Het is nooit te laat om Yoga te leren
Het is nooit te laat om Yoga te leren
november 14, 2019
De Yoga Boom in Westerse Geneeskunde
De Yoga Boom in Westerse Geneeskunde
november 28, 2019

Water en Yoga: Hoe en Wanneer te Hydrateren

Water en Yoga: Hoe en Wanneer te Hydrateren

Zoals met enige vorm van lichaamsbeweging is het belangrijk gehydrateerd te blijven terwijl je yoga oefent. Maar, anders dan bij andere beoefeningen, is het best je waterfles achter te laten terwijl je oefent. Hoewel dit misschien tegen-intuïtief klinkt, heeft water een gamma aan physiologische en energetische effecten op het lichaam die een negatieve impact kunnen hebben op je beoefening. Met dit in gedachten kan je best drinken voor en na elke sessie. Zorg dat je een fles vers water in je yoga tas hebt, zodat je je na de les kan hydrateren. Weten hoe en wanneer je moet hydrateren kan lastig zijn, maar je zal het snel gewoon worden. In dit artikel ontdekken we meer over water en yoga.

Hoeveel Water Moet Je Drinken?

We weten allemaal dat het belangrijk is om genoeg te drinken, maar velen van ons zijn niet zeker hoeveel we moeten drinken. Veel mensen volgen het advies om te drinken wanneer je dorst hebt, maar dit is een teken dat je lichaam al gedehydrateerd is. Tot recentelijk werd aanbevolen om acht glazen water per dag te drinken, maar nu komen de meeste gezondheidsspecialisten overeen dat verschillende mensen verschillende hoeveelheden water nodig hebben. De hoeveelheid water die je lichaam nodig heeft kan afhangen van je lichaamstype, levenswijze, omgeving en zelfs je geslacht. Bijvoorbeeld, mensen die in een warm klimaat wonen gaan meer water nodig hebben dan zij die in een kouder klimaat wonen. Dit is ook waar voor mensen die regelmatig aan lichaamsbeweging doen. Daar het aanbevolen wordt om meer te drinken voor je lichaamsgrootte, hebben mannen vaak meer water nodig dan vrouwen door hun grotere massa. Dit maakt dingen nog verwarrender, daar je dieet ook bijdraagt tot je dagelijkse vloeistof inname. Indien je voedsel eet dat veel water bevat, moet je minder water drinken dan zij die dat niet doen.

Hoewel een gezondheidsexpert je kan aanraden hoeveel je moet drinken, luisteren de meeste mensen liever naar hun lichaam. Indien je duizelig wordt, hoofdpijn krijgt of een droge mond hebt, drink je waarschijnlijk niet genoeg water. Andere tekenen van dehydratatie zijn niet vaak plassen, donkere urine en constipatie. Indien je tekenen van dehydratatie opmerkt, geen paniek! Met tijd zal je gewoon worden aan de hoeveelheid water die je lichaam nodig heeft.

Hoewel het belangrijk is om genoeg te drinken, is het ook mogelijk te over-hydrateren. Wanneer je te veel water drinkt, zal je elektrolyten verliezen door het vake plassen. Daar de elektrolyen nodig zijn om voedsel te verteren, kan overhydratatie leiden tot krampen en diarree. Andere tekens dat je te veel water drinkt zijn vaak plassen, doorzichtige urine en overmatige dorst.

Tips om Water te Drinken

Indien je genoeg water drinkt maar nog altijd dorst hebt, neemt je lichaam het misschien niet goed op. Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit proces te helpen.

Water en Yoga: Hoe en Wanneer te Hydrateren

Indien je lichaam niet genoeg water opneemt, vermijd koud water. Hoewel een koud drankje aanlokkelijk is, kan het moeilijker op te nemen zijn dan lauw water. Vele yogi’s denken aan Agni wanneer ze water drinken – het digestieve vuur dat we nodig hebben om prana door het lichaam te laten vloeien. Koud water is de vijand van Agni, en sommige yogi’s zien koud water als een gif op het spijsverteringsstelsel. Om optimaal gehydrateerd te blijven is het best warm of lauw water te drinken. De warmte stimuleert het digestieve systeem en circulatie, wat het makkelijker maakt voor het lichaam om de vloeistof op te nemen. Veel beoefenaars raden aan een groot glas water te drinken zodra je opstaat. In Sanskrit wordt dit Ushapan genoemd. Voor optimale absorptie kan je best neerzitten en traag sippen.

Water en Yoga

Daar water een gamma aan physiologische en energetische effecten op het lichaam heeft, kan je best vermijden water te drinken terwijl je oefent. In plaats daarvan kun je best de dag beginnen met een groot glas water en doorheel de dag sippen. Indien je gehydrateerd blijft voor de les, is het onwaarschijnlijk dat je water moet drinken tijdens de les. Om gehydrateerd te blijven, wordt aangeraden om ongeveer 250 ml water te drinken voor je les. Vermijd wel, indien mogelijk, net voor de les water te drinken. Het is best om dertig minuten te laten tussen het drinken en oefenen. Bovenop het opgeblazen gevoel, kan te veel water voor je sessie je energie aantasten.

Gedurende intense fysieke activiteiten verwarren we vaak de nood aan water met de nood aan lucht. Hoewel je je misschien dorstig voelt, kan je dit vaak tegengaan met gecontroleerd ademhalen. Voor vele yogi’s is het gevoel van dorst een vaak voorkomende afleiding gedurende asana beoefening. Maar, de onnodige drang om te drinken tegen gaan kan helpen zelf-discipline en kracht op te bouwen. Indien je je dorstig begint te voelen, probeer enkele keren diep te ademen. Indien dit niet helpt, heb je misschien echt wel water nodig. Sip langzaamaan van je water zonder dat het een afleiding wordt. Voor je volgende sessie, vergeet niet minstens dertig minuten op voorhand te drinken om dehydratatie te vermijden.

Samenvatting

Om te vermijden dat het je praktijk belemmert, vergeet niet om water te drinken voor je volgende yoga les. Voor optimale hydratatie, sip een glas warm water ongeveer dertig minuten voor je begint. Veel beoefenaars verwarren de nood aan water met de nood aan lucht. Indien je je dorstig voelt tijdens de sessie, probeer enkele keren diep adem te halen voor je naar je fles reikt. Indien de dorst niet weggaat, neem een slokje van je drankje zonder jezelf of anderen af te leiden. Om je lichaam voldoende zuurstof te laten opnemen, draag een ademende yoga top en een licht paar leggings in de les. Dit houdt je niet alleen koel maar helpt je ook dehydratatie vermijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *