Hoe Jezelf Open te Stellen en te Praten in Je Yogales
Hoe Jezelf Open te Stellen en te Praten in Je Yogales
januari 23, 2020
Yoga's Lessen over hoe van je Lichaam te Houden
Yoga’s Lessen over hoe van je Lichaam te Houden
februari 6, 2020

Is Privé Yoga Iets Voor Jou?

Is Privé Yoga Iets Voor Jou?

Hoewel yogalessen een populaire manier zijn om te oefenen, vinden sommige mensen privé lessen interessanter. Anders dan standaard lessen, vinden privélessen plaats met een enkele student en een instructeur. Met een 1-op-1 ervaring, brengt privé yoga heel wat voordelen met zich mee. Al wat je nodig hebt om te beginnen is een yogabroek en een yoga mat van goede kwaliteit. In dit artikel kijken we in meer detail naar deze praktijk.

Wat is Privé Yoga?

Privé yoga is vaak gelijkaardig aan een standaard les. Het enige verschil tussen de twee is dat privé lessen 1-op-1 zijn, terwijl standaardlessen in groep plaatsvinden. Met een enkele student tegelijkertijd kan een privé instructeur zich concentreren op de individuele noden van de yogi. Zo kan de les aangepast worden aan wat de instructeur en student het beste achten.

Wie Kan Er Voordeel Uit Halen?

Iedereen kan voordeel halen uit een privé sessie. Maar deze lessen zijn zeker voordelig voor nieuwelingen die wat ervaring willen opdoen. Toch zijn deze lessen ook super voor ervaren beoefenaars die hun beoefening willen verbeteren. Met 1-op-1 steun kunnen privé lessen jouw praktijk naar het volgende niveau brengen. Yogi’s met complexe behoeften kunnen ook voordeel halen uit privé lessen. Het kan voor de instructeur moeilijker zijn om zich te concentreren op specifieke behoeften wanneer deze lesgeeft aan een groep studenten. Met dit in gedachten kan het zijn dat mensen met bijkomende behoeften groepssessies frustrerend vinden. Gedurende privélessen kan de instructeur zich echter concentreren op deze behoeften en de les aanpassen om de student te passen. Hieronder kijken we naar enkele van de voordelen in meer detail.

Voordelen

Ervaring Opdoen

Dit is ideaal voor beginners, daar privé yoga je toelaat wat ervaring op te doen. Indien je net met yoga begint, kan een typische les overdonderend aanvoelen. Zonder enige ervaring kan het ook moeilijk zijn om de andere studenten bij te houden, vooral als je niet zo flexibel bent. Flexibiliteit komt mettertijd maar het kan moeilijk zijn om zekere poses uit te voeren.

Om je niet ongemakkelijk en overdonderd te voelen, kunnen privé lessen een goed beginpunt zijn. In een 1-op-1 context kan de instructeur elke asana persoonlijk demonstreren en de student helpen de positie begrijpen. Met dit niveau van steun zal je vorm en flexibiliteit snel verbeteren. Eens je wat ervaring opgedaan hebt, heb je misschien genoeg zelfvertrouwen om mee te doen aan een groepsles.

Focus op Persoonlijke Doelen

In een privé sessie kan je je concentreren op persoonlijke interesses en lange termijn doelen. In plaats van de instructeur te volgen in een groepssessie laat een privé les je toe je eigen plannen en doelen te volgen. Dit kan meer flexibiliteit, kracht of meditatie inhouden.

Gedurende de eerste sessie zal je instructeur luisteren naar je doelen en een gepersonaliseerde routine samenstellen gebaseerd op deze informatie. Tegen de volgende sessie zou je een goed idee moeten hebben wat je wil bereiken en hoe lang dit zou moeten duren.

Is Privé Yoga Iets Voor Jou?

Om een Druk Schema Heenwerken

Hoewel thuis oefenen beter is dan niets, is een wekelijkse les volgen ideaal. Indien een wekelijkse sessie niet altijd mogelijk is, is een typische groepsles misschien niet de beste keuze. Met een privé sessie kan je instructeur omgaan met je drukke schema en een moment vinden dat past voor jou. Nog beter, je kan de les elke week op een ander moment boeken. Dat betekent dat je de sessie kan plannen rond jouw persoonlijke plannen en verplichtingen.

Gezondheidsproblemen Overkomen

Indien je een blessure hebt of zorgen om je gezondheid, kan een persoonlijke les niet praktisch zijn. Met meerdere studenten in de les heeft de instructeur minder tijd om zich op jouw individuele noden te concentreren. Indien je een lichamelijke beperking hebt kan dit frustrerend zijn. Om de rest van de studenten bij te houden zal je misschien asana’s uitvoeren waarvan je weet dat je ze niet zou mogen doen. Op langere termijn kan dit blessures of spanning op de spieren veroorzaken. Gezondheidsproblemen zoals diabetes, hartziekte of zwangerschap kunnen ook speciale aanpassingen vereisen. In deze gevallen kan een privé sessie beter passen. In een 1-op-1 sessie kan een instructeur je met enige problemen helpen om complicaties te vermijden.

Plan voor Thuisbeoefening Ontwerpen

Indien je een druk schema hebt kan het moeilijk zijn om een wekelijkse les in te passen. Hoewel privélessen rond je verplichtingen kunnen ingepland worden, kan thuis oefenen praktischer zijn op lange termijn. Onafhankelijk oefenen wordt niet aangeraden tot je met een professionele leraar hebt gewerkt, daar beoefening zonder instructie in het begin kan leiden tot letsels. Gedurende privé yoga lessen kan je een routine ontwerpen die je thuis kan oefenen. Eens je begrijpt hoe je elke pose correct uitvoert, kan je thuis oefenen zonder zorgen over letsels.

Werken aan Diepere Boefening

Hoewel beginners voordeel kunnen halen uit privé lessen kunnen ze ook goed zijn voor gevorderden. Gedurende een privé les kan je samenwerken met de instructeur om je beoefening naar een hoger niveau te brengen. Hoewel gevorderde groepssessie beschikbaar zijn, bieden deze mogelijk niet het uitdagingsniveau aan dat meer gevorderde yogi’s vereisen. In een privé les kan je een gepersonaliseerd plan ontwerpen om je doelen te bereiken.

Samenvattend

Met een aantal voordelen zoals flexibiliteit en 1-op-1 steun kunnen yogi’s van elk niveau voordeel halen uit privé lessen. Normaal gezien wordt de les gegeven in de thuisstudio van de instructeur maar de meeste instructeurs komen ook naar jou toe als dat beter werkt. Indien de sessie bij jou thuis wordt gegeven, is het belangrijk de juiste uitrusting te hebben. Pik voor je eerste les zeker een goede yoga beha op en wat comfortabele kleding. Voor je instructeur arriveert, zet je ruimte op en pak een glas water. Zo ben je klaar om te beginnen zodra je instructeur arriveert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *