Site pictogram Ana Heart

Wat zijn de 5 Koshas?

Restorative yoga

De Koshas zijn energielagen die het lichaam bedekken van de buitenste laag huid tot het diepe spirituele centrum. Geëngageerd op of af de yoga mat, geven de Koshas een raamwerk om ons zelf te conceptualiseren. Gelijkaardig aan het chakra systeem, heeft elke Kosha laag een eigen fysiologische functie en psychologie. Sommige yogis geloven dat de Kosha lagen chakra psychologie weerspiegelen. Als je je afvraagt wat de Kosha lagen zijn en hoe ze met jouw lichaam werken, heb je geluk! In dit artikel kijken we in meer detail naar de 5 Kosha’s.

Wat zijn de 5 Koshas?

1. Annamaya – Fysieke Lichaam

De eerste Kosha is Annamaya. Dit is de buitenste laag en bevat elk deel van het fysieke lichaam, inclusief de organen, spieren, beenderen en huid. In Sanskrit betekent Anna “fysieke materie” of “eten” en Maya “gemaakt uit”. In de meeste gevallen is Annamaya de Kosha waar we het meest bekend mee zijn.

2. Pranamaya – Energie Lichaam

De tweede Kosha is Pranamaya. Deze laag is bedekt door de fysieke laag en stelt het energetische lichaam voor. De Kosha is gemaakt van het lichaam’s levenskrachtenergie, gekend als chi in yoga en traditionele Chinese Geneeskunde.

Pranamaya is de kracht in elk orgaan, cel, atoom en lichaamssysteem en coordineert elke physiologische beweging en activiteit inclusief het elimineren van afvalstoffen en het pompen van het hart. Wanneer er opbstructies zijn in dit lichaam, heeft dit impact op de functie van het lichaam in het algemeen. Daarbovenop, de subtiele energie van dit lichaam heeft invloed op de volgende laag – de gemoedstoestand. Pranamaya is ook gerelateerd aan de ademhaling, met elke inademing ontvang je prana. Als je ademhaling oppervlakkig en random is, wordt je prana onberekenbaar. Als dit gebeurt, wordt het verstand geïrriteerd en de interne systemen worden onregelmatig. Wanneer de ademhaling vlot is, wordt prana stabieler en het verstand wordt kalmer. Daaruit vloeit dat de andere systemen van het lichaaam optimaal functioneren. Als je geïnteresseerd bent in werken met dit lichaam, kunnen yogische ademhalingsoefeningen helpen de prana in je lichaam te verhogen en reguleren.

3. Mentale Lichaam

De derde laag is de Manamaya Kosha. In Sanskrit betekent Manomaya “denkprocessen” of “verstand”. Gekend als het mentale lichaam, bestuurt deze laag het verstand, de emoties en het zenuwstelsel. Deze worden uitgedrukt als gevoelsstromen, gedachten en sensaties.

Als de Manomaya overactief is, kan ons zenuwstelsel verzwakken en ons emotioneel maken. Met yoga kunnen we de geest verstillen en het zenuwstelsel kalmeren, wat het lichaam toelaat om te herstellen van de effecten van stress en uitputting op de mentale energielaag.

De Manomaya Kosha is ook waar we onze zintuigen ervaren. Het is deze laag die ons toelaat informatie van de buitenwereld te ontvangen, absorberen en verwerken. Het controleert ook onze responsen en reflexen. Indien het lichaam overgaat op autopiloot, is het de Manomaya Kosha die de controle overneemt.

Restorative yoga

4. Wijsheidslichaam

De vierde laag is de Vijnanamaya Kosha. Deze laag coördineert je ademhaling en beweging en staat je toe aanwezig te zijn in het moment. Deze Kosha synchroniseert de energetische, fysieke en mentale lagen en controleert zo onze intern bewustzijn. Wat verschilt met de eerste drie lagen is dat deze Kosha aangeleerd wordt over tijd.

Achter de stroom van gevoelens, gedachten en sensaties ligt een hogere intelligentie en innerlijke kennis. Dit is gekend als het wijsheidslichaam of de Vijnanamaya Kosha. In Sanskrit wordt Vijnanamaya vertaald als “intellect”.

Je bewustzijn,intuïtie en reflecterend vermogen zijn allemaal deel van deze energielaag. Door deze laag kunnen we een bewustzijn en dieper inzicht in ons innerlijk zelf ontwikkelen en begrijpen hoe wij in relatie staan tot de buitenwereld.

Met Yoga, kunnen we het mentale lichaam stillen zodat we het wijsheidslichaam kunnen horen. Als je met de Vijnanamaya Kosha wil werken, kan je beginnen met aandacht te besteden aan de pulsaties en sensaties die in het lichaam plaatsvinden terwijl je oefent. Bijvoorbeeld, lig neer op je yoga mat na elke positie en sluit je ogen. Luister nu naar je hartslag en voel de sensaties die binnenin plaatsvinden.

5. Anandamaya – Gelukzaligheidslichaam

De vijfde laag is de Anandamaya Kosha. De kern van ons bestaan en de diepste laag van onszelf. Dit is de Kosha waar je de diepte, vrijheid en gelukzaligheid van je echte zelf ervaart. De naam komt van het Sanskriet woord Ananda, wat “gelukzaligheid” betekent. Hierdoor wordt deze laag het “gelukzaligheidslichaam” genoemd.

Met dit lichaam in contact komen voelt als thuiskomen. Wanneer dit correct gedaan wordt, krijg je een gevoel van vrede en rust terwijl je in contact staat met je innerlijke zelf. Gedurende dit moment, stopt tijd met bestaan, en je bewustzijn breidt uit voorbij je fysieke lichaam.

Als je de Koshas niet bestudeert hebt, ben je misschien niet op de hoogte van dit aspect van je wezen. Maar je hebt misschien wel al momenten ervan ervaren gedurende je leven. Wanneer je in de ogen van je partner kijkt of je nieuwgeboren kind vasthoudt, ben je misschien al eens uit je bewustzijn gevallen en in je gelukzaligheidslichaam geland. Deze Kosha kan je ook ingaan met een goed boek, schilderij, film of lied. Gedurende yoga, kan je in en uit je gelukzaligheidslichaam duiken. Gedurende deze tijd moet je je denkende brein niet inschakelen, maar inzichten, directie en wijsheid kan uit jou vloeien en de tijd vliegt voorbij in een oogwink.

Samenvatting

Hoewel alle vijf Koshas apart zijn, zijn ze allemaal verbonden en afhankelijk van elkaar. Als ons fysieke lichaam onder druk staat, wordt onze ademhaling oppervlakkig, ons verstand geagiteerd, en vreugde en wijsheid verdwijnen. Afstand van de geest kan wijzen op een zwak gelukzaligheidslichaam. Wanneer dit gebeurt, kan onenigheid bestaan tussen de lagen. Wanneer alle vijf Koshas in harmonie zijn, kunnen we genieten van vrede, vreugde en tevredenheid. Wanneer we ons yoga topje aantrekken, kunnen we de 5 Koshas samenbrengen en aanmoedigen om samen te werken. Als we dit doen, werken we naar goede gezondheid en welzijn toe en maken we verbinding met ons innerlijke zelf.

Mobiele versie afsluiten