Yoga winter
De voordelen van winteryoga
oktober 3, 2018
Yoga family
Yoga met familie
oktober 18, 2018

Spieren stretchen met yoga

Yoga Stretching

Het lijdt geen twijfel dat stretchen waarschijnlijk een van de beste oefeningen is om je lichaam in topconditie te houden. Blessures kan je best vermijden door je spieren goed te stretchen na een intense workout. Een korte, stevige stretch doet vaak wonderen. Iedereen weet dat spieren snel stijf worden nadat je flink getraind hebt. Een lichte cooldown in de juiste yoga kleding is daarom geen overbodige luxe.

Als je net zoals vele anderen niet goed op de hoogte bent van welke methode nu het meest geschikt om voor de beste afkoeling te zorgen, zoek dan niet verder: yoga is de ideale manier om je spieren te ontspannen. Je zult blij zijn dat we speciaal voor jou enkele geweldige, eenvoudige oefeningen hebben uitgezocht die echt kunnen helpen tegen die pijnlijke stijve spieren. Ideaal dus om te doen na elke workout. In dit artikel bespreken we op welke manier precies yoga helpt om de spieren te stretchen en we geven je ook een paar specifieke yoga poses die zich op de belangrijkste delen van je lichaam richten.

Yoga stretchoefeningen

Yoga is een uitstekende manier om je ganse lichaam te stretchen en je spieren soepel en warm te maken. Yoga is momenteel enorm populair. Overal in de straten van Londen zie je mensen in een funky yogabroek die op weg zijn naar een yogastudio. Yoga helpt ons om kracht en flexibiliteit op te bouwen. Het heeft ongelooflijke effecten op ons fysieke en mentale welzijn, en het is daarom niet verwonderlijk dat er zoveel mensen aan yoga doen. Dankzij yoga bouw je weerstand op tegen stijve spieren na een intense training. En hiermee help je ook de pijn verminderen die stijve spieren met zich meebrengen.

Het principe van yoga is zeer simpel: een beweging aan een ademhaling koppelen. Stretchen is nog nooit zo eenvoudig als één ademteug geweest. Hoewel het aangeraden wordt om een yogales bij te wonen, kan de yoga, althans voor de eerste paar sessies, worden beoefend in het comfort van je eigen huis, indien je dat wenst. De poses en bewegingen van een gecertificeerd instructeur nadoen in een studio of via een DVD, kan je inzicht verschaffen in verschillende poses. Het grote aantal yoga poses betekent dat er een techniek is die specifiek is ontworpen om elke individuele spiergroep uit te rekken. Je begint kalmer te ademen van zodra je je ritme hebt gevonden, en dit verbetert de stretch nog meer en biedt de spieren vers, zuurstofrijk bloed. Veel soorten yoga kunnen het beste worden beoefend in een warme kamer, met enkele oefeningen zoals Bikram Yoga, die gedaan worden bij een optimale temperatuur van bijna 100 graden. De warmte van de kamer verhoogt de bloedcirculatie naar de spieren, waardoor het risico op verwonding wordt verminderd, en waardoor een diepere stretch kan worden verkregen.

Waarom zou je je spieren willen stretchen?

In de tijd van vandaag zijn er veel redenen waarom je hun spieren zou willen strekken. Hieronder onderzoeken we slechts een paar van hen:

Letsel voorkomen

Een van de meest populaire en bekendste redenen om de spieren te stretchen is om letsel te voorkomen. Als je vergeet om de spieren te strekken na een training kan dit leiden tot pijn en problemen over het hele lichaam; variërend van kleine probleempjes zoals te strakke hamstrings tot een intensere pijn die het dagelijks leven verstoort. Stretchen voorafgaand aan elke training is eveneens belangrijk. Want als je aan sport doet met stijve spieren kan dat risico’s geven op ernstige verwondingen, zoals tendinitis, verrekkingen, verstuikingen en zelfs langdurige rugklachten. Het uitrekken van de spieren voor en na de training zorgt ervoor dat de spieren en zacht en soepel blijven, waardoor het risico op verwonding wordt geminimaliseerd.

Helpt de flexibiliteit te verbeteren

Een betere bewegingsvrijheid, wendbaarheid en flexibiliteit zijn allemaal dingen die kunnen voortvloeien uit frequente stretchoefeningen en natuurlijk ook een losse yoga broek. Door elke dag slechts een paar minuten aan yoga te doen, krijgen de spieren de kans om overspoeld te worden met vers, zuurstofrijk bloed, en worden ze bij elke sessie wat flexibeler. Op zijn beurt kan een betere flexibiliteit je prestaties verbeteren tijdens fysieke activiteiten, je risico op letsel verminderen en je er zelfs jonger laten uitzien.

Is geweldig voor lichaam en geest

Het zijn niet alleen de spieren die van de voordelen van goede stretch profiteren. Door slechts 10 minuten per dag te stretchen kan je je geest tot rust brengen. Je geeft je lichaam de kans op zich te herbronnen met yoga of pilates. Alle spanningen zullen verdwijnen zowel psychisch als mentaal. Terwijl we stretchen, komen er gifstoffen vrij uit de spieren die het lichaam verlaten via onze zweetklieren; vers, zuurstofrijk bloed wordt vervolgens naar alle delen van het lichaam gepompt, waardoor we ons gezond, opgeladen en klaar voelen.

Yoga Stretching

Yoga-oefeningen om specifieke spieren te stretchen

Neerwaartse hond

Deze bekende houding staat bekend om je rug, nek, borst en heupen losser te maken, en biedt ook een stretch die door je kuiten gaat als je je hielen langzaam in de vloer duwt.

Hoe? Ga op handen en voeten staan en zorg ervoor dat je handen direct onder je schouders komen. Til je billen op in de richting van het plafond, verleng de wervelkolom en zorg ervoor dat je je knieën niet beweegt. Duw vervolgens de hielen zo ver mogelijk naar de grond, zonder ze te forceren. Houd je onderkant hoog, beweeg je hoofd naar de vloer en laat het losjes hangen. Je bent nu in de neerwaartse hond positie. Blijf een paar minuten in deze houding en neem een paar keer diep en lang adem.

Kindhouding

Kindhouding zorgt voor de ultieme stretch langsheen de hele rug, heupen en dijen. Ideaal dus om rugpijn tegen te gaan.

Hoe? Ga op handen en voeten staan en duw je heupen in de richting van je hielen. Je maag zou nu op je dijen moeten rusten, en je kan je voorhoofd naar de grond brengen. Ten slotte, strek je je armen voor je uit om de stretch in je rug te voelen. Je bent nu in kindhouding.

Benen tegen de muur

Benen tegen de muur of Viparita Karani zoals het algemeen bekend is, rekt zachtjes de hamstrings uit, zodat je een betere bloeddoorstroming in je benen en voeten hebt.

Hoe? Deze eenvoudige houding is echt zo eenvoudig als het klinkt. Om te beginnen moet je ervoor zorgen dat je tegenover een muur zit. Ga op je rug op de yogamat liggen en breng langzaam je knieën tegen je borstkas. Strek vervolgens je benen naar het plafond, plaats ze tegen de muur en zorg ervoor dat je achterwerk de muur raakt. Je bevindt je nu in de benen-tegen-de-muur-pose. Probeer voor een extra stretch je armen over je hoofd uit te strekken door ze plat op de grond te leggen.

Of je nu wilt stretchen om je algemene gezondheids- en fitnessniveau te verbeteren, of je beschouwd het als een hulpmiddel voor rugpijn, gewrichtsproblemen of andere bestaande blessures, yoga stretchoefeningen zijn de perfecte manier om je optimaal te voelen in lichaam en geest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *