7 Dingen die Yoga me heeft Geleerd over Vrouwen
7 Dingen die Yoga me heeft Geleerd over Vrouwen
februari 20, 2020
Yoga Poses om Krampen te Verlichten
Yoga Poses om Krampen te Verlichten
maart 5, 2020

Het Verschil tussen Yoga en Yoga Therapie

Het Verschil tussen Yoga en Yoga Therapie

Yoga gebruikt fysieke houdingen, meditatie en ademhalingsoefeningen om het lichaam te harmoniseren met het verstand en de ademhaling. Vele beoefenaars gebruiken yoga om meer te leren over hun innerlijke zelf en ermee in contact te komen. Uiteindelijk kan deze praktijk leiden tot zelfontdekking, zelfrealisatie en zelfbeheersing. Hoewel alle yoga therapeutisch is, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen yogabeoefening en yoga therapie. Yoga therapie helpt mensen te streven naar een betere gezondheid en welzijn door yoga. Therapie is meer dan simpelweg je yoga broek aandoen en doorheen een sessie ademen. Bijvoorbeeld, deze kan alleen aangeleerd worden door een gelicenseerde yoga therapist. In dit artikel bekijken we het verschil tussen yoga en yoga therapie.

De Instructeur

Een van de grootste verschillen tussen yoga en yoga therapie is de instructeur. Een standaard yogales kan aangeleerd worden door enige gecertifieerde yoga leraar. Een yoga therapiesessie, darentegen, moet begeleid worden door een yoga therapeut. In plaats van yoga te zien als een praktijk, concentreert een yoga therapeut zich op de individuele noden van de student. Vaak komen mensen naar een yoga therapie sessie om te helpen met een gezondheidsprobleem. Maar het is niet ongewoon dat een student niet zeker is van de oorzaak. Voor het probleem kan behandeld worden, moet de therapist de oorzaak van het probleem ontdekken en een plan vormen om het op te lossen. Gedurende hun training leren yoga therapeuten hoe ze studenten moeten beoordelen en hoe de oorzaak van hun probleem te ontdekken. Dit doen ze door te observeren, vragen te stellen en te luisteren. Waar nodig, kunnen yoga therapeuten ook hun handen gebruiken om de blessure te evalueren. Eens de oorzaak bepaald is, zal de therapeut manieren voorstellen om het probleem aan te pakken. Hoewel bepaalde blessures niet helemaal kunnen genezen, kan yoga therapie de emotionele kant van het probleem verbeteren. Gedurende een yoga therapiesessie kan de patiënt zich concentreren op hun attitude naar hun blessure of gezondheidsprobleem.

De Organisaties

Er zijn twee grote yoga organisaties: De Yoga Alliance en de International Association of Yoga Therapists. Deze helpen ons het verschil tussen yoga en yoga therapie te herkennen. De International Association of Yoga Therapists (IAYT) en de Yoga Alliance (YA) zijn beide non-profit ledenorganisaties en professionele organisaties voor yoga therapeuten en yoga leraren, respectievelijk. De organisaties erkennen instructeurs en scholen die leraren hebben met een zekere standaard van yoga en yoga therapie training.

Twintig jaar geleden werden er standaards gemaakt voor yoga leraren wat betekende dat elke Geregistreerde Yoga Leraar minstens 200 uur Leraar Training moest gehad hebben. Deze standaards werden ingesteld door de YA en blijven vandaag de dag gelijk. De IAYT hebben hun eigen standaards ingesteld voor yoga therapeuten wat betekende dat leraren minstens 1.000 uren training moesten gehad hebben voor ze gecertifieerd werden. Dus, een van de grootste verschillen tussen yoga en yoga therapie is de hoeveelheid training die de leraren doormaakten.

Het Verschil tussen Yoga en Yoga Therapie

De Lessetting

Een van de grootste verschillen tussen yoga en yoga therapie is de setting van de les. De meeste yogaklassen oefenen reeksen samen als een klas. Elke student oefent dezelfde poses en dezelfde ademhalingstechnieken. Natuurlijk heeft elke sessie een verschil in het niveau van ervaring van de yogi’s, hierdoor bieden de instructeurs zoveel mogelijk wijzigingen aan om de les toegankelijk te maken voor elk ervaringsniveau. Maar deze wijzigingen moeten het niveau van de les bijhouden.

In een yoga therapiesessie, zijn de poses en technieken gericht op de individu. Gedurende de les gidst de therapeut de student doorheen een reeks die bij hun noden en wensen past. In plaats van dat de student zichzelf aanpast naar dezelfde reeks als iedereen in de les, biedt een yogatherapie sessie een aangepaste routine aan die de student past. Dit levert een persoonlijke ervaring en laat 1-op-1 tijd toe tussen de student en de leraar.

De werktuigen

Natuurlijk zijn er veel gelijkaardige elementen tussen yoga en yoga therapie. Alle yoga is tot op zeker niveau therapeutisch. Maar niet elke les, leraar of praktijk wordt als yoga therapie gezien. Het grootste verschil tussen yoga en yoga therapie is dat een therapeut de technieken van yoga toepast om een specifiek probleem op te lossen. Ze hebben op voorhand kennis van het probleem en een hoog ervaringsniveau om het te helpen verlichten. Dit blijft hetzelfde of het probleem nu fysiek, emotioneel of spiritueel is. Yogatherapeuten werken vaak met mensen die omgaan met ziektes zoals kanker, depressie, PTSD, reumatoïde artritis, osteoporose, chronische pijn en herstelling van blessures of operaties. Voor aandoeningen zoals kanker kan yoga therapie patiënten helpen omgaan met de neveneffecten van de behandeling.

Yoga therapeuten gebruiken fysieke werktuigen die kunnen verschillen van de traditionele items gebruikt in yogalessen. Bovenop standaarditems zoals blokken, dekens en riemen, kunnen yogatherapeuten zandzakjes, stoelen, rubber ballen en stokken gebruiken.

Samenvattend

De vele voordelen van yoga hebben het wereldwijd gepopulariseerd. Door de jaren heen zijn andere paden, stijlen en technieken ontwikkeld die helpen focussen op andere delen van de praktijk. In essentie is yoga therapie een van deze. Het is deel van het diepe pad van yoga en is handig voor iedereen met pijnen of aandoeningen, of deze nu fysiek of emotioneel zijn.

Hiermee hadden we het over het verschil tussen yoga en yoga therapie. Zoals je kan zien, gaat yoga therapie dieper dan een standaard yoga les. In plaats van je yoga top aan te doen en in groep te oefenen, gebruikt yoga therapie een 1-op-1 aanpak die je gezondheid en welzijn kan verbeteren. Indien je niet zeker bent of yoga of yoga therapie beter is voor je, probeer beiden en kijk welke het meest effectief is. Over het algemeen, indien je een complex gezondheidsprobleem hebt dat je wil aanpakken, is yoga therapie de beste keuze. Indien je je gezondheid in het algemeen wil verbeteren is een standaard yoga les mogelijk de beste optie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *