Yoga Hakini Mudra
Wat is Hakini Mudra?
juni 20, 2019
Yoga Poses om te Helpen bij Lordose
Yoga Poses om te Helpen bij Lordose
juli 5, 2019

De Vijf Tibetaanse Rites en Hun Voordelen

De Vijf Tibetaanse Rites en Hun Voordelen

De Tibetaanse Rites zijn vijf simpele kriyas. Deze worden het best uitgelegd als bewegingen door twee of meer houdingen. Kriyas kunnen in slechts enkele minuten beoefend worden en helpen je een lang en gelukkig leven te leiden. In moderne yoga, worden de vijf sets van bewegingen beschouwd als een vinyasa flow. Vinyasa kan je het best beschrijven als twee of meer poses, uitgevoerd met een transitie. De transitie verandert de poses vaak in een soort dans of een beweging die doet denken aan tai-chi. De Vijf Tibetaanse Rites samen oefenen duurt minder dan 20 minuten, dus handig om even snel op de yoga mat te springen en ze aan je dagelijkse routine toe te voegen. In dit artikel kijken we in meer detail naar de 5 Tibetaanse Rites en hun voordelen.

Waar zijn ze onstaan?

Vandaag worden de Tibetaanse Rites vaak de Fontein der Jeugd oefeningen genoemd. Dit is omdat deze oefeningen je jeugdig en gezond helpen houden terwijl je veroudert. Deze oefeningen zijn mogelijk meer dan 2500 jaar oud en worden al meer dan eeuwen gebruikt door Tibetaanse monniken en yogis. Ontstaan in het westen, werden de Rites voor het eerst gepubliceerd in 1939 in het boek “The Eye of Revelation”. De auteur, Peter Kelder, beweert dat hij de Rites leerde van een Britse legerkolonel op rust die verhalen deelde over het leven in een Tibetaanse Tempel en de leer van de monniken zelf.

In het boek beschrijft de Britse legerofficier zijn reis in Tibet, waar hij de ritmische bewegingen leerde van monniken, ook bekend als Lamas. De bewegingen hielpen de Lamas om een lang, gezond en energiek leven te leiden. Hoewel de rites al 2500 jaar gebruikt werden, werden ze pas naar het Westen gebracht na WO I. In recente tijden, is er een vernieuwde interesse in de Rites ontstaan met vele yoga gurus, tv-shows en gezondheidsgerelateerde boeken die over hun voordelen praten.

De 5 Tibetaanse Rites

Rite 1: Tibetaanse Spin

Om de eerste Rite te beoefenen, sta rechtop met je armen uitgestrekt, handpalmen naar beneden. Lift vervolgens je wijsvinger op en kijk er naar terwijl je spint. Dit helpt potentiële duizeligheid tegengaan. Eens in positie, spin rustig aan in welke richting het best aanvoelt voor je. Voor de beste resultaten, spin 21 keer. Als je duizelig wordt kun je op elk moment stoppen op een oneven aantal rotaties.

Rite 2: Liggende houding naar Opwaartse Stafhouding

Om Rite 2 te beoefenen, lig neer op je rug met je handpalmen op de vloer. Helf je hoofd op en plaats je kin tegen je borst. Terwijl je je hoofd opheft, hef je benen verticaal terwijl je je knieën recht houdt, je voeten gebogen. Als laatste stap, verlaag je benen en leg je hoofd terug neer op de mat. Doe deze oefening tot 21 keer en hou je ademhaling op hetzelfde tempo als je bewegingen.

Rite 3: Konijnhouding naar Kameelhouding

Om Rite 3 te beoefenen, begin knielend op de mat met je tenen onder je en je hoofd naar je tenen toe. Vervolgens, krom je rug en trek je navel in naar je ruggengraat. Nu zou je in de konijnhouding moeten zijn. Hef langzaam je borst op en verleng je nek terwijl je je buikspieren gebruikt om je lichaam omhoog te halen. Plaats je handpalmen op je bips en plaats er wat druk op om je eraan te herinneren door je ruggengraat te strekken. Verlaag je hoofd terwijl je je houding opent met je buik, borstkas en quadriceps. Nu zou je in de kameelhouding moeten zijn. Adem diep in en hef je omhoog met je borstkas terwijl je teruggaat naar een staande houding. Voor de beste resultaten, doe deze oefening ongeveer 21 keer.

De Vijf Tibetaanse Rites en Hun Voordelen

Rite 4: Staf-tafel oefening

Om de vierde rite uit te oefenen, begin zittend met je benen voor je uitgestrekt met je voeten op heupbreedte. Je palmen zet je op de mat met je vingers naar je voeten toe. Breng je kin naar je borstkas toe, verlaag je hoofd en lift je lichaam op zodat je knieën gebogen zijn terwijl je armen recht blijven. Op dit punt, zou je op een omgekeerde tafel moeten lijken. Als dit ongemakkelijk aanvoet, kan je naar een opwaartse plank bewegen wat je knieën recht houdt terwijl je het midden van je lichaam omhoog heft in een omgekeerde push up. Een andere modificatie is om naar de Brughouding over te gaan. Doe deze beweging 21 keer of eindig op een ander oneven aantal.

Rite 5: Omlaagkijkende hond naar omhoogkijkende hond

Om Rite 5 uit te oefenen beweeg je tussen twee standaard yoga houdingen – omhoogkijkende hond en omlaagkijkende hond. Als je niet bekend bent met deze poses, begin in buiklig op de mat met je handen onder je schouders. Hou je tenen recht, strek je armen en hef je bovenlichaam van de mat. Terwijl je dit doet, buig je je rug en kantel je je hoofd naar achteren om naar het plafond te kijken. Van hieruit, gebruik de kracht in je armen om de lift uit omhoogkijkende hond te vervolledigen. Span je buikspieren aan en laat deze je heupen en onderrug naar het plafond toe dragen. Gebruik als laatste de beweging van je quadriceps om de rol naar je tenen over te brengen zodat je voeten plat op de grond komen te staan. Je armen en benen zouden nu recht moeten zijn, zodat je een V-vormige houding aanneemt. Voor de beste resultaten, doe deze oefening ongeveer 21 keer.

De Voordelen van de 5 Tibetaanse Rites

De 5 Tibetaanse Rites hebben naar verluid vele voordelen. Enkele van deze zijn: het lichaam detoxen, slapeloosheid verminderen, het geheugen verbeteren, het verouderingsproces omkeren, de chakra’s balanceren, pijn in gewrichten en artritis verlichten, meer kracht en coördinatie en betere gezondheid en mentaal welzijn. Volgens yoga guru en auteur Chris Kilham, kunnen zij die de tijd maken om de Rites te beoefenen er enorme potentiële waarde in vinden.

Samenvatting

Of je nu een ervaren yogi bent of nog maar net begint, doe je yoga top aan en oefen de Rites dagelijks om van de voordelen te genieten. Indien juist beoefend, brengen de 5 Tibetaanse Rites grote veranderingen in het lichaam en de geest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *