Yoga Mula Bandha
Wat is Mula Bandha?
juni 20, 2019
De Vijf Tibetaanse Rites en Hun Voordelen
De Vijf Tibetaanse Rites en Hun Voordelen
juni 27, 2019

Wat is Hakini Mudra?

Yoga Hakini Mudra

De Hakini Mudra is een yoga gebaar waarbij je de toppen van je linkerhand samenbrengt met die van je rechterhand. Deze mudra, genaamd naar de god Hakini, zou je denkvermogen en je concentratie boosten. Vele yogi’s geloven dat dit gebaar gelinkt is aan het Derde-Oog Chakra, het energiepunt waar je intuïtie en inbeelding liggen. Als je geïnteresseerd bent in de Hakini Mudra, doe dan je yoga hoodie aan en lees verder.

Wat zijn Mudras?

Een mudra kun je het best beschrijven als een symbolisch gebaar dat gevormd wordt met de handen. Hoewel de mudras eerst gebruikt werden in Boeddhisme en Hindoeïsme, worden ze nu ook in yoga gebruikt. In de praktiserende religies werkt het spirituele gebaar als een “energieke deal van authenticiteit”. Vandaag gebruiken yogi’s een wijd gamma aan mudras, elk met hun eigen voordelen. De meeste mudras worden uitgevoerd met handen en vingers, soms in combinatie met de polsen, schouders en ellebogen. Er zijn echter wel enkele bewegingen die het hele lichaam gebruiken. De meest bekende mudras zijn die die in dansen, ceremonies, standbeelden en schilder iconografie gebruikt worden om Boeddha voor te stellen. In yoga en andere spirituele praktijken, worden de gebaren al honderden jaren gebruikt om te helpen genezen en/of te mediteren.

In yoga worden de mudras vaak uitgevoerd samen met pranayama. Normaal gezien worden ze in een zittende positie uitgevoerd, zoals de Sukhasana, Padmasana of Vajrasana Pose. Wanneer deze correct gebruikt worden, stimuleren de gebaren de verschillende delen van het lichaam om de stroom van energie te beïnvloeden. Fungerend als “sloten”, voeren mudras energie door het lichaam naar het brein. Door de vingers aan te raken, uit te strekken, te buigen en te kruisen kunnen we de verbinding tussen lichaam en geest manipuleren en verschillende delen van het lichaam genezen.

Betekenis van Hakini Mudra

In dit artikel concentreren we ons op Hakini Mudra. Dit gebaar is genaamd naar de god Hakini en wordt gebruikt om denken, focus en concentratie te verbeteren. De mudra wordt geassocieerd met het Derde-Oog Chakra, het energiepunt waar je inbeelding en instinct liggen.

Hoe Voer je Hakini Mudra uit

De Hakini Mudra kan waar en wanneer dan ook worden uitgevoerd. Daar het gebaar relatief simpel is, kunnen yogi’s van alle niveaus de kracht aanspreken. Hieronder leggen we uit hoe je de Hakini Mudra uitvoert. Neem om te beginnen plaats op een comfortabele stoel of yoga mat. Breng je handen voor je borst en plaats je handpalmen tegenover elkaar, zonder ze aan te raken. Verplaats de vingertoppen van je rechterhand naar de vingertoppen van je linkerhand tot ze elkaar aanraken. Terwijl je inademt, kijk boven je uit en plaats je tong tegen je gehemelte. Terwijl je uitademt, laat je tong ontspannen. Je gebruikt de Hakini Mudra. Herhaal deze stappen gedurende enkele minuten, of hoe lang het goed voelt voor jou. De mudra kan op elk moment van de dag gebruikt worden en kan behulpzaam zijn als je iets bent vergeten en je het je wil herinneren. Daar de mudra denkvermogen versterkt, kan dit ook gebruikt worden vóór een examen of en belangrijke vergadering om je focus te hervinden.

Yoga Hakini Mudra

Voordelen van Hakini Mudra

Hakini Mudra heeft een wijd gamma voordelen zoals verbeterd denkvermogen en verhoogde concentratie. Wanneer deze juist gebruikt wordt, kan het gebaar een gevoel van kalmte creëren dat het brein opent voor klarer denken. Gebruikt in samenspeling met pranayama verdiept de mudra je ademhaling en brengt deze meer zuurstof naar het brein. Met dit in gedachten is de mudra zeker goed voor universiteitsstudenten. Wanneer ze gebruikt worden voor een lezing, zouden studenten zich beter moeten kunnen concentreren, voor langere duur. Samen met het verbeteren van denkkracht, steunt de Hakini Mudra de coördinatie tussen de linker- en rechterhelft van het brein. Daarbovenop, wekt het gebaar kalmte op, versterkt het klaar denken en moedigt beslissende actie aan. Het verdiept ook je ademhaling zodat meer zuurstof je brein bereikt.

Hakini Mudra in gebruik

De Hakini Mudra wordt in meditatie gebruikt om de hersenhelften te balanceren. Gelukkig kunnen de linker- en rechterhelft van het brein in enkele minuten gebalanceerd worden. De linkerkant van het brein wordt grotendeels gelinkt aan logisch denken terwijl de rechterkant gelinkt is aan creativiteit. Hakini Mudra kan ook gebruikt worden om de kracht van beide kanten te verenigen en ze in harmonie te laten samenwerken.

Zoals eerder vermeld, is Hakini vernoemd naar een god in de Hindu cultuur. Daar de mudra is geassocieerd met de voorhoofd chakra, beschouwen velen Hakini als de god van het Derde Oog. Interessant genoeg heeft Hakini Mudra bewijs om de praktijk te steunen. Door de jaren heen hebben onderzoekers de mudra bestudeerd en de samenwerking tussen de linker- en rechterhelften van het brein onderschreven.

Vandaag wordt de mudra vaak gebruikt in geheugen training en management cursussen. Indien regelmatig gebruikt, kan deze oefening de rechterhelft van het brein, waar herinneringen zich bevinden, ontsluiten. De mudra zet ook aan tot klarer denken aan door dieper ademhalen aan te moedigen.

Hoe lang beoefen je best?

Voor de beste resultaten, beoefen je best Hakini Mudra gedurende 45 minuten per dag. Als dit niet mogelijk is, probeer het op te breken in 3 tijdsblokken van 15 minuten. Indien je een sessie mist moet je niet panikeren. Kom terug naar de Mudra wanneer het je het beste past. Naargelang je meer ervaring opdoet, zul je de resultaten van Hakini Mudra al na enkele minuten zien.

Samenvatting

Of je een nieuwe of ervaren yogi bent, Hakini Mudra beoefenen kan je brainpower verbeteren. Als mudras nog nieuw voor je zijn, kunnen yoga sieraden je mogelijk helpen. Ze helpen je om je brein te stillen en moedigen focus aan, vooral als je de ruimte vult met een geurige kaars en ontspannende soundtrack. Als je aanvankelijk wat moeite hebt met deze mudra, maak je geen zorgen. Met regelmatig oefenen, duurt het niet lang voor je de voordelen van het gebaar zult voelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *