Yoga back pain
Yoga voor Ischias
november 2, 2018
yoga experts
Yoga poses voor yogini-experten
november 15, 2018

Alles wat je moet weten over Asanas

Yoga asanas

Als mensen het over yoga hebben, is het mogelijk dat men het woord ‘asanas’ gebruikt. Maar wat zijn dat precies? Simpel gezegd, een asana is een fysieke houding die binnen yoga wordt gebruikt die het lichaam op de een of andere manier ten goede komt. Sommige yogalessen kunnen asana’s ‘yoga houdingen’ of ‘houdingen’ noemen, hoewel ‘asana’ de traditionele term uit het Sanskriet is. In de meeste omstandigheden worden asana’s uitsluitend voor gezondheidsdoeleinden gebruikt. Technisch gezien zijn ze te onder te brengen als een vorm van lichaamsbeweging, maar ze zijn ontworpen om het lichaam op een andere manier te laten trainen dan cardiovasculaire oefeningen. Terwijl de meeste fysieke oefeningen zich richten op het lichaam, zijn asana’s ook ontworpen om de concentratie, ontspanning en zelfbewustzijn te verbeteren. In dit artikel gaan we dieper in op asanas en bespreken we de voordelen van enkele van ’s werelds meest populaire poses. Om maximaal voordeel te halen uit elke asana, is het belangrijk om luchtdoorlatende yoga kleding te dragen tijdens je workout.

Wat zijn Asanas?

Zoals eerder vermeld, kunnen asanas omschreven worden als fysieke houdingen die het lichaam ten goede komen. De oefeningen worden vaak gebruikt om de kracht en het uithoudingsvermogen te verbeteren, maar ze hebben ook een aantal andere voordelen voor de gezondheid. Zo kunnen bepaalde asana’s bijvoorbeeld de energiestroom en -circulatie verbeteren, spiergroepen uitrekken en zelfs het lichaam reinigen. Vandaag de dag beoefenen veel mensen yoga voor de hierboven genoemde voordelen; deze eigenschappen waren echter niet de oorspronkelijke bedoeling van asanas. Traditioneel werden de poses gebruikt om een gezonder lichaam en geest te stimuleren. Men geloofde dat regelmatige yoga beoefening stress, spanning en zelfs ziekte van het lichaam kon wegnemen. Vervolgens waren ze in staat om gezondheid en geluk te bereiken.

Vandaag de dag zijn er veel verschillende soorten yoga. Sommige vari√ęteiten richten zich op ademhalingstechnieken, terwijl andere zich concentreren op asanas. Hatha Yoga staat bekend om het accent op de fysieke poses te leggen. Daarnaast worden degenen die Hatha Yoga beoefenen aangemoedigd om hun doelen en verwachtingen naar de asanas over te brengen. Deze stap is speciaal bedacht om de studenten op een dieper niveau met de praktijk te betrekken. Vandaag de dag nemen veel westerlingen yoga op in hun dagelijkse training. In plaats van asana’s te gebruiken voor hun vele verschillende voordelen, kiezen veel mensen ervoor om zich te richten op de voordelen die yoga kan brengen aan hun uiterlijk. Hoewel de voordelen van yoga nog steeds op deze manier bereikt kunnen worden, verhindert het verlies van de holistische verbondenheid dat mensen een gevoel van compleetheid – de oorspronkelijke intentie van asanas – bereiken.

Effecten en voordelen

Om maximaal voordeel te halen uit asana’s, moeten lichaam en geest worden aangemoedigd om samen te werken. Daarnaast is het belangrijk voor individuen om op hun eigen tempo te presteren. Volledige beginners moeten misschien beginnen met een paar eenvoudige rekoefeningen, terwijl ervaren yogi’s baat hebben bij complexere houdingen. Een ervaren instructeur zal je adviseren hoe je maximaal voordeel kunt halen uit elke asana zonder je spieren te belasten. Zoals alle vormen van lichaamsbeweging is yoga ontworpen om een positief effect op het lichaam te hebben. Met dit in gedachten is het belangrijk voor studenten om zich in hun eigen tempo te ontwikkelen en nooit hun lichaam te pushen. Als een bepaalde asana oncomfortabel aanvoelt, zal je instructeur je adviseren om te stoppen en naar de volgende asana over te gaan. In Hatha wordt elke houding langzaam uitgevoerd; dit geeft de studenten de tijd om te evalueren hoe elke asana aanvoelt voordat ze hun spieren te hard pushen.

In de yogalessen van tegenwoordig worden studenten aangemoedigd om een aantal verschillende soorten asana’s op de yogamat te trainen. Elke houding heeft zijn eigen voordelen, een gevarieerde routine zal yogi’s in staat stellen om de vruchten van elke pose te plukken. Doorgaans zijn staande asana’s gemaakt om de flexibiliteit in de spieren en gewrichten te verbeteren. De eenvoudige aard van deze oefeningen maakt ze ideaal voor beginners. Voorwaartse en achterwaartse buiging van asana’s zijn ook populair. In tegenstelling tot staande houdingen zijn deze oefeningen vaak complex; hierdoor zijn buigasana’s ideaal voor meer ervaren yogi’s met een grotere flexibiliteit. Voor degenen die flexibel genoeg zijn om ze te proberen, bieden buigasana’s een verscheidenheid aan gezondheidsvoordelen, waaronder een verbeterde mobiliteit, stimulering van de interne organen en zelfs stressvermindering.

Yoga asanas

Populaire Asana’s en hun voordelen

Stoel Pose

De Stoel Pose is vooral populair onder sporters en helpt om de spieren in je dijen, kuiten en rug te verstevigen. Daarnaast is de houding ideaal om de borst en schouders uit te rekken en ook het hart, de spijsverteringsorganen en het middenrif te stimuleren.

Boom Pose

Hoewel eenvoudig van aard, beschikt de Boom Pose over een reeks geweldige gezondheidsvoordelen. Bijvoorbeeld, de oefening verbetert de alignment van je wervelkolom, je evenwicht en zelfs je gewichtsverdeling.

Neerwaartse Hond

Een van de meest bekende asana’s aller tijden, Neerwaartse Hond voorziet de hersenen van vers, zuurstofrijk bloed. Daarnaast werkt de oefening om de wervelkolom te decomprimeren. Door deze asana slechts enkele minuten per dag te beoefenen kan het lichaam en de geest tot rust komen.

Doodhouding

Een favoriet van vele yogi’s, Doodhouding is perfect om je routine mee af te sluiten. De asana wordt verondersteld om het lichaam en de geest te verjongen na je training, terwijl je ook nog tijd hebt om je te concentreren op je innerlijke bewustwording. Voordelen van de houding zijn onder andere een lagere bloeddruk en verlichting van stress.

Kind Pose

Kind Pose wordt ook wel een rustpose genoemd. Kind Pose is ook zeer geschikt voor het verlichten van stress en angst. Kind Pose is geliefd om zijn herstellende en kalmerende effecten en wordt vaak gebruikt om te ontspannen na een hectische dag.

Samenvatting

Vandaag de dag zijn asanas nog steeds een van de belangrijkste aspecten van elke yoga praktijk. Of het nu is om de werking van je interne organen te verbeteren of om de holistische behandeling te gebruiken om innerlijke rust te bereiken, regelmatig asanas beoefenen kan je helpen om je doelstellingen te bereiken. Voor de beste resultaten is het belangrijk om flexibele yoga broeken te dragen tijdens de oefening. Gewone sportkleding kan je bewegingsvrijheid beperken, waardoor je niet ten volle kunt profiteren van de alternatieve therapie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *