De Bandhas kun je het best omschrijven als lichaamssloten die gebruikt worden in yoga. In principe zijn het delen van het lichaam die geïsoleerd worden om voordelen te ontgrendelen. Om de unieke voordelen van de Bandhas te ontsluiten, moet je doelgericht ademhalen. In yoga bestaan er drie Bhandas: Uddiyana Bandha, Jalandhara Bandha en Mula Bandha. Uddiyana spant de buik aan, Jalandhara trekt de keel samen en Mula spant de bekkenbodem aan. In dit artikel concentreren we ons op Mula Bandha. Als je meer wil leren over Mula Bandha, doe dan je yoga BH aan en lees verder.
Wat is Mula Bandha?
Mula Bandha is het bronslot. Hoewel de oefening vaak nagelaten wordt in de studio, is het een belangrijk deel van yoga beoefening. Vertaald uit Sanskrit, betekent Mula de wortel van een plant of een boom. Het woord wortel kan ook de basis of voet van een object, of origine van iets betekenen. In yoga verwijst Mula naar de basis van de torso en wordt het geassocieerd met Muladhara chakra, het laagste energiecentrum van de ruggengraat.
Hoe te beoefenen
De samentrekkingen in je bekkenbodem isoleren kan lastig zijn. Met dit in gedachten, weet dat Mula Bandha leren dagelijkse oefening zal vereisen. Om de Bandha effectief te gebruiken, zal je je spieren geleidelijk moeten versterken. Dit proces neemt tijd, daar je kracht gradueel opbouwen je tegelijkertijd en aan hetzelfde tempo je mentale onderscheiding laat ontwikkelen. Een vaakvoorkomend obstakel is dat de spieren van het perineum samenwerken, hierdoor kan het moeilijk zijn om de ene samen te trekken zonder de andere spieren aan te spannen. Daarbovenop trekken vele yogis per ongeluk de ademhalingsspieren en de bekkenbodemspieren samen aan. Wanneer dit gebeurt, kan onnodige spanning voorkomen in andere delen van het lichaam. Om dit te voorkomen, wees voorzichtig en besteed extra aandacht terwijl je deze oefening leert.
Stap 1
De eerste stap is leren hoe je de bekkebodemspieren aantrekt en ontspant. Begin door neer te zitten in een meditatieve pose met gekruiste benen. Sluit je ogen en ontspan je lichaam. Vertraag je ademhaling en voel de zijkanten van je ribbenkast uitzetten en krimpen terwijl je de spanning uit je bovenlichaam loslaat.
Hou je ademhaling rustig en span je hele bekkenbodem op. Hou je ademhaling zo vlot mogelijk, zonder pauzes terwijl je de spieren aanhaalt. Wanneer je de hele regio opgespannen hebt, laat het langzaam aan los. In deze oefening proberen we niet individuele gebieden aan te halen maar om alle spieren in het de bekkenbodem te versterken en je bewustzijn van deze spieren te verhogen. Voor de beste resultaten, doe deze oefening ongeveer 25 keer.
Stap 2
Voor stap 2, span alle spieren in je bekkenbodem samen en hou zo lang mogelijk vast. Terwijl je het gebied aanhaalt, adem langzaam en rustig aan. Voel het gebied rond de anus, en verplaats daarna je aandacht naar de centrale samentrekking van de cervix en het perineum, en daarna naar de samentrekking in de urogenitale zone. Terwijl je op elk deel focust, probeer het te verstrakken en de sensatie te voelen. Wanneer je dit in de drie verschillende zones hebt aangevoeld, laat de samentrekking los en ontspan de zone.
Stap 3
De volgende stap is om de samentrekkingen van het perineum te coördineren met je ademhaling. Span het perineum aan terwijl je inademt. Laat rustig los terwijl je uitademt. Indien mogelijk, coördineer de samentrekkingen met je ademhaling. Controle verliezen of schokkerigheid is zeer normaal bij beginners. Met regelmatig oefenen, kan je dit met tijd verminderen. Gedurende deze oefening, focus op de centrale regio van het perineum, en besteed aandacht aan de sensaties die met de samentrekking komen. Voor de beste resultaten, doe deze oefening ongeveer 25 keer.
Stap 4
Eens je er klaar voor bent, trek de spieren in het centrum van het perineum aan zonder de anale en urogenitale zones erbij te betrekken. Dit is de basis versie van de Mula Bandha, en deze neemt wat tijd in om juist te beoefenen. Als het je niet meteen lukt, panikeer niet! Het is beter om de beoefening langzaam aan te ontwikkelen dan om je te haasten.
Stap 5
Eens je de samentrekking kan vasthouden zonder je ademhaling te beïnvloeden, zullen je andere sympathische spiercontracties ontspannen. Wanneer dit gebeurt, zul je de Mula Bandha comfortabel kunnen aanhouden voor langere duur. Als je dit bereikt, kan je de Mula Bandha tijdens meditatie en pranayama oefening gebruiken.
De voordelen van Mula
Mula Bandha beknot tijdelijk de energie naar het perineum. Dit heeft een aantal voordelen zoals een algemeen gevoel van balans en kalmte. Daarbovenop, kan deze een subtiel effect op je concentratie hebben en de stem van je bewustzijn duidelijker laten spreken. Een favoriet voordeel van vele yogis is de omkering van energie die neerwaarts naar de wortelchakra vloeit en de naar boven vloeiende energie van de hart chakra. Deze energieën worden daarbij niet alleen omgekeerd maar ook verenigd. Deze unie verhoogt je bewustzijn en verbetert je concentratie.
Mula heeft ook een wijd gamma aan fysieke voordelen. Het slot verlaagt je ademfrequentie en hartslag, verlaagt je bloeddruk, kalmeert sympathische opwinding, verbetert je spijsvertering en harmoniseert urogenitale functies. In vrouwen kan dit ook helpen onstabiele menstruaties te reguleren. Hoewel deze effecten bekend zijn bij yogis, is er momenteel weinig wetenschappelijk onderzoek om ze te bestuderen. Hou dus in gedachten dat Mula een persoonlijk proces van vallen en opstaan is.
Samenvatting
Effectief Mula Bandha beoefenen kan tijd, oefening en toewijding vereisen. Maar de resultaten zullen je niet teleurstellen. Op z’n minst, laat regelmatig Mula Bandha oefenen je aanvoelen waar spiersamentrekkingen plaatsvinden. Deze samentrekking heeft plaats in de Muladhara chakra, de origine van waaruit energie door het lichaam zou vloeien. Wanneer deze energie gebalanceerd is, kan je van een gevoel van ontspanning genieten in je dagelijkse leven. Voor de beste resultaten, doe elke morgen je yoga broek aan en beoefen Mula Bandha. Werk doorheen de bovenstaande stappen tot je zonder begeleiding kan beoefenen.