Yoga raja
Wat is Raja Yoga?
februari 5, 2019
Yoga limbs
Wat is het achtvoudige pad van yoga?
februari 20, 2019

De vier hoofdbandhas

Baby yoga

Vaak gebruikt naast pranayama, kunnen bandhas worden gebruikt om de stroom van energie tijdelijk te blokkeren. Om ze te beoefenen heb je alleen een heldere gedachten en een comfortabele yoga top nodig. In dit artikel gaan we dieper in op de vier hoofdbandhas.

Wat zijn Bandhas?

Om het beste te omschrijven wat een bandha is, moeten we een analogie gebruiken. Tijdens het reizen plaatsen veel mensen kleine combinatiesloten op hun bagage om de inhoud veilig te houden. Wel, bandhas zijn het equivalent van deze sloten voor uw lichaam. Ze worden gebruikt om verschillende gebieden te vergrendelen, aan te spannen of af te sluiten wanneer dat nodig is. In het menselijk lichaam zijn er vier hoofdbanda’s: de Mula Bandha (het wortelslot), de Jalandhara Bandha (het keelslot), de Uddiyana Bandha (het openen van het diagramslot), en de Maha Bandha (alle drie sloten tegelijk).

Waar dienen ze voor?

Dus nu weten we wat bandhas zijn, maar wat is het nut ervan? Waarom is het nodig om de keel af te sluiten of de buik in te trekken en op te tillen?

In wezen worden deze sloten gebruikt om controle te krijgen over je energie, of prana zoals het geschreven staat in het oude Sanskriet. Waar nodig worden bandhas gebruikt om controle te krijgen over je energiesysteem en om de energie te sturen naar waar het nodig is.

Waar zijn de Bandhas gevestigd?

De functie van de wortel- en keelbandhas is om de boven- en onderkant van de wervelkolom af te sluiten. De keelbandha verhindert tijdelijk dat energie omhoog beweegt, terwijl de wortelbandha de energie blokkeert om naar beneden te bewegen en in plaats daarvan naar de buikstreek te trekken. Naast het apart aanspreken van de banda’s, kunnen ze ook samen worden ingeschakeld. Wanneer dit gebeurt, is de reactie vergelijkbaar met twee stokken die samen worden gewreven waar intense hitte wordt geproduceerd.

Tijdens yoga zijn bandhas vaak betrokken bij de beoefening van pranayama. Als ze eenmaal geleerd en onder de knie zijn, kunnen ze ook gebruikt worden tijdens de asana beoefening. Hoewel het vrij eenvoudig is om je bandhas te engageren, kan het tijd kosten om je bandhas op het meest verfijnde niveau te engageren. De wortel- en keelbanda’s kunnen zowel na inademing als na uitademing geëngageerd worden, maar Uddihyana en Maha Bandha kunnen alleen tijdens de uitwendige retentie worden geëngageerd.

De voordelen van het inschakelen van Bandhas

Wat zijn de voordelen van bandhas? Nou, ze zijn goed voor de hersencentra, de chakra’s (de energiecentra) en de nadi’s (de kanalen waarlangs prana stroomt). Niet alleen zuiveren ze deze gebieden, maar ze verwijderen ook blokkades en creëren harmonie en evenwicht. Naast het blokkeren van de energiestroom, blokkeert de bandhas tijdelijk het stromen van bloed. Hierdoor is er, wanneer ze worden losgelaten, een verhoogde stroom van vers bloed. Dit reinigt het lichaam door de oude, dode cellen weg te spoelen en stimuleert ook de organen om te vernieuwen, te verjongen en te versterken. Daarnaast leert het gebruik van de bandhas de concentratie op één punt; dit kan het best worden omschreven als een gelijkmatige en gecontroleerde ademhaling om een heldere geest te creëren. Dit proces reguleert je interne systemen, waaronder het hormonale, metabolische en spijsverteringsstelsel. Voor het grootste deel kunnen de bandhas worden ingeschakeld wanneer dat nodig is. Het is echter niet aan te raden om de Mula bandha in te schakelen tijdens de eerste twee tot drie dagen van de menstruatie.

Yoga postures affiner taille

Hoe vinden we de Bandhas?

Nu weten we dus van de bandhas en hun voordelen, maar hoe vinden we ze? Hieronder gaan we er verder op in.

Mula Bandha

Om de wortelbandha te vinden, kunnen mannen het gebied tussen de testikels en de anus samentrekken. Vrouwen kunnen het vinden door het samentrekken van de spieren aan de onderkant van de bekkenbodem achter de baarmoederhals. Wanneer je dit voor het eerst probeert, kan de anale sluitspier ook strakker worden. Echter, met de tijd en de praktijk, zal je leren hoe je gewoon de wortel kan engageren.

Als de bovenstaande methode je niet aanspreekt, kun je het op een andere manier proberen. Om dit te doen, moet je eerst naar het einde van je neus kijken. Zodra je dit doet, moet je het gevoel hebben dat de bandha begint te sluiten. Om de betrokkenheid af te ronden, moet je de bandha door je bekkenbodem omhoog tillen. Als je niet zeker weet hoe je dit moet doen, stel je voor dat je tijdens je menstruatie hebt gelekt. Om het ongeval tot een minimum te beperken, trekken de meeste mensen de spieren aan om de stroom te stoppen. Dezelfde methode kan worden gebruikt om Mula in te schakelen.

Jalandhara Bandha

Om Jalandhara Bandha in te schakelen, ga je recht zitten met je benen gekruist op je yogamat. Druk vervolgens je handpalmen in je knieën en adem door je neus in. Als je dit doet, breng je je kin in je borst. Ten slotte, strek je ellebogen, trek je kin naar achteren en activeer je spieren totdat je voelt dat ze gespannen zijn.

Uddiyana Bandha

Om de Uddiyana Bandha in te schakelen, is het handig om met de voeten schouderbreedte uit elkaar te gaan staan. Als je eenmaal in deze positie staat, houd je je rug recht en buig je naar voren totdat je je handen op je knieën kunt aanraken. Als je hamstrings het toelaten, kun je je handen naar je schenen bewegen voor een diepere rek. Vervolgens moet je een “valse” inademing creëren; dit is de actie van het inademen zonder dat je daadwerkelijk lucht inademt. Maak een opwaartse beweging en trek je maag in je rug. Beweeg tenslotte je ribben naar voren totdat ze voor je buikspieren uitsteken.

Maha Bandha

Omdat Maha Bandha alle drie andere drie omvat, wordt het vaak de ‘Ultieme Bandha’ genoemd. Om Maha te engageren, engageer je Mula volledig en activeer je Jalandhara. Als je dit gedaan hebt, buig je naar voren in de positie van Uddiyana. Je zou nu in Maha Bandha moeten zijn. Om het slot te ontgrendelen, keer je je acties om tot je weer in een staande positie staat.

Samengevat

Of je nu een ervaren yogi bent of net begint, oefen de vier belangrijkste bandhas om er de vruchten van te plukken. Als je nieuw bent in yoga, raden we je aan om deel te nemen aan een wekelijkse les voordat je zelfstandig gaat oefenen. Daar kan een ervaren instructeur je adviseren over de beste manier om elke houding te oefenen om blessures te voorkomen. Neem voor je eerste sessie een yogT-shirt met lange mouwen en een comfortabele yoga broek mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *