Yoga top vegan dish
Top 10 veganistische recepten
mei 3, 2019
Restorative yoga
Wat zijn de 5 Koshas?
mei 16, 2019

Introductie tot Marmapunten

Yoga Marma Points

Gedurende honderden jaren hebben beoefenaars verschillende organen, immuunreacties en emoties gelinkt aan specifieke energiepunten. In Chinese geneeskunde worden deze acupunctuurpunten genoemd. In Ayurveda en yogisch genezen, worden ze marmapunten genoemd. Hoewel ze verschillende namen hebben in deze twee systemen, spreken ze elkaar niet noodzakelijk tegen. Vele boeken over acupunctuur spreken ook over chakras, en vele boeken over marmapunten vermelden meridianen. Volgens de Chinese geneeskunde en Ayurveda, kan energie geblokkeerd raken in deze punten. Beide systemen hebben genezende praktijken bedoeld om deze energie te bevrijden en gezondheid en welzijn te bevorderen. In dit artikel concentreren we ons op marmapunten. Volgende keer dat je je yoga hoodie aandoet, probeer de onderstaande technieken.

Wat zijn marmapunten?

Marmapunten zijn energiepunten die gebruikt worden in Ayurveda om het lichaam te genezen. zijn gelijkaardig aan de acupunctuurpunten gebruikt in Chinese geneeskunde.

“Marma” betekent “een kwetsbaar punt”. Interessant punt, sommige marmapunten worden gebruikt in vechtsporten; maar in marmapunt massages worden ze alleen gebruikt om te genezen! De punten zijn ook neuro-lymfatische punten, die de efficiëntie van de organen vergroten en het verwijderen van weefselvocht bevorderen.

De focus van marmapunt massages is om energie te manipuleren, maar het can ook gebruikt worden om stijve spieren te verzachten en circulatie te verbeteren. De techniek wordt vaak gebruikt in Ayurveda en wordt als een belangrijke stap in zelfzorg gezien. Met marmamassage kunnen we onze gezondheid en welbehagen enorm verbeteren met enkel onze vingertoppen.

Volgens Ayurveda zijn er 107 marmapunten in het lichaam. Elke van deze heeft een naam, een specifiek doel en een specifieke manier van masseren. Verschillende oliën worden gebruikt afhankelijk van het punt, met sesamolie, amandelolie en abrikozenolie als meest voorkomende.

De basis van marmapunt massage

Aks je weet waar de marmapunten liggen, kan je voorzichtig zelf masseren om je gezondheid te bevorderen. Nog beter, je kan deze techniek waar dan ook gebruiken! Hieronder kijken we naar drie van de meest populaire marmapunt massages. Voor de beste resultaten kan je deze punten best dagelijks masseren.

Talahridaya

Talahridaya is best gekend als het punt in ‘het hart van de hand’. Zoals je kunt denken ligt dit punt in het midden van je handpalm. Het is ongeveer een halve vingerbreedte groot.

Dit marmapunt is gelinkt aan het hartchakra en wordt als een belangrijk punt beschouwd in het verbeteren van circulatie. Het is ook gelinkt aan de longen en de luchtwegen en kan gebruikt worden om onze ademhalingspatronen te verbeteren. Massage therapisten masseren vaak dit punt op zichzelf voor een behandeling om de flow van energie naar de handpalmen te verbeteren.

Voor de beste resultaten, masseer dit punt op een sterke, cirkelvormige manier gedurende vijf minuten. De beste oliën om te gebruiken zijn sesam of amandel, met essentiële oliën waar nodig. Zekere oliën zoals eucalyptus kunnen geblokkeerde sinussen openen en de handen energie geven. Na de massage kan je het punt meer energie geven door je handen samen te wrijven tot ze warm zijn.

Indrabasti

Indrabasti is een ander populair marmapunt. Dit punt is ongeveer een halve vingerbreedte groot, en kan gevonden worden in het midden van de kuit.

Daar de kuiten makkelijk strak kunnen worden is het belangrijk ze dagelijks te masseren. Daarbovenop zijn ze een van de belangrijkste delen van het lichaam voor het stimuleren van bloeddoorstroming. Hierdoor worden ze vaak het ’tweede hart’ genoemd. Door het opspannen en ontspannen terwijl je beweegt, pompen ze aderlijk bloed terug naar het hart. Wanneer het Indrabasti punt geblokkeerd raakt, kunnen de kuiten niet efficient werken, en moet het hart harder werken.

Dit punt regelt ook het spijsverteringssysteem en de werking van de dunne darm. Voor de beste resultaten, masseer dit punt op een sterke, cirkelvormige manier gedurende vijf minuten. Druk op dit punt kan helpen de spijsverbetering versnellen, vooral indien je je massage olie combineert met essentiële oliën zoals gember, venkel of zwarte peper.

Yoga Marma Points

Phana

Phana is gekend als de ‘slangenkop’ en is gebaseerd aan de basis van de neusvleugels. Elk punt is ongeveer een halve vingerbreedte groot en bevind zich net buiten de basis van de neus. Deze punten controleren de flow van energie door het subtiele lichaam en kunnen ook de sinussen en het reukvermogen beïnvloeden.

Voor de beste resultaten, masseer deze punten op een stevige, cirkelvormige manier gedurende vijf minuten. Wanneer de wijsvinger wordt gebruikt, kan deze massage ook hoofdpijnen en sinuscongestie verlichten, vooral wanneer er pepermuntolie of eucalyptusolie gebruikt wordt. Indien mogelijk, kan je het best abrikozenolie gebruiken om de Phana te masseren.

Voordelen van Marmatherapie

Wanneer je het regelmatig doet heeft Marmatherapie verschillende voordelen. Hieronder kijken we naar enkele van de meest populaire voordelen.

  • Een diep gevoel van verlichting, lokaal en distaal.
  • Verwijdert alle gifstoffen uit het lichaam.
  • Verbetert de spijsvertering en de opname van voedsel.
  • Verbetert de werking van de belangrijkste organen zoals het hart en de longen.
  • Verbetert je huid voor een gezonder uiterlijk.
  • Verwijdert neuro-chemische stoffen uit het lichaam, zoals melatonine en serotonine. Met tijd, kan dit je mentale vaardigheden verbeteren en slapeloosheid tegengaan.
  • Verbetert je bewustzijn en bewustwording.
  • Verhoogt de creativiteit.
  • Balanceert de temperatuur van het lichaam.
  • Verbetert het imuunsysteem, het spijsverteringsstelsel, het luchtwegenstelsel, het zenuwstelsel en het psychisch systeem.

Samenvatting

Met marmapunt massage, kan je je gezondheid en welzijn verbeteren van binnenuit. Wanneer je het regelmatig gebruikt, kan deze therapie gebruikt worden om het lichaam en de geest te beheersen. Bovenop de voordelen hierboven kan marmatherapie een diepere connectie met je hele zelf creëeren, wat het brein, lichaam en de geest kan aanmoedigen om als één te werken. Volgende keer dat je je yogabroek aandoet, probeer eens wat marmapunt massage aan je routine toe te voegen. Je zult er geen spijt van krijgen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *