shutterstock
Hoe Run Je Een Yoga Retraite
mei 30, 2019
Yoga Mula Bandha
Wat is Mula Bandha?
juni 20, 2019

Welke Impact Heeft Yoga Op Jouw Gezondheid?

Welke Impact Heeft Yoga Op Jouw Gezondheid

Impact van yoga op gezondheid

We weten allemaal dat yoga goed is voor onze mentale en fysieke gezondheid. Minstens één keer per week op de yoga mat staan kan een aantal voordelen hebben inclusief verminderde stresslevels, verbeterde fitness en een langere levensduur. In dit artikel kijken we in meer detail naar de impact die yoga kan hebben op onze gezondheid.

Verbeterde flexibiliteit, kracht en postuur

Regelmatig yoga oefenen kan je helpen je spieren te strekken en versterken. Zekere poses, zoals de plank pose, werken in op verschillende spiergroepen voor goede, globale resultaten. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht moet je niet super flexibel zijn om yoga te doen. Het fantastische aan deze boefening is dat iedereen het kan doen. Na enkele weken regelmatig oefenen, zul je het verschil in flexibiliteit, kracht en postuur aanvoelen. Dit is vooral voordelig als je de hele dag aan een bureau zit.

Verbetert fitness

Als je geen fan bent van high-intensity training is yoga een goede manier om je fitness levels te verbeteren. Indien juist gebruikt, kan yoga je fitness op een vredevolle, veilige en holistische manier verbeteren. In plaats van gewichten te gebruiken om kracht op te bouwen, gebruikt yoga het lichaamsgewicht als weerstand. Dat betekent dat je alleen jezelf nodig hebt om te trainen! Deze beoefening combineert cardio, functionele training en krachttraining in één workout die je op je eigen tempo kan doen. Nog beter, je kan oefenen in het comfort van je eigen huis!

Helpt gewicht verliezen

Indien je gewicht hoopt te verliezen, kan een paar keer per week yoga oefenen helpen. Als je snel gewicht wil verliezen, is een dynamische yoga stijl zoals vinyasa flow de beste optie. Deze stijl combineert cardio met traditionele yoga, en zal je hart zeker sneller doen slaan. Een andere goede optie is hot yoga. Hot yoga wordt beoefend in een verwarmde studio om je te laten zweten. Op deze manier verbrand je niet alleen calorieën, maar worden ook gifstoffen uit je lichaam verwijderd.

Indien je een minder intense yoga stijl wilt, is dat ook ok! Je moet geen dynamische of hot yoga beoefenen om gewicht te verliezen. Een traditionele yoga sequentie zal het metabolische systeem activeren en je helpen vet verbranden, wat tot langzaam gewichtverlies kan leiden. Yoga kan ook je hormonen helpen balanceren, wat je lichaansgewicht kan normaliseren.

Verhoogde energie Niveaus

Yoga oefenen, zelfs voor vijf minuten, kan je een boost van energie geven. Met dit in gedachten, beoefenen mensen vaak voor ze naar het werk gaan of zelfs enkele minuten tijdens de lunch pauze. Wanneer je energieniveaus laag zijn, kan asana of bewust ademhalen je verfrist en herladen laten voelen.

Yoga kan ook de energie centra in ons lichaam, de chakras, balanceren. Goede asanas voor extra energie zijn die die de ruggengraat uitrekken, zoals de boompose. Deze houding laat energie door je lichaam vloeien en kan je organen voeden met zuurstofrijk bloed. Poses die de borst openen, zoals de cobrapose, zijn ook goed voor energie niveaus; terwijl we de borst openen, wordt ons lichaam aangemoedigd meer in te ademen.

Welke Impact Heeft Yoga Op Jouw Gezondheid

Stress verminderen

Onderzoek toont aan dat yoga stress levels kan verminderen. Zoveel zelfs, dat veel werkplaatsen yogalessen aanbieden tijdens de lunchpauze om de gezondheid en het welzijn van hun werknemers te verbeteren. Voor de beste resultaten, oefen een yogareeks met drie elementen: postuur, ademhaling en meditatie. Studies tonen aan dat alle drie elementen samen de beste manier vormen om je hartslag variabiliteit te reguleren. Simpelweg, dat betekent dat je hartslag verlaagt, wat het lichaam toelaat op een efficiëntere manier op stress te reageren.

Yoga en gezondheid

Wanneer je gestrest bent, is het soms moeilijker om te slapen. Gelukkig kan dagelijkse yoga slapeloosheid verminderen en zelf voorkomen, wat je toelaat om verfrist en herladen wakker te worden, klaar om de dag te beginnen. Indien je aan slapeloosheid leidt, beoefen restoratieve yoga poses zoals kindhouding. Dit type asana zal het lichaam en verstand klaarmaken voor een goede slaap.

Leert je ademhalen

Correct ademen, of Pranayama, is een essentieel deel van elke yoga beoefening. Yogische ademhalingstechnieken vertragen de ademhaling en moedigen je aan volledig in te ademen van de bodem van je maag tot de top van je longen. Pranayama kan je helpen je meer ontstpannen en gebalanceerd te voelen, wat je toelaat de dag kalm en vol zelfvertrouwen te beginnen. Yogisch ademhalen heeft ook enkele fantastische bijwerkingen zoals een groter teugvolume en grotere longcapaciteit. Eens je geleerd hebt om correct adem te halen, kan je deze technieken gebruiken wanneer je ze nodig hebt. Diep ademen kan je helpen kalm blijven in stresvolle situaties, je concentratie verhogen en zelfs pijn verminderen.

Verbetert je humeur

Dagelijks yoga oefenen kan je geluksgevoel en emotionele kracht verhogen. Volgens een recente studie, kan regelmatig yoga en meditatie boefenen je serotonine niveau beïnvloeden. Dit hormoon wordt vaak ook het ‘gelukshormoon’ genoemd. Deze studie toonde ook dat yoginis die al langer oefenen meer massa hebben in het deel van het brein dat geassocieerd wordt met tevredenheid. Een andere studie toonde dat onze gamma-amynoboterzuur niveaus hoger zijn na het beoefenen van yoga. Hogere GABA niveaus worden geassocieerd met lagere niveaus van depressie en angst. Elke dag enkele minuten yoga oefenen kan een drastisch effect hebben op je mentale gezondheid.

Leert Mindfulness aan

Mindfulness is goed voor je mentale gezondheid. Door yoga, leer je je bewustzijn te verplaatsen naar de gedachten, sensaties en emoties die met een zekere pose komen. Dat bewustzijn, of mindfulness, brengt je brein terug naar het huidige moment. Mindfulness beoefenen kan een aantal langdurige fysieke en psychologische voordelen hebben. Bijna meteen, zul je je kalm en onstpannen voelen met minder stress en angst. Je voelt misschien ook een boost energie, en dat je meer zelfvertrouwen hebt.

Samenvatting

Zoals je weet, kan regelmatig yoga beoefenen je fitness niveau verbeteren, je hartslag reguleren en je een blijere persoon maken. Wanneer gecombineerd, kunnen al deze elementen jaren toevoegen aan je levensduur. Yoga verminderd ook de kans op hartziekten en vermindert het tempo van je ademhaling. Het is interessant om te weten dat deze beiden geassocieerd worden met een langere levensverwachting. Samenvattend, de impact van yoga op je leven is 100% positief. Niet alleen kan dagelijks je yoga top aandoen je mentale gezondheid verbeteren, maar het kan je ook helpen en lang en gelukkig leven te leiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *