je je gestrest of angstig voelt, neem dan een paar minuten de tijd om interne meditatie te beoefenen. Het duurt niet lang voordat je de spanning voelt wegsmelten en je zenuwen beginnen te kalmeren.

Verbetert relaties

Raja kan ook worden gebruikt om persoonlijke relaties te verbeteren. Dit wordt mogelijk gemaakt door de twee belangrijkste aspecten van Raja. De eerste stap is om te onthouden dat iedereen een kind van God is. Omdat er geen religie aan de ziel vastzit, is iedereen gelijk. De tweede stap is om te onthouden dat iedereen zwakheden heeft, en dat is volkomen normaal. Door iedereen met gelijk respect te behandelen en zwaktes over het hoofd te zien, kunnen we beginnen met onze persoonlijke relaties te verbeteren.

Verbetert het geheugen en de concentratie

De stijl kan ook worden gebruikt om het geheugen en de concentratie te verbeteren. Volgens recente studies is de meest effectieve manier om deze gebieden te verbeteren om in het heden te blijven. Gelukkig leert Raja ons dit te doen met behulp van verschillende meditatietechnieken.

Verbetert de kwaliteit van de slaap

Om je lichaam in optimale conditie te houden, is het essentieel om voldoende te slapen. Een van de belangrijkste oorzaken van slapeloosheid is stress en angst. Omdat Raja ons helpt om dit te verlichten, kan het een staat van rust bevorderen die een diepere slaap bevordert. Met dit in gedachten kan het regelmatig beoefenen van Raja de slapeloosheid en rusteloos slapen drastisch verbeteren.

Samengevat

Of je nu een ervaren yogi bent of net begint, Raja Yoga kan je fysieke en emotionele gezondheid verbeteren. Hoewel het vinden van een Raja les moeilijk kan zijn, kan de techniek nog steeds zelfstandig worden beoefend. Op deze manier hoef je niet eens het huis te verlaten! Met een scala aan online lessen en boeken is de basis van Raja Yoga met gemak te leren. Voordat je aan de slag gaat, moet je eerst wat comfortabele kleding en een ondersteunende yoga BH meenemen. Door te kiezen voor kleding met ademend materiaal kan het lichaam voldoende zuurstof opnemen. Dit betekent dat je maximaal profiteert van elke sessie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *