Hoewel de meesten onder ons liever lekker languit in bed blijven liggen op een koude wintermorgen, is vroeg opstaan en naar het werk vertrekken de harde realiteit waaraan niemand kan ontsnappen. Begin de dag met een glimlach door je lichaam op te warmen en elke ochtend je beste yoga kleding aan te trekken en een paar minuten aan yoga te doen. Yoga is ideaal om je bloed harder te laten pompen en het heeft nog een aantal gezondheidsvoordelen ook. In dit artikel geven we een aantal tips en tricks om laten zien waarom winteryoga goed kan zijn voor je lichaam en geest. Of het nu gaat om een lelijke verkoudheid te voorkomen of om die pijnlijke, stijve gewrichten te genezen: winteryoga heeft tal van voordelen.
De voordelen van winteryoga
Houdt je lichaam lekker warm
Vroeg opstaan tijdens die koude winterdagen kan wel eens erg vervelend zijn. Gelukkig kan je met yoga al gauw je bloedsomloop sneller doen stromen. Door iedere ochtend slechts 20 minuten aan yoga te doen warm je je lichaam op en voorkom je pijn en stijfheid die zo typerend zijn voor de koude wintermaanden. Sukshma Vayam in het bijzonder doet wonderen.
Versterkt je immuunsysteem
Winter is het moment waarop kou, hoest en griepachtige overal opduiken. Regelmatig yoga beoefenen kan helpen om het immuunsysteem te versterken, wat betekent dat je minder snel last zult hebben van die gevreesde wintervirussen.
Verschillende ademhalingsoefeningen kunnen tal van voordelen voor het lichaam bieden, waaronder het vermijden van een luchtweginfectie, een veel voorkomend symptoom van de winterkou. Naast het verlichten van de symptomen van verkoudheid en griep zijn ademhalingsoefeningen geweldig om het immuunsysteem te stimuleren, wat betekent dat je minder risico loopt op bacteriële infecties. Een specifieke techniek genaamd Kapalbhati Pranayama is geweldig om je lichaam op te warmen, terwijl Jala Neti geweldig is voor het bestrijden van winterallergieën.
Laat endorfines vrij
Het is geen geheim dat de saaie wintermaanden ons een beetje depressief kunnen maken. Elke dag een beetje mediteren zal je helpen om die winterblues te verslaan. Sluit je ogen na een yogasessie en zit enkele minuten stil om te reflecteren. Hierdoor zal je algehele gemoedstoestand verbeteren en zal je je beter kunnen focussen op je dagdagelijkse taken.
Gemakkelijk die extra kerstcalorieën verbranden
Met de eindeloze reeks van zoete en hartige traktaties die rond de kerstperiode worden aangeboden is het niet verwonderlijk dat de kilootjes zullen toenemen. Yoga beoefenen is de ideale manier om slank te blijven terwijl je kan eten wat je maar wilt. Elke dag eens goed een half uur zweten doet niet alleen gewicht verliezen, maar helpt ook om je organen te zuiveren waardoor je lichaam sterker en gezonder wordt.
Perfect om hot yoga te doen
De koudere maanden zijn de perfecte tijd om hot yoga uit te proberen. Enorme temperatuurseffecten kunnen een negatief effect op je lichaam hebben. Bijvoorbeeld zoals een gezellige goed verwarmde kamer verlaten door buiten in de vrieskou te stappen. Ook hot yoga brengt een aantal gezondheidsvoordelen met zich mee: de warmte verhoogt namelijk flexibiliteit waardoor het risico op verwondingen halveert. Een verwarmde kamer zorgt er ook voor dat je begint te zweten en dat helpt dan weer om die giftige stoffen uit je lichaam te verwijderen. Als je aan hot yoga doet is het belangrijk om ruime, luchtdoorlatende kleding te dragen. Als je op zoek bent naar de perfecte yoga top kunnen we de Maroon Open Tank van Ana Heart sterk aanbevelen.
Tips om aan winteryoga te doen
Kleed je warm aan
Zoals eerder vermeld, is het belangrijk om extreme temperatuurveranderingen in de koudere maanden te voorkomen. Om deze te vermijden draag je best warme kleding als je op weg naar de yogales bent. Zorg ervoor dat je warm ingeduffeld bent door meerdere lagen over je yoga kleding te dragen. Je vermijdt hierdoor enorme schokken in temperatuur en als je lichaam is opgewarmd voordat je je les begint ben je ook minder vatbaar voor blessures. Voor een knusse yoga hoodie adviseren wij het Ana Heart, Kurt Oversized Hoodie.
Ga vroeg naar de les
Zelfs met al die extra lagen zullen je spieren nog steeds kouder zijn dan gewoonlijk. Om letsel te voorkomen, kan je overwegen om ten minste 10 minuten te vroeg naar de sessie te gaan om zo je lichaam de tijd te geven zich aan te passen aan de warme kamer. Doe een paar simpele stretches zodat je spieren sneller kunnen opwarmen.
Blijf thuis als je ziek wordt
Als je ziek wordt, is het aan te raden om thuis te blijven. Hoewel een zweetopwekkende yogales de perfecte gelegenheid kan lijken om je lichaam op te warmen, hou je beter rekening met je klasgenoten. Je kan beter vermijden om je ziektekiemen te verspreiden, probeer daarom thuis eens een yoga-dvd of een app.
Breng je eigen materiaal mee
Hoewel de meeste klassen van eigen yoga-uitrusting voorzien zijn, kan het in de winter verstandig zijn om je eigen materiaal mee te nemen. Met zoveel ziektekiemen in de koudere maanden kan je gemakkelijker ziek worden van andermans materiaal aan te raken. Doorgaans worden gedeelde matten niet vaak gewassen, dus je hebt geen idee wat voor soort bacteriën er aan kunnen hangen. Voor een comfortabele yogamat adviseren wij de Ana Heart, Empowering yogamat.
Breng andere kleding mee
Het is steeds een goed idee om warme, droge kleding mee te brengen, vooral in de koude wintermaanden. Als je de yogaklas verlaat in een koude, natte outfit maak je meer kans om ziek te worden. Er is geen twijfel dat de koude lucht je immuunsysteem gaat uitdagen. Het is dus geen overbodige luxe om een extra outfit mee te brengen. De dag nadien zal je jezelf erg dankbaar zijn.
Samenvatting
Of je nu een ervaren yogi bent of een complete beginneling, regelmatig aan yoga doen kan het lichaam enorm ten goede komen, vooral in de koude wintermaanden! Aan winteryoga zijn veel voordelen verbonden zoals een sterker immuunsysteem en voorkomen van stijve gewrichten. Slechts 20 minuten per dag kan al voldoende zijn om je gezondheid een boost te geven. Vergeet niet om genoeg water te drinken om voldoende gehydrateerd te blijven!