Yoga limbs
Wat is het achtvoudige pad van yoga?
februari 20, 2019
Yoga shake up
Hoe zorg je voor wat afwisseling in je yogapraktijk
maart 6, 2019

Hoe yoga thuis doen?

Yoga at home

Hoewel een wekelijkse yogales veel voordelen heeft, is het soms gewoon niet praktisch. Misschien ben je een drukke werkende moeder, of kun je gewoon geen les vinden die bij je schema past. Als dit vertrouwd klinkt, is dit artikel voor jou. Gelukkig is het mogelijk om yoga te beoefenen vanuit je eigen huis. Voordat je aan de slag gaat, is het belangrijk om de juiste uitrusting te hebben. Een goede kwaliteit yoga broeken zorgt er niet alleen voor dat je er goed uitziet, maar zorgt er ook voor dat je zonder beperkingen kunt bewegen. In dit artikel gaan we dieper in op hoe je thuis yoga kunt doen.

Creëer een comfortabele ruimte

Als je van plan bent om thuis yoga te beoefenen, is het eerste wat je moet doen een comfortabele ruimte te creëren. Als je een extra ruimte hebt die je kunt gebruiken voor je praktijk, geweldig! Het ontrollen van je yogamat zal je aanmoedigen om het vaker te gebruiken.

De meesten van ons hebben echter niet de mogelijkheid om een hele ruimte aan yoga te wijden. Als je in deze categorie valt, raak dan niet in paniek! Je kunt gewoon werken met wat je nodig hebt om een uitnodigende ruimte te creëren. We raden je aan om een plek te vinden die rustig en vredig is, met zoveel mogelijk ruimte om je heen. Het plaatsen van je mat in de buurt van een muur kan een voordeel zijn, omdat de muur gebruikt kan worden als steun bij bepaalde asana’s. Om een ontspannen sfeer te creëren, probeer de ruimte te vullen met gezellige dekens en een geurkaars of wierookstokje.

Dingen zoals dekens zijn slechts optionele extra’s en zijn geenszins een noodzaak voor de praktijk. Op voorwaarde dat je genoeg ruimte om je heen hebt zonder het risico te lopen dat je tegen meubels aanloopt, kun je overal yoga beoefenen!

Koop yoga accessoires

Zorg ervoor dat je je yoga accessoires bij de hand hebt voordat je begint met je thuisoefeningen. Als je budget beperkt is, kun je aan de slag met een antislipmat. Hoewel er veel goedkope matten zijn, is het de moeite waard om wat meer te betalen voor een beter kwaliteitsproduct. Op deze manier kan je er zeker van zijn dat de mat aan je behoeften voldoet en lang meegaat. Als je het budget hebt, zijn blokken een geweldige aanvulling op je collectie. Deze kunnen echter vervangen worden door boeken of andere huishoudelijke voorwerpen indien nodig. Als je het je kunt veroorloven om een bolster op te halen, geweldig! Zo niet, dan kan je een stapel kussens of dekens meenemen. Hoewel yoga accessoires geen noodzaak zijn, maken ze je praktijk makkelijker, veiliger en voordeliger als je ze op de juiste manier gebruikt.

Letsel voorkomen

Hoewel de praktijk thuis veel voordelen heeft, is het niet hebben van een instructeur zeker een nadeel. Tijdens een yogales kan de docent je vorm in de gaten houden en je helpen blessures te voorkomen. Wanneer je thuis oefent, heb je deze luxe niet. Met dit in gedachten is het essentieel om stappen te ondernemen om blessures te voorkomen. Als je op de yoga mat ligt, let dan op je eigen begrenzingen en houd rekening met je lichaam. Sommige gebieden zijn kwetsbaarder dan andere, zoals de heupen, knieën, nek en wervelkolom. Een beetje ongemak is te verwachten, maar pijn niet. Als je pijn voelt, moet je deze onmiddellijk verzachten, aanpassen of uit de houding komen.

Yoga at home

Om blessures te voorkomen, moet je je spieren opwarmen voordat je begint, vooral als je meer geavanceerde houdingen gebruikt. Tijdens complexe asana’s moet je rekening houden met je lichaam en uit de houding komen als het pijnlijk wordt. Een ander moment om in gedachten te houden is de overgang tussen houdingen. Houd gedurende deze tijd je lichaamshouding goed in de gaten om spanningen of verstuikingen te voorkomen.

Kies je stijl

Dus je hebt de beslissing genomen om thuis yoga te doen, maar welke stijl ga je gebruiken? Om de juiste stijl voor jou te vinden, moet je nadenken over wat je wilt bereiken. Als je hoopt om gewicht te verliezen, kan een dynamische stijl zoals Vinyasa Flow ideaal zijn. Als je hoopt om je geest te kalmeren voor het slapen gaan, zul je beter af zijn met een herstellende sequentie.
Als je al eerder studiosessies hebt bijgewoond, moet je een goed idee hebben van wat je aan het doen bent. Zo niet, dan kan het nuttig zijn om een online les te proberen. Op deze manier heb je begeleiding bij het oefenen van je gekozen stijl. Voordat je je inschrijft, doe je onderzoek en beslis je welke les het beste bij jou past.

Eindig met Savasana

Bijna elke studiosessie zal eindigen met Savasana. Thuis oefenen mag niet anders zijn. Ook wel bekend als Lijkpostie, Savasana geeft het lichaam de tijd om te ontspannen na de training. Het zenuwstelsel heeft tijd nodig om de voordelen van de beoefening te absorberen en Savasana is de perfecte manier om dit te bereiken.

Regelmatig oefenen

Om het meeste uit de thuispraktijk te halen, is het belangrijk om het regelmatig te doen. Voordat je aan de slag gaat, stel je een basisschema op waar je je aan kunt houden. Afhankelijk van hoeveel tijd je hebt, probeer je één tot drie keer per week te oefenen. Als je voldoende tijd hebt, is de dagelijkse praktijk ook geweldig. Als je op enig moment je rooster moet veranderen, wees dan niet bang om dat te doen. Evenzo, als je een training moet overslaan, moet je je geen zorgen maken. Zolang je regelmatig oefent, zul je nog steeds resultaten zien!

Veel plezier!

Het belangrijkste aan yoga is dat je ervan geniet. Hoewel het een heleboel voordelen met zich meebrengt, zul je nooit gemotiveerd zijn om te oefenen als het niet leuk is. In plaats van een karwei aan het einde van een lange dag, zou het iets moeten zijn waar je naar uitkijkt. Als dit niet zo voelt, probeer dan een paar verschillende stijlen totdat je er een vindt die bij je past.

Samenvatting

Of je nu een ervaren yogi bent of net begint, in dit artikel leer je hoe je thuis yoga kunt doen. Om het meeste uit je praktijk te halen, is het essentieel om de juiste kleding te hebben. Voor de beste resultaten, draag altijd een lichte yoga top zodat het lichaam zich kan ontspannen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *