Top Yoga Leraren Delen Hun 7 Favoriete Ochtendstretches
Top Yoga Leraren Delen Hun 7 Favoriete Ochtendstretches
januari 9, 2020
Hoe Jezelf Open te Stellen en te Praten in Je Yogales
Hoe Jezelf Open te Stellen en te Praten in Je Yogales
januari 23, 2020

Waarom Trilt Mijn Lichaam In De Yoga Les?

Waarom Trilt Mijn Lichaam In De Yoga Les?

Tijdens yoga is het niet ongewoon om bevende, trillende of vibrerende spieren te ervaren. Vaak gebeurt dit tijdens een houding die veel inspanning vereist, maar je kan het ook ervaren tijdens rustende poses zoals de Lijkhouding. Vaak lijken deze sensaties uit het niets te komen en kunnen ze niet gecontroleerd worden – bijna alsof je spieren een eigen leven hebben! Om ervoor te zorgen dat het beven niet veroorzaakt wordt door dehydratatie, vergeet geen fles water mee te nemen in je yoga tas om door de les heen van te drinken. In dit artikel ontdekken we meer over beven tijdens de yoga les.

Je Bent een Beginner

Indien je net begonnen bent met yoga, zijn bevingen niets om je zorgen over te maken! Hoewel je spieren in het begin misschien meer zullen beven, zullen ze sterker worden als je regelmatig oefent. De spieren bestaan uit vezels. Wanneer je je spieren gebruikt, trekken niet alle vezels tegelijkertijd samen. Om de spieren niet uitgeput te laten raken, rusten sommige vezels terwijl de anderen werken en daarna wisselen ze om. Maar, deze wisselingen zijn niet altijd even vlot als je spieren niet gewent zijn aan intense lichaamsbeweging. Maar met tijd, zullen ze leren wanneer ze moeten samentrekken en wanneer te rusten en het schudden zou moeten stoppen.

Vermoeidheid

Een vaak voorkomende oorzaak van trillende spieren is vermoeidheid. Vooral na intense fysieke oefeningen, kan dit type van trillen aantonen dat je lichaam de maximum intensiteit heeft bereikt. Trillen door vermoeidheid komt vaak voor met het samentrekken en loslaten van de spieren. Indien je dit meemaakt, is het vaak een goed idee om te stoppen en je lichaam de kans te geven om te rusten. Als je niet te ver voorbij dat punt gaat, is vermoeidheids-gerelateerd trillen niet noodzakelijk slecht. Deze psychologische respons toont dat de oefening effectief is en sommige mensen gebruiken dit als een indicatie om te stoppen.

Nieuwe Spiergroepen

Om een gebalanceerd lichaam op te bouwen is het belangrijk om alle verschillende spiergroepen te gebruiken. Indien je een nieuwe asana oefent, kan je spieren gebruiken die je nog nooit getraind hebt. Indien dit het geval is, is het mogelijk dat je lichaam zal trillen tot je kracht opbouwt in dit nieuwe gebied. Als je gewaar bent van je eigen vorm is dit helemaal in orde. Maar, het is belangrijk dat de trillingen niet veroorzaakt worden door compenserende spieren. Bijvoorbeeld, indien je de Plankhouding uitvoert en je armen beginnen te trillen, zorg dat je kern aangespannen is om te vermijden dat er te veel spanning op de schouders komt.

Dehydratatie

Een andere vaak voorkomende oorzaak van trillende spieren is dehydratatie. Indien je niet genoeg water hebt gedronken, heeft je bindweefsel mogelijk moeilijkheden om signalen van je brein naar je spieren te sturen. Dit, gecombineerd met de verandering in je elektrolyten, kan je lichaan uit balans brengen en ervoor zorgen dat je spieren trillen. Om dehydratatie te vermijden, drink dertig minuten voor je les een groot glas water. Indien je langer dan 60 minuten aan lichaamsbeweging doet, overweeg een drankje tijdens je les.

Waarom Trilt Mijn Lichaam In De Yoga Les?

Gebrek aan Slaap

Een gebrek aan slaap kan ook leiden tot trillende spieren. Om enige vorm van lichaamsbeweging effectief uit te voeren is het belangrijk om genoeg slaap te krijgen – vooral als je merdere keren per week aan lichaamsbeweging doet. Wanneer je slaapt krijgen je spieren de kans om te rusten en te genezen. Daardoor kan gebrek aan slaap de spieren moe maken voor je nog maar aan de yoga les begint.

Jezelf Te Hard Pushen

Het is goed om jezelf uit te dagen, maar als je spieren trillen ben je misschien te ver aan het gaan. Deze sensatie kan aanduiden dat je je lichaam te vroeg en te snel pusht. Hoewel sommige yogi’s hierdoor pushen, adviseren de meeste instructeurs dat je een pauze neemt om onnodig letsel te vermijden. Indien je niet helemaal wil stoppen, probeer een andere asana om de uitgeputte spiergroep te laten rusten. Indien mogelijk, drink iets om je ervan te verzekeren dat het trillen niet veroorzaakt wordt door dehydratatie.

Vrijkomen Van Energie

Indien je trillen niet veroorzaakt wordt door de boosdoeners hierboven, ervaar je mogelijk een loslaten van energie. Zoals alle dieren slaat het lichaam tijdens de dag energie op in het geval dat het deze nodig heeft voor de vlucht of vecht respons. Indien deze niet gebruikt wordt, moet deze energie losgelaten worden, en je lichaam zal terugkeren naar een ‘baseline’ van ontspanning. Vaak laat het lichaam deze energie los wanneer het zich veilig voelt. Gedurende een yoga les gebruik je mogelijk een pranayama om het lichaam en geest te ontspannen. Door je meer en meer te ontspannen, voelt het lichaam zich veilig en begint het deze energie los te laten. Indien je spieren gebruikt terwijl de energie losgelaten wordt, ervaar je mogelijk een trillende of bevende ervaring terwijl de spieren samentrekken.

Hoewel deze respons helemaal normaal is, voelen yogi’s zich soms zelfbewust over het trillen in een zaal vol mensen. Indien je in deze categorie valt, probeer de energie los te laten voor de les. Hoewel het vaak iets ingewikkeld is om deze energie op aanvraag los te laten, zal je mettertijd de beste manier leren om dit te doen. Typisch kan je deze energie loslaten door het lichaam en de geest te kalmeren. Om dit te doen is de eerste stap een rustige plek te vinden om je te ontspannen. Indien mogelijk, vul deze plek met comfortabele dekentjes en een geurige kaars om jezelf in de juiste mindset te brengen. Eens je comfortabel zit, begin diep adem te halen. Sommige beoefenaars kunnen deze energie loslaten met diep ademhalen alleen, maar andere moeten een specifiekere ademhalingstechniek beoefenen. Indien je het moeilijk vindt de energie los te laten, probeer enkele verschillende ademhalingstechnieken tot je eentje vindt die voor jou werkt. Indien je het moeilijk hebt om je te ontspannen, overweeg een Love Tuner halsketting. Deze fluit met enkele toon dient als mindfulness instrument en zal je helpen de juiste mindset te bereiken.

Samenvattend

Indien je trilt tijdens yoga, is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren en de oorzaak te bepalen. Doorgaans zijn trillende spieren een indicator dat je jezelf te hard pusht. Je kan dan het beste een pauze nemen en kijken of het trillen stopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *