Beste Yoga Zomervakantie Bestemmingen 2019
De Beste Yoga Zomervakantie Bestemmingen van 2019
juli 18, 2019
Derde Oog Chakra
Wat is Je Derde Oog Chakra?
augustus 8, 2019

Wat is het verschil tussen Yoga en Pilates?

Wat is het verschil tussen Yoga en Pilates

Als je nog maar net met yoga en Pilates begonnen bent, kan het moeilijk zijn om te bepalen welke van de twee het beste bij je doeleinden, sterkte punten en lichaam past. Hoewel de twee disciplines vaak gelijkaardig worden beschouwd, zijn er grote verschillen. In dit artikel, gaan we iets dieper in op de twee disciplines zodat jij kan kiezen of je liever de yoga mat opgaat of de Pilates studio bezoekt.

Geschiedenis

Het eerste verschil tussen yoga en Pilates is hun geschiedenis. Yoga is een gewijde praktijk die meer dan 5000 jaar geleden in Indië ontwikkeld werd. Toen was het hoofddoel ervan het bewustzijn van het individu te verbinden met het universele bewustzijn. Sinds het onstaan van yoga heeft de beoefening asana’s, adembeheersing en simpele meditatie gecombineerd om de fysieke, emotionele en spirituele gezondheid te verbeteren. De herhaling van asana’s is ontworpen om de drukte van het verstand te kalmeren terwijl de fysieke bewegingen kracht en flexibiliteit opbouwen.

Pilates, aan de andere kant, is meer new-age. Opgericht in 1925 door Joseph Pilates, werd de discipline eerst gebruikt voor fysieke rehabilitatie. Het hoofddoel van Pilates is om de houding te verbeteren, de kernspieren te versterken, de ruggegraat te stabilizeren en verlengen en balans en kracht te ontwikkelen. Deze discipline ontwikkelde en veranderde over de loop der jaren, maar de hoofddoelen van het verbeteren van de houding, de kernspieren te versterken, de ruggengraat te verlengen en evenwicht en kracht te ontwikkelen zijn hetzelfde gebleven.

Uitrusting

Hoewel beide disciplines het lichaam in een gelijkaardige manier bewegen, gebruiken ze heel andere uitrusting. Bijvoorbeeld, Pilates gebruikt apparaten zoals de Cadilac, de Wunda Stoel, de reformer, small barrel, spine corrector, tower, enzovoort. De meeste van deze apparaten gebruiken een katrolsysteem met verschillende veren voor weerstand en worden gebruikt om uitlijning te verbeteren, kracht op te bouwen en inconsistenties in het lichaam te verbeteren. Yoga, aan de andere kant, kan je doen met enkel een mat. Indien nodig kan je kleine items gebruiken om je houding te verbeteren, zoals riemen, blokken, bolsters of een deken.

Het Spirituele Aspect

Het spirituele onderdeel is een van de grootste verschillen tussen yoga en Pilates. Om het eenvoudig te zeggen, yoga is een meditatieve praktijk en Pilates niet.
Met yoga, wordt je aangemoedigd je brein even veel, of zelfs meer, te gebruiken dan je lichaam. Er worden ook ademhalingsoefeningen gebruikt om stress te verlichten en de emotionele gezondheid ten goede te komen. Pilates is meer een traditionele discipline die het fysieke lichaam ten goede komt. Traditioneel werd Pilates gebruikt om geblesseerde sportmensen te helpen, terwijl yoga gecreëerd werd als een pad naar spirituele verlichting.

Wat is het verschil tussen Yoga en Pilates

De methodes

Pilates en yoga worden op heel andere manieren uitgevoerd. De verbinding tussen het verstand en het lichaam is het hart van yoga. Daarom verbiedt yoga het gebruik van fitnesapparaten. In plaats daarvan gebruikt de discipline het lichaamsgewicht als weerstand. Met dit in gedachten wordt een yogales heel anders begeleid dan een Pilates les. Aan het einde van de yoga sessie worden studenten aangemoedigd begeleide meditatie en savasana te gebruiken.

De meeste Pilates lessen gebruiken apparaten om het lichaam uit te dagen de positie van het lichaam en spieren in onstabiele omgevingen te controleren. Daar de praktijk stabiliteit kan bouwen in de kernspieren en doorheen het hele lichaam, wordt het vaak als een rehabilitatiemethode gebruikt. Vandaag de dag gebruiken vele fysiotherapeuten Pilates als deel van hun herstelprogramma of adviseren ze klanten om Pilates te doen zodra hun behandeling voltooid is.

De Bewegingen

De poses die tijdens yoga en Pilates gedaan worden zijn heel anders. Een ander verschil is hoe lang ze aangehouden worden. Over het algemeen worden yoga houdingen veel langer aangehouden dan Pilates bewegingen. Dit laat het lichaam toe diep op elke pose in te gaan en alle voordelen te genieten. Eens je de positie loslaat, wordt het aanbevolen om de flow van de oefening te herhalen.

Tijdens Pilates hou je houdingen niet vaak aan en herhaal je ze ook niet vaak. De houdingen in Pilates zijn korter met minder herhalingen, daar er meer focus is op precisie en controle. Eens de beweging gedaan is, ga je meestal over naar een andere houding. Hoewel de twee disciplines hun verschillen hebben, focussen beiden op techniek, uitlijning en ademhalingscontrole.

De Intentie

Yoga concentreert zich op het spirituele en de verbinding tussen verstand en lichaam on je aandacht naar binnen te brengen. Pilates, aan de andere kant, besteedt meer aandacht aan de uitlijning van het lichaam en de controle en precisie van de beweging. In plaats van je aandacht naar binnen te halen, moedigt Pilates je aan te focussen op de controle van je lichaam.

Samenvatting

Of yoga of Pilates je beter ligt hangt af van wat je wil bereiken. Hoewel de oefeningen enkele van de voordelen delen, hebben ze ook elk hun unieke voordelen. Een yoga les is ontworpen om het hele lichaam te laten werken, waar Pilates zich meer concentreert op de krachtigste spieren. Dit zijn de diepe spieren van je kern en de spieren van je heupen en ruggegraat, zoals de buitenste dijspieren en de laterale spieren. In plaats van het hele lichaam te oefenen, kunnen specifieke yogalessen zich meer concentreren op specifieke spiergroepen. Bijvoorbeeld, flow yoga focust vaak op de ledematen. Voor je een yoga of Pilates les kiest, beslis welke spieren je wil aanpakken en neem dat mee.

De beste lichaamsbeweging hangt ook af van wat je wil beleven tijdens de les. Als je iets relaxerend wil, raden we aan dat je je yoga broek aandoet en je locale yogales opzoekt. Als je iets fysieker wil, is Pilates misschien geschikter voor je. Als je nog altijd niet weet welke je wil doen, waarom probeer je beiden niet? Dan kan je een geïnformeerde beslissing maken welke van de twee het beste is voor jou. Of je gaat voor yoga, Pilates, of een mix van beiden, je kan vooruitkijken naar een sterk, gezond lichaam met een stress-vrije geest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *