Yogahoudingen om Hypotensie te Verbeteren
Yogahoudingen om Hypotensie te Verbeteren
augustus 29, 2019
Yoga Poses om Migraines te Helpen Genezen
Yoga Poses om Migraines te Helpen Genezen
september 12, 2019

Hoe Yoga en Meditatie Je Creativiteit Kunnen Boosten

Hoe Yoga en Meditatie Je Creativiteit Kunnen Boosten

Je kan niet alleen je fysieke gezondheid verbeteren met yoga, maar ook je creativiteit een boost geven. De link tussen yoga en creativiteit wordt al jaren bestudeerd. De resultaten tonen dat hersengolven van yogi’s en creatievelingen heel gelijkaardig zijn.

Zelfs de meest creatieve individuen ervaren creatieve blokkages. In vele beroepen zal dit mogelijk geen invloed op je hebben maar in andere beroepen kan dit echt vervelend zijn – vooral als je inkomen ervan afhangt. Gelukkig hebben studies getoond dat yoga creativelingen kan helpen kan helpen ‘in de zone’ te blijven. Volgende keer dat de ideeën niet zo makkelijk komen, doe je yoga hoodie aan en neem een paar minuten voor jezelf. In dit artikel lichten we toe hoe yoga en meditatie je creativiteit kunnen boosten.

Hersengolven en Creativiteit

Hoewel vele yogi’s al weten dat er een link is tussen yoga en creativiteit, begrijpen velen niet wat de wetenschap erachter is. Om dit te begrijpen, moeten we eerst kijken welke delen van het brein actief zijn tijdens creatief werk.

In hun boek ‘De Eureka Factor: Aha Momenten, Creatief Inzicht, en het Brein’, verkennen John Kounios en Mark Beeman wat er gebeurt met het brein wanneer creatieve inzichten voorkomen. Dan vragen ze of wetenschap gebruikt kan worden om deze omstandigheden na te bootsen. Volgens hun onderzoek, gebeuren creatieve inzichten het vaakst onder de volgende voorwaarden:

  • Ontspannen staat. Wanneer we onstpannen zijn, vertraagd onze breinactiviteit van snelle betagolven naar tragere alfagolven.
  • Positieve emotionele staat. Creativiteit slaat vaker toe wanneer we gelukkig zijn.
  • Meta-bewustzijn. Dit is bewustzijn van je eigen emoties en gedachten.

In hun boek leggen Kounios en Beeman uit hoe de frontale cortex hersengolven vertragen wanneer we ons ontspannen. Deze verandering in hersengolven laten ons toe problemen makkelijker op te lossen en nieuwe inzichten te vinden.

Hersengolven en Yoga

Gelijkaardig aan Kounios en Beeman, verkennen breinonderzoekers Elmer en Alyce Green welke gebieden van het brein gestimuleerd worden wanneer je yoga doet. De Greens ontdekten tijdens hun studie dat hersengolven vertragen naar alfaritmes tijdens yoga beoefening. Tegen het einde van de sessie, vertraagden de hersengolven verder tot theta ritmes.

Studies hebben aangetoond dat theta activiteit ook kan bereikt worden door meditatie. Daar het geassocieerd wordt met diepe relaxatie en inspiratie, kan theta breinactiviteit bereiken ook helpen creativiteit te doen ontstaan. Kortweg, dit betekent dat yoga oefenen de hersengolven kan vertragen en de breinstaat geassocieerd met creativiteit kan creeëren. Echter, alfa hersengolven zijn het meest nuttig om problemen op te lossen. Dus als je hoopt om een probleem op te lossen, heb je de beste kansen met alfa activiteit. Maar hoe kan je het best deze staat bereiken?

Hoe Yoga en Meditatie Je Creativiteit Kunnen Boosten

Hoe Benut Je Creativiteit

Theta Hersengolven

Indien je hoopt creatieve inzichten te ontsluiten, kan Yoga Nidra helpen theta hersengolven op te wekken. Onderzoek heeft getoond dat deze vorm van yoga je kan helpen om binnen enkele minuten een theta staat in te gaan. Eens de hersengolven vertragen, ben je in een betere positie om creativiteit en inspiratie te laten toeslaan. Meditatie is ook een goede manier om theta hersengolven aan te moedigen. Tien minuten mindful meditatie kan je helpen een creatieve blokkage op te losssen door een diepe staat van relaxatie in te gaan.

Alfa Hersengolven

Indien je een creatief probleem probeert op te lossen in plaats van inspiratie te zoeken, probeer alfa breingolven aan te moedigen. De beste manier om deze te bereiken is door mantra meditatie of en dynamische yoga work out zoals vinyasa flow.

Poses om Creativiteit aan te Moedigen

Duifhouding

Duifhouding laat spanning uit het lichaam los en is ideaal om creatieve inzichten aan te moedigen. Nog beter, deze pose focust op de heupen en het bekken, dit deel van ons lichaam ligt in lijn met de tweede chakra, welke creatieve energie vertegenwoordigt.

Om deze asana te beoefenen, begin op je handen en knieën. Breng je rechterknie naar voren en plaats deze achter je rechterpols. Vervolgens beweeg je je rechterenkel voor je linkerheup. Schuif je linkerbeen naar achteren, strek je knie en punt je tenen. Probeer je been achter je lichaam te houden en richt je hiel naar het plafond toe. Hou je heupen vierkantig, beweeg je benen naar elkaar toe en laat jezelf naar de mat zakken. Terwijl je inademt, hef je bovenlichaam en kom op naar je vingertoppen, met je handen op schouderbreedte. Terwijl je uitademt, wandel je handen naar voren en verlaag je bovenlichaam naar de grond toe terwijl je voorarmen op de mat rusten. Als laatste, verleng je been en rust je voorhoofd op de mat. Je bent nu in de Duifhouding. Hou deze asana gedurende vijf ademhalingen aan om spanning doorheen het lichaam los te laten. Om de pose te verlaten, zet je gewicht op je handen om terug te gaan naar de houding op handen en knieën.

Kindhouding

Deze pose is ontworpen om het brein te onstpannen, dus Kindhouding kan je helpen je creativiteit ontsluiten. Daarbovenop helpt deze houding opgebouwde spanning los te laten zodat je je vrij en soepel kan voelen.

Om de Kindhouding aan te nemen, kniel op de mat. Vervolgens adem je in en zit je neer op je hielen. Terwijl je uitademt, wandel je handen voor je uit tot je borst op de mat rust. Als dit comfortabel aanvoelt, kun je je voorhoofd op de mat laten rusten en je armen naast je ontspannen. Je bent nu in de Kindhouding. Hou deze asana aan voor dertig seconden of zo lang als het comfortabel aanvoelt.

Gemakkelijke Houding

Door het ingaan van een diepe staat van relaxatie, kan de Gemakkelijke Houding gebruikt worden om creativiteit aan te moedigen. Zoals de naam suggereert, is deze pose erg eenvoudig te beoefenen. Alles wat je moet doen is op je rug liggen en je armen bij je zijkanten laten relaxen. Indien je deze boefent aan het einde van de sessie is dat je kunt terugkijken op de les en het brein ontspannen voor je naar huis gaat.

Samenvatting

Indien je creatieve blokkages ervaart, forceer jezelf niet om productief te zijn. In plaats daarvan, doe je yoga leggings aan en beoefen de bovenstaande asana’s. Het zal niet lang duren voor de creativiteit terugkeert!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *