Yoga Poses om Je Gewrichten te Versterken
Yoga Poses om Je Gewrichten te Versterken
september 26, 2019
Hoe Yoga Je Sterker Maakt
Hoe Yoga Je Sterker Maakt
oktober 10, 2019

Lachyoga: Kan Je Je Stress Weglachen?

Lachyoga: Kan Je Je Stress Weglachen?

Lachyoga gebruikt geforceerd en natuurlijk lachen als lichaamsbeweging. Zoals de meeste vormen van yoga, komt Lachyoga van Indië, en kwam eerst voor in de 1990s. Hoewel Lachyoga erg modern is, is het idee om lachen te gebruiken om het lichaam en verstand te genezen al decennia oud. Lachyoga versimpelt deze eerdere leringen en is nu de meest populaire en toegankelijke manier om deze kunst te beoefenen. Niet lang nadat de lering opgericht werd, kwamen gemeenschappelijke lachclubs op over de hele wereld. Niet zoals gewoonlijke yoga, vereist Lachyoga weinig tot geen voorkennis. Ons lichaam weet hoe we een lach kunnen forceren, hoe we ons ook voelen binnenin. Beoefenaars kunnen van deze praktijk genieten zonder een goed gevoel voor humor, of goede moppen te kennen, of zelfs zonder zich gelukkig te voelen. Lachyoga focust zich op een lichaam-verstand aanpak, zodat studenten aangemoedigd worden een lach te forceren in plaats van deze natuurlijk te laten komen. Vaak denken mensen aan Lachyoga als manier om hun geluksgevoel te vergroten, en hoewel dit tot op zekere hoogte waar is, heeft de praktijk een gamma aan andere gezondheidsvoordelen. Bijvoorbeeld, langdurig lachen kan het immuunsysteem versterken, zuurstofniveaus verhogen en bloedsomloop verbeteren. In dit artikel kijken we in meer detail naar Lachyoga. Indien je deze praktijk zelf wil uitproberen, vergeet geen comfortabele yoga kleding aan te schaffen. Een luchtige outfit is niet alleen comfortabel maar laat het lichaam ook toe genoeg zuurstof op te nemen doorheen je beoefening.

Geschiedenis en Origine

Lachyoga stamt waarschijnlijk af van de studies van Dr Madan Kataria, een familiedokter gevestigd in Indië. In 1995 schreef Kataria een artikel getiteld ‘Laughter – the best medicine’. Terwijl Kataria onderzoek deed voor dit artikel, vond hij een aantal studies die de voordelen van gelach voor geneeskundige doeleinden bewezen. Een van de meest interessante studies werd uitgevoerd door de Amerikaanse journalist, Norma Cousins. In 1964, werd Cousins verteld dat hij nog maar zes maanden zou leven nadat hij gediagnosticeerd werd met een degeneratieve ziekte. Als door een mirakel, genas de journalist volledig door gelach als zijn hoofdmedicijn te gebruiken.

Van de bevindingen van zijn onderzoek, wist Dr Kataria dat lachtherapie gebruikt zou kunnen worden om het publiek ten goede te komen. Enkele dagen later besloot Kataria een ‘lachclub’ op te richten in zijn lokale park, waar het publiek grappen en anekdotes kon delen. De eerste dag alleen al kon hij vier vreemden overtuigen met hem mee te lachen. Binnen de week groeide deze kleine groep met meer dan 50 leden. Maar na enkele weken raakte de voorraad van goede grappen op. Deelnemers begonnen de sessies te verlaten, daar ze niet wilden luisteren of deelnemen aan het vertellen van te vaak gebruikte grappen. Liever dan de club op te geven, besloot Kataria een andere kant op te gaan en het idee van grappen op te geven. Uit zijn experiment, leerde hij dat zelfs als er maar één persoon lachte met een oude mop dat vaak genoeg was om de hele groep aan het lachen te maken. Met dit in gedachten besloot hij de overblijvende leden van zijn club aan te moedigen om te lachen ‘zonder reden’. Het duurde niet lang voor het ledenaantal van de groep weer begon te klimmen. Leden begonnen hun eigen lachoefeningen te ontwerpen, vaak bestonden deze uit een gewone taak terwijl ze mee lachten. Dr Kataria’s echtgenote, Madhuri Kataria, was een Hatha Yoga instructeur. Toen Kataria’s lachclubs populair begonnen te worden, suggereerde zij dat hij ademhalingsoefeningen zou toevoegen om de gezondheidsvoordelen te vergroten.

Lachyoga: Kan Je Je Stress Weglachen?

Deze praktijk werd populairder nadat een lokale journalist een van de lachclubs voorbij liep. Geïntrigeerd door het concept van een grote groep volwassenen die zich als kinderen gedroegen, besloot hij een artikel te schrijven voor zijn lokale krant. Het duurde niet lang voor mensen over het hele land begonnen mee te doen aan Kataria’s lachclubs, met veel beoefenaars die advies zochten om hun eigen groep op te richten.

Hoe Lachyoga Beoefenen

Lachyoga lessen kan je over de hele wereld vinden. Normaal gezien begint een les met de instructeur die even praat over lachen. Daarna warmen de beoefenaars zich op met enkele eenvoudige oefening zoals rekken, klappen en zingen. Oogcontact en lichaamsbeweging worden gebruikt om je inhibities te verlagen en je speelsheid aan te moedigen. Na de fysieke opwarming, worden diepe ademhalingsoefeningen gebruikt om de longen voor te bereiden op gelach. Eens de student er klaar voor is, beginnen de lachspellen. De instructeur zal een aantal lachspellen klaar hebben maar studenten worden aangemoedigd hun eigen lachspellen te creëren, indien ze willen. Als opwarming beginnen Lachyoga sessies vaak met enkele minuten meditatie.
Doorheen de sessie worden beoefenaars aangeraden om vanuit het diafragma te lachen. Hoewel elke soort lach positief is, wordt lachen vanuit het diafragma als het meest voordelig gezien.

Voordelen

Om de beste resultaten te halen uit Lachyoga, is het belangrijk om langdurig te lachen. Lachen gedurende twintig minuten is typisch lang genoeg. De positieve resultaten van deze beoefening zijn eindeloos. Lagere bloeddruk, hogere zuurstofopname, en betere bloedsomloop zijn maar enkele van de meest populaire voordelen. Daarbovenop kan Lachyoga je energielevels verhogen, stress en angststoornissen verbeteren en je zelf helpen beter te concentreren in het dagdagelijkse leven.

Samenvatting

Of je nu een ervaren beoefenaar of een complete beginner bent, lachyoga beoefenen kan bevorderlijk zijn voor je mentale en fysieke gezondheid. Een lokale yogales bezoeken kan een ook een hele goede manier zijn om gelijkgestemde mensen met gelijkaardige doelen te vinden. Voor je een lokale les bezoekt, is het de moeite waard om wat hoogwaardige yogakleding aan te schaffen. Met een persoonlijke mat aankomen zal je toelaten zo snel mogelijk te beginnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *