Yoga men strength
Hoe mannen kracht kunnen opbouwen met yoga
januari 24, 2019
Yoga raja
Wat is Raja Yoga?
februari 5, 2019

Hoe houd je je knieën veilig tijdens yoga?

yoga knees safe

Het kniegewricht bestaat uit bot, ligamenten en kraakbeen. Als grootste en meest complexe gewricht in het lichaam kunnen we knielen, zitten, rennen, lopen, lopen, rechtop staan en zelfs op de grond kruipen. Het kniegewricht kan echter ook veel problemen veroorzaken, vooral als we er niet voor zorgen; in het Verenigd Koninkrijk krijgt de knie meer orthopedische operaties dan elk ander bot in het lichaam. Bovendien is kniepijn de op een na grootste oorzaak van chronische pijn, met bijna een derde van de Britten die door het probleem worden getroffen. Kniepijn kan worden veroorzaakt door een aantal dingen, waaronder artrose, sportblessures en dagelijkse slijtage. Naast fysiotherapie bevelen veel artsen nu ook yoga aan als onderdeel van het genezingsproces. Als we tijdens de yoga echter niet voor onze knieën zorgen, lopen we het risico dat we de reeds bestaande omstandigheden verslechteren – vooral als we geen ondersteunende yogamat gebruiken. In dit artikel onderzoeken we de beste manieren om je knieën veilig te houden tijdens yoga.

Kies de juiste stijl

Als je al last hebt van kniepijn, is het belangrijk om te overwegen welke yogastijl het meest geschikt is voor je knieën. Voordat je een les kiest, moet je rekening houden met de opleiding van de instructeur. Voor de beste resultaten, zoek iemand met een achtergrond in yoga therapie of orthopedische oefeningen. Op deze manier kan de instructeur je deskundig advies geven over hoe je je knieën veilig kunt houden.

Het kiezen van de juiste stijl van yoga is ook belangrijk. In de langzamere lessen kun je meer aandacht besteden aan de gewichtsverdeling van je gewrichten. Als je last hebt van een reeds bestaande blessure, is dit belangrijk. Door langzaam in een houding te gaan staan, kan je de situatie beoordelen en de pijn aanpakken voordat het te ver gaat. Als de houding ongemakkelijk wordt, kan je deze beëindigen voordat je de aandoening verergert.

Snelle lessen zijn misschien niet de beste keuze als je last hebt van kniepijn. Vaak omvatten dergelijke lessen springen en dynamische bewegingen. Dit zal niet alleen de gewrichten belasten, maar het zal het ook moeilijk maken om pijn in een vroeg stadium te ontdekken. Als een langzame les geen optie is, praat dan met je instructeur over hoe je een verkeerde houding kunt aanpassen. Zelfs met aanpassingen kunnen sommige houdingen ongeschikt zijn. In dit geval, probeer deze houdingen uit te zitten in plaats van je lichaam te ver te duwen.

Weet hoe een veilige stretch voelt

Als je yoga beoefent, is het belangrijk om te weten hoe een veilige stretch aanvoelt. Zelfs zonder een reeds bestaande knieprothese heeft stretching het potentieel om de gewrichten te beschadigen als het niet correct wordt gedaan. Bij strekken is het gevoel in de spier boven het kniegewricht prima, maar een gevoel van trekken onder de knieschijf of aan de zijkanten van de knie moet worden vermeden. Als je dit voelt, laat dan de stretch los tot het gevoel is weggegaan.

Als je een gewone yogi bent, heb je dit misschien wel eens meegemaakt tijdens de Lotus Pose. Tijdens deze asana moet de knie volledig gebogen zijn om veilig te blijven. Vaak hebben beoefenaars geen probleem met het bewegen van het eerste been in de juiste positie, maar worstelen ze met het tweede been. In dit geval kan het in positie brengen van het tweede been de mediale meniscus scheuren en blijvende schade veroorzaken. Als je een trekkend gevoel onder de knieschijf opmerkt, ga dan uit de positie weg om letsel te voorkomen.

Aanpassingen om je knieën te beschermen

Naast de bovenstaande punten kan je ook specifieke asana’s aanpassen om de knieën veilig te houden. Deze aangepaste houdingen kunnen een geweldige optie zijn voor mensen met kniepijn, of voor mensen die de stress op de gewrichten willen minimaliseren.

Gebruik ondersteuning tijdens heldenpose

Tijdens de heldenpose zit je op een gevouwen deken, blok of bolster, met de juiste yoga kleding, om de kniegewrichten te ontlasten. Om de juiste positie te vinden, moet je misschien experimenteren met de hoogte van je attributen. Als vuistregel geldt dat grotere beoefenaars een grotere steun nodig hebben, terwijl kleinere yogi’s een gevouwen deken kunnen gebruiken.

yoga knees safe

Op een blok zitten tijdens squats

Als je last hebt van kniepijn, moet je voorkomen dat je je heupen onder je knieën laat zakken. Met dit in gedachten, kan je een squat vermijden zoals met de Garland Pose, maar je hoeft het niet te doen! Om deze poses veilig voor de knieën te houden, gebruik je een krukje of een verhoging terwijl je oefent. Plaats voor je begint een krukje of een hoog yogablokje onder je billen. Tijdens de pose rust je je billen op het blok om de druk op de knieën te verminderen.

Gebruik een kussen tijdens Kind Pose

Gebruik tijdens Kind Pose een kussen voor ondersteuning. Om de druk op de knieën te verminderen, moet je er twee onder je buik van je schaambeen tot aan je borst stapelen. Wanneer je de asana beoefent, kom dan in de normale positie en rust je lichaam op de steun. Je hoofd moet naar één kant worden gedraaid en je armen kunnen de bovenkant van de steun omarmen.

Hef je knieschijven op tijdens de Kat Koe

Als je last hebt van kniepijn, kan de Kat Koe pose ongemakkelijk voelen. Om de knieën veilig te houden, leg je een gevouwen deken onder de schenen om je knieschijven te stabiliseren. Voor de beste resultaten moet de deken ongeveer een centimeter dik zijn.

Plaats een blok tussen je schenen in Stoel Pose

In Stoel Pose, knuffel een blok tussen je schenen om de knieën veilig te houden. Houd het blok net onder je knieën op de smalste breedte. Deze aanpassing bevordert een veilige houding en minimaliseert de druk op de gewrichten.

Samenvatting

Om je knieën veilig te houden tijdens yoga, moet je de bovenstaande stappen in acht nemen. Sommige beoefenaars geven er de voorkeur aan om een yogabroek te dragen wanneer ze last hebben van kniepijn; op deze manier kunnen ze hun lichaamshouding gedurende de hele les nauwlettend in de gaten houden. Zoals bij elke vorm van lichaamsbeweging, moet je je arts om advies vragen voordat je aan yoga gaat doen na een blessure. Naast het bespreken van eventuele beperkingen en richtlijnen, kan je arts je advies geven over je bewegingsbereik om verdere blessures tot een minimum te beperken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *